Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για την υπόθεση των υποκλοπών και για την εξαγωγή κατασκοπευτικών λογισμικών όπως το Predator από την Ελλάδα σε χώρες όπως το Σουδάν, τη Μαδαγασκάρη και την Ουκρανία.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό του inside story, η ελληνική κυβέρνηση «έχει κρύψει πολλά» όσον αφορά την αποστολή κατασκοπευτικών λογισμικών με εξαγωγείς τις εταιρείες Krikel και Intellexa.

Μάλιστα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ έρευνα του υπουργείου Εξωτερικών που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 για τις εξαγωγές κατασκοπευτικού λογισμικού σε τρίτες χώρες έχει ολοκληρωθεί ήδη από την αρχή του έτους, ενώ γίνεται λόγος και για «ψέματα» της κυβέρνησης στην Κομισιόν.

Ακόμα σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύπτονται ελλείψεις της εσωτερικής έρευνας του ΥΠΕΞ, αφού ο τότε υπεύθυνος για τις σχετικές αδειοδοτήσεις εξαγωγών, Γιάννης Σμυρλής, δεν εξετάστηκε, για άγνωστους λόγους.

Τέλος αναφέρεται η στενή συνεργασία ατόμων και εταιρειών που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.