ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ: KAI TAKTIKA ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΜ

Επιβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, στρατηγός των Πεζοναυτών εν αποστρατεία, Τζέιμς Μάτις, ότι στο τραπέζι των συνομιλιών με τη Νότια Κορέα για το πρόβλημα των προκλήσεων της Βόρειας Κορέας, έχει τεθεί και συζητηθεί το θέμα της χρήσης των τακτικών πυρηνικών όπλων…
Η αναφορά – παραδοχή του Αμερικανού υπουργού Άμυνας σοκάρει, παρότι γίνεται εν μέσω φρενίτιδας δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων εκ μέρους του καθεστώτος της Πιονκ Γιανγκ, δύο εκ των οποίων μάλιστα πέρασαν πάνω από την Ιαπωνία στο ύψος της νήσου Χοκάιντο, πέραν τη δοκιμής πυρηνικής βόμβας υδρογόνου.
Ο Τζέιμς Μάτις έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει, ότι υπάρχουν στρατιωτικές επιλογές στο πρόβλημα της Βόρειας Κορέας, οι οποίες δεν θα καταλήξουν σε μαζικές απώλειες για την πρωτεύουσα του νότου, τη Σεούλ, αρνούμενος να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.Ωστόσο, ασχέτως των κινήτρων που οδήγησαν τον επικεφαλής του Πενταγώνου να προβεί στην εν λόγω αναφορά για τα τακτικά πυρηνικά όπλα, ο επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης(STRATCOM: Strategic Command) των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, πτέραρχος Τζον Χάιτεν, ο οποίος επίσης μίλησε με δημοσιογράφους, προέβη σε μια σημαντική προειδοποίηση.Αυτό που είπε είναι ότι η εισαγωγή πυρηνικών όπλων στην κορεατική χερσόνησο θα αποτελέσει μεγάλο ρίσκο, διατυπώνοντας την πεποίθηση, ότι «κάθε πυρηνικό όλο που χρησιμοποιείται, είναι στρατηγικό όπλο»,εννοώντας ότι δε θα πρέπει να μας μπερδεύει η αναφορά σε «τακτικά πυρηνικά», ερχόμενος εν μέρει, φαινομενικά, σε σύγκρουση με τον πολιτικό του προϊστάμενο.
Ίσως να μην είναι όμως έτσι ακριβώς. Η ευκολία με την οποία ο εξαιρετικά ψύχραιμος και με απόλυτη συναίσθηση της φονικότητας του στρατιωτικού «εργαλείου», Τζέιμς Μάτις, μιλάει για «τακτικά πυρηνικά», είναι βέβαιο ότι «ξενίζει». Κατά συνέπεια, μια πιθανότητα είναι να το κάνει στο πλαίσιο της αμερικανικής αποτρεπτικής ρητορικής.
Αυτό που επιδιώκει δηλαδή με αυτές τις αναφορές, είναι να περάσει τομήνυμα στον Κιμ Γιονγκ Ουν ότι δεν θα πρέπει να ποντάρει ούτε στην ικανότητα πρόκλησης εκατόμβης θυμάτων στη Σεούλ, ούτε στη φήμη του αφεντικού του Πενταγώνου ως ανθρώπου που αποφεύγει την αλόγιστη χρήση του στρατιωτικού «εργαλείου».
Με την ίδια ακριβώς λογική, η αναφορά του επικεφαλής της STRATCOMπου εμφανίζεται «αντιπολιτευόμενος», θα μπορούσε να έχει γίνει για να δώσει αξιοπιστία στα λόγια του πολιτικού προϊσταμένου του. Η σκέψη είναι, ότι δεν θα προέβαινε σε τέτοια δήλωση εάν δεν διαπίστωνε «ζυμώσεις» στην κατεύθυνση της χρήσης τακτικών πυρηνικών… Έξυπνο σίγουρα, όχι απαραίτητα και αποτελεσματικό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περί τις 500 «χαζές» (μη κατευθυνόμενες, απλά βαρύτητας) πυρηνικές βόμβες περιορισμένης εκρηκτικής ισχύος (π.χ. ισχύος 0,3 κιλοτόνων) τύπου B-61, τα αποκαλούμενα και ως «τακτικά πυρηνικά όπλα».

defence-point.gr/news

Related Post