ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΥΦΕΘΑ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΣΤΕΦΑΝΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΜΗΝΑΓΟΥ (Ι) Ν. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη χτές, Σάββατο 28 Αυγούστου 2021, στους Ζάρακες Ευβοίας, στις εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του Επισμηναγού (Ι) Νικολάου Βασιλείου, κυβερνήτη εκπαιδευτικού αεροσκάφους, ο οποίος έπεσε εν ώρα καθήκοντος.

Παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ. Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια της προτομής, μαζί με τον αδερφό του ηρωικού πιλότου Επισμηναγό (Ι) Χρήστο Βασιλείου και κατέθεσε στεφάνι, με τον πατέρα κ. Παντελή Βασιλείου.

Παρόντες στις εκδηλώσεις μνήμης, που διοργανώθηκαν από τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, ήταν συγγενείς του αδικοχαμένου πιλότου, ο Βουλευτής Εύβοιας (ΝΔ) κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Διοικητής Αεροπορικής Εκπαίδευσης Υποπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Κελλάρης, ως Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ζαράκων κ. Χρήστος Τρανός και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα παρακάτω:

«Με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης παρίσταμαι στη σημερινή εκδήλωση μνήμης, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αξέχαστου πιλότου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, Επισμηναγού (Ι) Νικόλαου Βασιλείουπου θυσιάστηκε στις 28 Αυγούστου 2018, εν ώρα καθήκοντος, εκτελώντας με συνέπεια την αποστολή του.

Ο ηρωικός αεροπόρος έχασε τη ζωή του όταν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-2, με το οποίο πετούσε, συνετρίβη 7 μίλια βόρεια της Σπάρτης, εκτελώντας ειδική εκπαιδευτική άσκηση, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, τις Ένοπλες Δυνάμεις και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Ο θάνατός του συνιστά μια ακόμη απόδειξη της αυτοθυσίας των πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη δική τους ξεχωριστή μάχη, εκπαιδευόμενοι σκληρά, πετώντας με υπερηχητικές ταχύτητες, σε οριακές συνθήκες, αντιμέτωποι ανά πάσα στιγμή με απρόβλεπτες καταστάσεις, ρισκάροντας τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η θυσία του αεροπόρου μας ήρθε να προστεθεί στον εκτενή κατάλογο των ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας, που ακολούθησαν διαχρονικά τον δρόμο της τιμής και του καθήκοντος, τόσο σε πολεμικές όσο και ειρηνικές περιόδους, καταδεικνύοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο, τί σημαίνει να υπηρετείς την Πατρίδα μέχρι της «τελευταίας ρανίδος του αίματός σου».

Η απώλεια του πιλότου μας, όπως και των λοιπών διαχρονικά πεσόντων ιπταμένων, συνιστά σημείο αναφοράς στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και προσδιοριστικό παράγοντα της κοινωνικής μας συνοχής.

Ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει τη θυσία όλων των αεροπόρων μας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ως ύψιστη προσφορά προς τη Πατρίδα, που με το συγκινησιακό της περιεχόμενο και την ηθική της διάσταση, καθιστά την ίδια την πράξη στοιχείο υποδειγματικής προσήλωσης στα ιδανικά της φυλής και υπό αυτή την έννοια, η θυσία τους δεν γεννά την απώλεια, αλλά εμβαπτίζεται μέσα στην αθανασία, την αγέραστη δόξα, τη συλλογική μνήμη.

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στην ηρωική μορφή του αδικοχαμένου πιλότου μας και συμπαραστεκόμαστε ειλικρινώς στην οικογένειά του, διαβεβαιώνοντας την ότι η απώλεια, ο πόνος, το δάκρυ και η θυσία του αγαπημένου τους προσδιορίζει το δικό μας ηθικό καθήκον να διατηρήσουμε τη μνήμη του άσβεστη και να την προβάλλουμε ως παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Ιπταμένους Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας και τις Ένοπλες Δυνάμεις στο σύνολό τους.

Η απώλειά του, όπως και η απώλεια όλων των στελεχών που χάθηκαν σε καιρό ειρήνης, κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι οικογένειές τους, πλην όμως αποτελεί σαφές μήνυμα της πίστης, της αφοσίωσης και της αγάπης των στελεχών αυτών για την Πατρίδα.

Κυρίες και κύριοι,

Η εδραίωση της ειρήνης και η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, μπορούν να εξασφαλισθούν μόνο με την επίδειξη της απαρέγκλιτης βούλησης και με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητά μας σε όλα τα επίπεδα και υπό αυτή την έννοια η αποτροπή, συνιστά το κέντρο βάρους όλου του αμυντικού σχεδιασμού μας.

Αποτελεί δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία συμβάλλει από το υστέρημά της, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν στη διάθεσή τους, αφενός τον πλέον σύγχρονο και αποτελεσματικό αμυντικό εξοπλισμό και αφετέρου τα στελέχη τους το υψηλότερο δυνατό επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας.

Ειδικότερα στην Πολεμική Αεροπορία, ο ανθρώπινος παράγοντας, η επαγγελματική αρτιότητα, η αξιοσύνη, η συνέπεια, η τόλμη, αλλά και η σύνεση των πιλότων μας, αποτελούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που τους κάνουν να ξεχωρίζουν με τις διεθνώς αξιοζήλευτες επιδόσεις τους.

Το φρόνημα και η αυταπάρνησή τους εκτιμάται, θαυμάζεται και εμπνέει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Επισμηναγέ Βασιλείου Νικόλαε,

Σε ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφερες στην Πατρίδα. Ο σεβασμός και η αγάπη μας θα σε συντροφεύουν πάντα.

Αθάνατος»

 

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στις Εκδηλώσεις Μνήμης του Επισμηναγού (Ι) Ν. Βασιλείου

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στις Εκδηλώσεις Μνήμης του Επισμηναγού (Ι) Ν. Βασιλείου

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στις Εκδηλώσεις Μνήμης του Επισμηναγού (Ι) Ν. Βασιλείου

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στις Εκδηλώσεις Μνήμης του Επισμηναγού (Ι) Ν. Βασιλείου

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Mod.mil.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *