Σε πολιτική κρίση οδηγείται η Ιταλία καθώς ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως θα υποβάλει απόψε την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το Reuters. Όπως ανέφερε, ενημέρωσε τον πρόεδρο Ματαρέλα ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς το κόμμα των πέντε αστέρων, δεν υπάρχει κυβέρνηση Ντράγκι και ότι η κυβέρνηση κατ’ αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να εργαστεί.
Ειδικότερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί.
Πιο αναλυτικά, σε επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, αναπαράγεται η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει:
“Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.
Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή”.
Ο Τζουζέπε Κόντε, πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων (οι γερουσιαστές του οποίου δεν έδωσαν σήμερα το μεσημέρι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση), δήλωσε λίγο πριν τη συνάντηση Ντράγκι – Ματαρέλα: «Δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ με την δημιουργία νέας εγκατάστασης για την αποτέφρωση των απορριμμάτων στην περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας».
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έλαβε νωρίτερα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία της Ρώμης, η οποία ενέκρινε και τα πιο πρόσφατα οικονομικά μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, όμως, όπως είχε ανακοινώσει, δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία. Συνολικά, την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού εκφράσθηκαν 172 γερουσιαστές, σε σύνολο 315. Οι «πεντάστεροι» γερουσιαστές, δεν εισήλθαν στην αίθουσα της Γερουσίας, κατά την ψηφοφορία.
Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης περιλάμβανε ένα πακέτο αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους ζωής ύψους 26 δισ. ευρώ, αλλά και μια τροπολογία που θα επιτρέψει στην πόλη της Ρώμης να δημιουργήσει ένα τεράστιο αποτεφρωτήριο απορριμμάτων, ένα σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ
Πηγή: Liberal.gr
















Leave a comment