ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΤΖΟΝΣΟΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΙΝΓΚΣ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, αντιμέτωπος με τις βαριές συνέπειες του σκανδάλου των μετακινήσεων του βασικού του συμβούλου Ντόμινικ Κάμινγκς που αψήφησε τα περιοριστικά μέτρα για την επιδημία, θα δώσει το απόγευμα εξηγήσεις ενώπιον οργισμένων βρετανών βουλευτών για την απόφασή του να μην ζητήσει την παραίτησή του και να τον καλύψει, στην σκιά μίας καταστροφικής για τους Τόρις δημοσκόπησης.

Καταλαμβάνοντας τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων εδώ και πέντε ημέρες, η θύελλα που έχει προκαλέσει ο Ντόμινικ Κάμινγκς, εγκέφαλος της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, έχει δημιουργήσει αναταραχή στην βρετανική κοινή γνώμη.

Δημοσκόπηση της YouGov για την εφημερίδα The Times δείχνει ότι η υποστήριξη προς το κυβερνών συντηρητικό κόμμα έπεσε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα μίας εβδομάδας και βρίσκεται πλέον στο 44%, ενώ το Εργατικό Κόμμα κέρδισε 5 μονάδες και βρίσκεται στο 38%.

Ηδη στο στρατόπεδο των Τόρις, περί τους σαράντα βουλευτές ζητούν την απομάκρυνσή του και ο υφυπουργός αρμόδιος για την Σκωτία Ντάγκλας Ρος παραιτήθηκε χθες εξηγώντας ότι δεν είναι σε θέση να υπερασπισθεί τις θέσεις του Ντόμινικ Κάμινγκς ενώπιον των κατοίκων της εκλογικής του περιφέρειας “που δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν τους ασθενείς οικείους τους διότι ακολούθησαν τις συστάσεις της κυβέρνησης”.

Αντιμέτωπος με την καταιγίδα αυτή, ο Μπόρις Τζόνσον θα εμφανισθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στα μέλη της Επιτροπής Γενικών Υποθέσεων (Liaison Committee) της Βουλής των Κοινοτήτων το απόγευμα για να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Οι εξηγήσεις του επίμαχου συμβούλου, ο οποίος δήλωσε ότι πήγε στο σπίτι των γονιών του στο Ντέραμ, σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από το Λονδίνο διότι φοβόταν ότι έχει προσβληθεί από την Covid-19 και αναζητούσε λύση για την φροντίδα του παιδιού του δεν θεωρήθηκε πειστική, ενώ η άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κακό κλίμα.

“Ας περάσουμε σε κάτι άλλο”

Ο πανίσχυρος και απαραίτητος, όπως φαίνεται, Ντόμινικ Κάμινγκς, έλαβε την υποστήριξη του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εμφανίσθηκε δύο φορές ενώπιον των δημοσιογράφων για να τον υπερασπισθεί.

Επειτα από τις εξηγήσεις αυτές “είναι ώρα να περάσουμε σε άλλα θέματα”, βιάστηκε να δηλώσει σήμερα ο Ρόμπερτ Τζένρικ, υπουργός Στέγης της κυβέρνησης Τζόνσον στο ΒBC.

Ομως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών θεωρούν ότι ο σύμβουλος έχει παραβιάσει τους κανόνες της καραντίνας και ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Ακόμη και η αδελφή του πρωθυπουργού, η Ρέιτσελ Τζόνσον, δήλωσε σήμερα στο ITV ότι στην θέση του Κάμινγκς θα είχε αναγνωρίσει ότι έκανε βλακεία.

Κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες, ένας πάστορας ρώτησε τον υπουργό Υγείας αν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους πολίτες που δεν τήρησαν τους κανόνες της καραντίνας για λόγους φύλαξης παιδιού θα ακυρωθούν. Αφού αρχικά ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την κατάσταση, η βρετανική κυβέρνηση απάντησε ότι δεν θα προχωρήσει σε τέτοια απόφαση, προς απογοήτευσιν του ιερωμένου.

Η υπόθεση δημιουργεί την αίσθηση ότι υπάρχουν δύο είδη κανόνων, για τους ανθρώπους της εξουσίας και για τους υπόλοιπους εμάς”, δήλωσε σήμερα στο BBC ο βρετανός πάστορας.

Δείχνει επίσης το ειδικό βάρος του συμβούλου ως προς τον Μπόρις Τζόνσον, επισημαίνουν τα κύρια άρθρα των εφημερίδων, την στιγμή που ο βρετανός πρωθυπουργός επιχειρεί χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόσθηκαν στα τέλη του Μαρτίου, ένα δύσκολο σημείο καμπής για τον Μπόρις Τζόνσον που κατηγορείται ότι καθυστέρησε να αντιληφθεί το μέγεθος της επιδημίας και να αποφασίσει να λάβει μέρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός έχει ανάγκη τον κ.Κάμινγκς στο πλευρό του κατά την διάρκεια αυτής της κρίσης”, σχολιάζουν οι Times.

Ακόμη πιο σκληρή η εφημερίδα Guardian χαρακτηρίζει το βρετανό πρωθυπουργό “άνθρωπο χωρίς ιδέες”, ανίκανο να αποχωριστεί τον άνθρωπο των παρασκηνίων που είναι ο στρατηγικός του σύμβουλος σε μία στιγμή που η χώρα καταγράφει τον χειρότερο απολογισμό σε θανάτους της επιδημίας στην Ευρώπη.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *