ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΟΡΜΠΑΝ «ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ» ΓΙΑ ΤΟ 2023 ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ – ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

«Η Ουγγαρία υποστηρίζει την ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, ανακοινώνοντας ότι το κοινοβούλιό του θα εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «το επόμενο έτος».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, ότι έλαβε δέσμευση από τον Ούγγρο ομόλογό του ότι η Βουδαπέστη θα επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO εντός του επόμενου μήνα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Ζήτησα από τον πρωθυπουργό Όρμπαν την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από συνάντηση των ηγετών των χωρών του Βίσεγκραντ. 

«Έλαβα τη δέσμευση ότι στην πρώτη κοινοβουλευτική σύνοδο, το νέο έτος, δηλαδή περίπου σε έναν μήνα, θα λάβει χώρα η κύρωση της ένταξης», συμπλήρωσε ο κ. Μοραβιέτσκι.

Μέχρι σήμερα, 28 κράτη μέλη -από τα 30- της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κραδαίνει από τα μέσα Μαΐου την απειλή βέτο στην ένταξη Στοκχόλμης και Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού, που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από την Άγκυρα.

Photo: AP Photo/Laszlo Balogh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Cnn.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *