ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΜΟΡΑΒΙΕΤΣΚΙ ΖΗΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Οι γαλλικές και οι πολωνικές εταιρείες πρέπει να συνεργαστούν για να επενδύσουν μαζικά στον πυρηνικό τομέα, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι τη Δευτέρα στο μεγαλύτερο συνδικαλιστικό συνέδριο εργοδοτών της Γαλλίας, ΜΟΡΑΒΙΕΤΣΚΙ

Το συνέδριο MEDEF, το οποίο συγκεντρώνει τους σημαντικότερους παράγοντες της γαλλικής βιομηχανίας, φιλοξένησε τον Μοραβιέτσκι και είχε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι online.

«Ostpolitik… lostpolitik» είπε σε ομιλία του, είπε σε ομιλία του ο Πολωνός πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι, προτρέποντας τις γαλλικές και πολωνικές εταιρείες να συνεργαστούν για να επενδύσουν ξανά μαζικά στον πυρηνικό τομέα.

Ο πρόεδρος της MEDEF, Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ επέκρινε επίσης την υποεπένδυση στον πυρηνικό τομέα από «ορισμένους από τους γείτονες της Γαλλίας», οι οποίοι «φέρουν βαριά ευθύνη ενώπιον της Ιστορίας», καθώς κατέστησαν την ΕΕ εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο – ένα προφανές πλήγμα για την Ostpolitik [πολιτική στα ανατολικά] της Γερμανίας.

Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη θα χρειαστεί τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα πρόσθεσε, καθώς το 95% των Γερμανών επιχειρηματιών δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με τους Πολωνούς ομολόγους τους.

Αυτή είναι και η άποψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ειδικού προσκεκλημένου στο συνέδριο, ο οποίος προέτρεψε τις γαλλικές εταιρείες να εμπλακούν στην «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας, σε μια εικονική ερώτηση και απάντηση.

Κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση και τη βιομηχανία να διακόψουν τους δεσμούς με τη Ρωσία και να εμποδίσουν τους Ρώσους ολιγάρχες να επενδύσουν σε γαλλικά ακίνητα.

Σύμφωνα με το Chief Executive Leadership Institute του Πανεπιστημίου Yale, 243 γαλλικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Auchan-Retail, η εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων LACTALIS corporation και η εταιρεία κοινής ωφέλειας Veolia, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία από τις 29 Αυγούστου 2022.

Περισσότερες από 800 εταιρείες έχουν παγώσει όλες τις δραστηριότητές τους ή έχουν πλέον αποσυρθεί εντελώς από τη χώρα.

Οι περικοπές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια πραγματική πιθανότητα, προειδοποιεί ο Γάλλος πρωθυπουργός

Αυτή η έκκληση για την προώθηση των πυρηνικών δυνατοτήτων έρχεται καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει σκληρά επιχειρήσεις και ιδιώτες και η τιμή του μεγαβάτ ανά ώρα έχει φτάσει το όριο των 1.000 ευρώ στη Γαλλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γάλλος πρωθυπουργός κάλεσε τις επιχειρήσεις να αναλάβουν πλήρως το ρόλο τους στον περιορισμό των ενεργειακών τους χρήσεων, χωρίς τον οποίο θα μπορούσαν να προκύψουν «ολικές περικοπές στο φυσικό αέριο» και ενδεχομένως και στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Η επιβολή ενεργειακών δελτίων», είπε, «θα πλήξει πρώτα και πιο σκληρά τις επιχειρήσεις».

Αν και δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, δήλωσε ότι θα εξετάσει τη δημιουργία μιας «αγοράς ανταλλαγής» στην οποία οι επιχειρήσεις θα αγοράζουν το δικαίωμα χρήσης ενέργειας. Μέχρι στιγμής, η ελπίδα είναι ότι η εθελοντική παρότρυνση θα πάει πολύ μακριά, προτού τεθούν σε ισχύ οι υποχρεώσεις, αν δεν αποδώσει τίποτε άλλο.

Η Μπορν επανέλαβε τη βούλησή της να επιμείνει στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία απαιτεί μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ήπειρο κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

 

Ριζοσπαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί από άλλες χώρες της ΕΕ

Άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη έχουν ήδη ανακοινώσει ότι προτίθενται να λάβουν ριζικά μέτρα για να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να προετοιμάσουν τις χώρες τους για τα χειρότερα.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7%, μετά την αναζωπύρωση των κοινωνικών κινημάτων κατά της εισφοράς στο φυσικό αέριο, η οποία συσπείρωσε πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης εναντίον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η αυστριακή κυβέρνηση ζήτησε επίσης ένα ευρωπαϊκό ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας και την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Τα θέματα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν στο επόμενο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου. Ο Ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος πρότεινε την περασμένη εβδομάδα (24 Αυγούστου) να εφαρμόζονται υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Στόχος είναι να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση και πιθανές διακοπές ρεύματος.

Τέλος, συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή φόρου στα υπερκέρδη, μέτρο που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η γαλλική κυβέρνηση, μαζί με τη βιομηχανία, έχει μέχρι στιγμής αντιταχθεί σθεναρά σε αυτό, αν και η τρέχουσα κατάσταση φαίνεται να έχει επηρεάσει κάπως την πρωθυπουργό, η οποία υποστήριξε σε συνέντευξή της το Σάββατο (27 Αυγούστου) στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien ότι δεν θα απέκλειε την ιδέα αν τα εθελοντικά μέτρα δεν αποδώσουν.

Από Paul Messad and Théo Bourgery-Gonse | EurActiv.fr | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

Photo:Το συνέδριο MEDEF, το οποίο συγκεντρώνει τους σημαντικότερους παράγοντες της γαλλικής βιομηχανίας, φιλοξένησε τον Μοραβιέτσκι και είχε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι online. [EPA-EFE/MOHAMMED BADRA]

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *