ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ -ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ- «ΑΝΑΒΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ» ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Του Βασίλη Σκουρή

Η «προειδοποίηση» του πρώην πρωθυπουργού πως «διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο»! Προς νέα αναβολή η ψήφιση των μνημονίων για τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή, καθώς βουλευτές της πλειοψηφίας απειλούν με καταψήφιση.

Η σφοδρή αντιπαράθεση του Κώστα Καραμανλή με τον Κώστα Σημίτη για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχει παράπλευρο θύμα τον …Κυριάκο Μητσοτάκη!

Το μήνυμα που έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός, «σπάζοντας τη σιωπή του» -είχε να παρέμβει από την ομιλία του για τη Συμφωνία των Πρεσπών- ήταν σαφέστατο, έχοντας ως αποδέκτη και την νυν κυβέρνηση: «Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν τη θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο».

Η τελευταία φράση («Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο»), αποτελεί σαφέστατη προειδοποίηση προς τη σημερινή κυβέρνηση και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό να μην ακολουθήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την ίδια στρατηγική με αυτή του Ελσίνκι. Είναι κρυφό μυστικό, άλλωστε, πως η λεγόμενη «καραμανλική σχολή» της Νέας Δημοκρατίας, έχει εκφράσει στο παρασκήνιο απορίες και δυσαρέσκειες για φράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως πχ για την αναφορά του σε «θαλάσσιες ζώνες» -και όχι μόνο!

Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, πάντως, θέτουν κόκκινες γραμμές και βάζουν τα όρια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθεί ο έλληνας πρωθυπουργός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται σε αυτές, όπως τον δυσκολεύουν και στους χειρισμούς στο Κυπριακό, όσο και αν η Αθήνα –και ιδίως η συντηρητική παράταξη- συνηθίζει να κρύβεται πίσω από το «δόγμα» «Η Λευκωσία αποφασίζει».

Το ίδιο πρόβλημα με τα ελληνοτουρκικά, ωστόσο, φέρεται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το Μαξίμου ανησυχεί για τις αντιδράσεις των βουλευτών της μόλις φέρει προς ψήφιση τα τρία μνημόνια που προβλέπονται από τη Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται και νέα καθυστέρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», το Μαξίμου φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει προς ψήφιση τα τρία μνημόνια τον …Ιούλιο, με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα είναι σε διακοπές και οι αντιδράσεις μπορεί να απορροφηθούν ευκολότερα.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη δηλώσει πως δεν θα υπερψηφίσει τα τρία μνημόνια για τη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», ο Αντ. Σαμαράς έχει ζητήσει από τους βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτόν να υπερψηφίσουν, έστω και αν διαφωνούν, για να μην θεωρηθεί πως υπάρχει οργανωμένη «ανταρσία», ωστόσο το Μαξίμου ανησυχεί για τη στάση άλλων βουλευτών, κυρίως από τη Βόρειο Ελλάδα.

Η προειδοποίηση του Antinews

Το φιλοσαμαρικό σάιτ Antinews,πάντως, κάνει λόγο από την Πέμπτη για «Μέτωπο Καραμανλή-Σαμαρά κατά του εθνομηδενισμού» και προειδοποιεί πως «οι πατριωτικές δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουν στον Μητσοτάκη να υλοποιήσει τις επιδιωκόμενες… Πρέσπες του Αιγαίου»!

Γράφει χαρακτηριστικά σε ανανεωμένη ανάρτησή του το πρωί της Παρασκευής:

«Όσοι χλεύαζαν τις πατριωτικές δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας, καλύτερα να αναθεωρήσουν.

Όσοι είχαν απελπιστεί θεωρώντας ότι δεν θα υπερασπιστούν την ακεραιότητα της πατρίδας, ας αναθαρρήσουν.

Πρώτο το Antinews είχε γράψει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουν στον Μητσοτάκη να υλοποιήσει τις επιδιωκόμενες… Πρέσπες του Αιγαίου.

Κάτι που απέδειξε στην αρχή ο Σαμαράς, με σειρά άρθρων, δηλώσεων και παρεμβάσεών του.

Αρκετοί γκρίνιαξαν, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, πως δεν μπορεί μονάχος του να σηκώσει το βάρος, απαιτώντας και την παρέμβαση Καραμανλή.

Τώρα που παρενέβη κι αυτός (βλέπε: Απάντηση Καραμανλή σε Σημίτη: Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ), δεν νομίζουμε ότι τίθεται ζήτημα ανησυχίας για το μέλλον της Ελλάδας.

Αυτός που πλέον θα πρέπει να ανησυχεί είναι ο Μητσοτάκης.

Διότι η είδηση στη δήλωση Καραμανλή δεν είναι η κονιορτοποίηση του Σημίτη και τα ξεκάθαρα μηνύματα που έστειλε στον Μητσοτάκη. Αλλά το πλέξιμο του εγκωμίου του Σαμαρά για τις κινήσεις του, κατόπιν των δικών του, που ενταφίασαν και τυπικά το προδοτικό Ελσίνκι.

Κοινώς, για όσους δεν το αντιλήφθηκαν, Καραμανλής-Σαμαράς δημιουργούν μέτωπο κατά του εθνομηδενισμού.

Καθιστώντας σαφές στον Μητσοτάκη ότι όσο ζουν Ελσίνκι 2 δεν πρόκειται να περάσει που να χτυπιέται χάμω.

Πραγματικά, θα δίναμε τα πάντα για να δούμε τις πανικόβλητες φάτσες του Μητσοτάκη, του Γεραπετρίτη και των λοιπών συμβουλατόρων, μετά την ανάγνωση της δήλωσης του Καραμανλή.

Ευκαιρία πάντως να καταλάβουν τι εστί πραγματική πολιτική, μπας και εγκαταλείψουν τον -κατά Καραχάλιο- καταστροφικό επικοινωνισμό.

Αν και φρονούμε πως είναι αργά για δάκρυα, καθώς το παιχνίδι είναι ήδη χαμένο.

Γιατί από τη στιγμή που ενώθηκαν Καραμανλής-Σαμαράς, κυριολεκτικά οι μέρες (οι πολιτικές εννοείται) των σημιτικών και μητσοτακικών μειοδοτών είναι μετρημένες.

Το κατάφερε κι αυτό ο Μητσοτάκης. Να ενώσει Καραμανλή και Σαμαρά, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν μιλιόντουσαν.

Πίστευε ο δύσμοιρος ο… παραλίγο Μωυσής ότι θα επαναφέρει τη χώρα σε καθεστώς οθωμανικής επαρχίας, μετατρέποντας την πατριωτική παράταξη σε απόκομμα, για να λεηλατεί ανενόχλητα τον τόπο παρέα με τα λιμά του αρχιερέα της διαπλοκής.

Είδατε τι παθαίνει όποιος μπερδεύει τη σκιά του με το μπόι του;

Και το ερώτημα που προκύπτει έπειτα από τους μύδρους που εξαπέλυσαν οι πατριωτικές δυνάμεις, είναι το εξής: Θα τολμήσει ο Μητσοτάκης να φέρει τα σκοπιανά μνημόνια προς κύρωση;

Εφόσον τα φέρει, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, να μην ξεχάσει να αφήσει τα κλειδιά κάτω από το χαλάκι στην είσοδο του Μαξίμου.
Θα επανέλθουμε…»

 

Πηγή: Ieidiseis.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *