ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΝΟΤΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος*

Σχεδόν 1,5% του ΑΕΠ θα κοστίσει στην Ευρωζώνη ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Και αυτό σε πρώτη φάση καθώς η κατάσταση παραμένει πολύ αβέβαιη και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πότε και κυρίως πώς θα τελειώσει ο πόλεμος.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι σύμφωνα με  ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο, είναι πιθανό ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να σκαρφαλώσει στο 7,1% κατά μέσο όρο το 2022 «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιδεινώσει τουλάχιστον περαιτέρω τους βραχυπρόθεσμους παράγοντες που αυξάνουν τον πληθωρισμό», προειδοποίησε η Λαγκάρντ ,μιλώντας χθες σε μια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών και ανωτάτων στελεχών ευρωπαικών τραπεζών αλλά και επιστημόνων,που διοργάνωσε ο καθηγητής οικονομικών της Φρανκφούρτης και ειδικός σε θέματα οικονομίας Φόλκερ Βίλαντ.

 Ηδη, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ τον Φεβρουάριο ήταν  5,9%,ελαφρώς υψηλότερος από το 5,8% που είχε αρχικά εκτιμηθεί μετά το 5,1% ,τον Ιανουάριο. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δεν πρέπει να υποτιμάται ο αντίκτυπος του πολέμου και των κυρώσεων στις τιμές της ενέργειας. Από την αρχή του χρόνου άλλωστε, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 73% και του πετρελαίου κατά 44%.

Η εμπειρία μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990 έδειξε ότι οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να έχει αρνητικέςεπιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.  «Ελπίζουμε για το καλύτερο, είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο και δεν μας εκπλήσσει τίποτα στο ενδιάμεσο», προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Με την καταιγίδα να μην φαίνεται να κοπάζει, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν φυσικά-και δεν κάνουν –τα στραβά μάτια. Ηδη στις Βρυξέλλες εξετάζεται πλέον πολύ σοβαρά η μη επιστροφή και το 2023 του Συμφώνου Σταθερότητας. Μόνο που αυτό δεν φτάνει.

Όπως λέει η Λοράνς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, «αν για την αντιμετώπιση του Covid κατέστη δυνατό –για πρώτη φορά-να εγκριθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο ύψους 750 δις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, τώρα, ενόψει και των επιπτώσεων του πολέμου και της δύσκολης μεταπολεμικής περιόδου που έρχεται, είναι τουλάχιστον απαραίτητος ο διπλασιασμός του λεγόμενου προγράμματος της «Επόμενης Γενιάς της ΕΕ».

Η Γαλλίδα οικονομολόγος σημειώνει μάλιστα ότι το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, εξαρχής: οι πόροι πρέπει να βρεθούν με την έκδοση ευρωομολόγων. Και όχι μόνο αυτό: Αυτή τη φορά είναι πραγματικά απαραίτητο να δημιουργηθεί το έμβρυο ενός ευρωπαϊκού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Με τρεις στόχους: Να ενισχυθούν τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν και θα χτυπηθούν ακόμη περισσότερο από το μπούμερανγκ των κυρώσεων. Ο δεύτερος στόχος είναι η συγκρότηση της ευρωπαϊκής άμυνας και ο τρίτος αφορά στη χρηματοδότηση ενός κοινού ενεργειακού σχεδίου. Για να επιτύχει ενεργειακή ανεξαρτησία, η Ευρώπη πρέπει να επιδιώξει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Η Λοράνς Μπουν τονίζει ότι μετά την έκρηξη του πολέμου «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εγκριθεί σε 6-7 εβδομάδες. Γιατί πρέπει να προετοιμαζόμαστε πλέον για έναν Νέο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον τομέα της οικονομίας σίγουρα…

Η αναγκαία ευρωπαϊκή απάντηση είναι στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στη Βίλα Μαντάρμα της Ρώμης, με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, και με τη συμμετοχή μέσω βίντεο, του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ιδέα της συνάντησης του Νότου γεννήθηκε στις Βερσαλλίες, στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κορυφής την περασμένη εβδομάδα. Όταν οι «Νότιοι» είδαν τους «Βόρειους να λένε όχι σε ένα κοινό,ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της ακριβής ενέργειας.

Εχει έλθει η ώρα, ο ευρωπαϊκός Νότος να δείξει τη δύναμή του…

 

*Ο Μιχάλης Ψύλος είναι δηµοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και σπούδασε Γεωλογία στο Πανεπιστήµιο Πατρών. Ξεκίνησε την επαγγελµατική του σταδιοδροµία στη δηµοσιογραφία το 1982 στον Ριζοσπάστη και στη συνέχεια εργάστηκε στις εφηµερίδες Πρώτη, Νέα, Βραδυνή, Ισοτιµία, Ποντίκι, Πριν, στην Εφηµερίδα των Συντακτών και στη ?ηµοκρατία. Εργάστηκε, επίσης, στους ραδιοσταθµούς «?ίαυλος 10» των δέκα δήµων της ?υτικής Αθήνας και «Ράδιο 5» των πέντε δήµων της Β΄ Πειραιά και συνεργάστηκε µε πολλά πολιτικά περιοδικά. Από το 1991 ως το 2009 εργάστηκε στον τηλεοπτικό σταθµό ΑΝΤΕΝΝΑ και στο διάστηµα 2001-2009 ήταν προϊστάµενος του τµήµατος ?ιεθνών Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθµού. Έχει πραγµατοποιήσει δεκάδες δηµοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσµο και έχει πάρει εκατοντάδες συνεντεύξεις από προσωπικότητες της διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Το 2014 κυκλοφόρησε από τον Εκδοτικό Οργανισµό Λιβάνη το πρώτο του βιβλίο µε τίτλο  Από τον Ράιχενµπαχ του Όθωνα… στον Ράιχενµπαχ της Μέρκελ, µια ιστορικο-δηµοσιογραφική αναδροµή στους σχεδόν δύο αιώνες της γερµανικής παρουσίας στην Ελλάδα. Από το 1988 εργάζεται στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). Από το 2015 έως τις 3/9/2019 διετέλεσε πρόεδρος και γενικός διευθυντής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ως πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξελέγη και µέλος του Προεδρείου της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), από το 2017 έως τον Ιούλιο του 2019. Είναι εκλεγµένος γενικός γραµµατέας της Ένωσης των Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το 2018 εξελέγη επίσης, για έναν χρόνο, πρόεδρος της Ένωσης των Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων

psilosm@naftemporiki.gr
(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)
Πηγή: Naftemporiki.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *