ΕΛΛΑΔΑ
Ο ΕΒΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ-Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΟΥ 2020

Τoy Γιώργου Σιδέρη

HELLAS JOURNAL

Το χαστούκι του 2020 στον Έβρο θεωρείται βέβαιο ότι η Τουρκία δεν το ξεχνά. Οπότε οι κινήσεις παράτυπων μεταναστών τις τελευταίες ημέρες ναι μεν διεξάγονται με τα «στραβά μάτια» της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, ωστόσο η ελληνική πλευρά αντιλαμβάνεται πως στη γείτονα δεν εκτυλίσσεται ένα νέο υβριδικό σχέδιο υπό κεντρικό έλεγχο.

Το γεγονός αυτό μαρτυρά και η διασπορά των παράτυπων μεταναστών σε μικρές σχετικά ομάδες σε διαφορετικά σημεία της παρέμβριας περιοχής στον Έβρο. Επιπλέον ο αριθμός των μεταναστών δεν έχει καμία σχέση με εκείνον του 2020.

Είναι άλλο η οργανωμένη κίνηση παράτυπων μεταναστών που έφταναν τις 5.000 έως 8000 κι άλλο η προσπάθεια 50-70-80 μεταναστών να περάσουν με παράνομο τρόπο στο έδαφος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Ότι βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού και η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου έχει πέσει αισθητά σίγουρα βοηθά σε πολλές περιπτώσεις τους παράνομους διακινητές να ωθήσουν τους μετανάστες σε αμμονησίδες που έχουν αποκαλυφθεί την περίοδο αυτή και που είναι ελληνικό έδαφος.

Από την άλλη πλευρά όμως, εκείνη των ερευνών των αρχών ασφαλείας προκύπτει ότι οι μετανάστες δεν δρουν μόνοι τους. Είτε μέσω της στρατοχωροφυλακής που παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Έβρου, είτε μέσω των κυκλωμάτων των διακινητών, οδηγούνται στα παράνομα περάσματα. Και στη συνέχεια πατούν στις νησίδες που αναφαίνονται αυτήν την εποχή καθώς η στάθμη των νερών είναι χαμηλή.

Ενδείξεις για οργανωμένα κυκλώματα

Όμως δεν είναι λίγα και τα ευρήματα που παραπέμπουν σε οργανωμένα κυκλώματα. Πλαστικές φουσκωτές βάρκες, σωσίβια, κουπιά κι άλλα μέσα δείχνουν ότι οι μετανάστες οδηγούνται εξοπλισμένοι στα συγκεκριμένα σημεία.

Το τελευταίο τέχνασμα που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα είναι η εκμετάλλευση των αμμονησίδων ελληνικής κυριαρχίας που ξεπροβάλλουν σε διάφορα σημεία του Έβρου ποταμού αφού τα νερά είτε είναι λίγα είτε δεν υπάρχουν καθόλου.

Και αυτό είναι ένα επιπλέον δείγμα των αποτρεπτικών έργων που έχουν γίνει σε όλο το μήκος της συνοριογραμμής με την Τουρκία. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα τμήματα του μηχανικού και του τεχνικού σώματος που εν μέσω επεισοδίων είτε επισκεύαζαν τον φράχτη στις Καστανιές, είτε δημιουργούσαν κατά μήκος του ποταμού αποτρεπτικά έργα.

Ο Εβρος έχει αλλάξει από το 2020

Από το 2020 και μετά στον Έβρο πολλά άλλαξαν. Οι δυνάμεις της συνοριοφυλακής αυξήθηκαν σημαντικά με νέες προσλήψεις ειδικών φρουρών. Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα έφεραν μια νέα εποχή στην επιτήρηση και την αποτροπή. Μέχρι και ο ατομικός εξοπλισμός των συνοριοφυλάκων αλλά και των δυνάμεων του στρατού ξηράς που περιπολούν στον Έβρο δεν έχει καμία σχέση με εκείνον που χρησιμοποιούσαν πριν τα επεισόδια στον ακριτικό νομό. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Είναι για παράδειγμα σημαντικό αυτά τα μέσα να φτάσουν σε όλα τα στελέχη των αρχών ασφαλείας.

  • Δείγμα του επιπέδου ασφαλείας μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και η εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ που προ ημερών έθεσε σε διαθεσιμότητα τους πέντε συνοριοφύλακες οι οποίοι φέρονται να είχαν γίνει μέλη κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Και μπορεί οι αριθμοί των μεταναστών στην παρούσα στιγμή να χαρακτηρίζονται ως πλήρως διαχειρίσιμοι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες και η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του συγκεκριμένου φαινομένου.

Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης είναι ότι ο υπηρεσιακός υπουργός προστασίας του πολίτη, πρώην Α/ΓΕΣ, Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης σε λίγες ώρες θα μεταβεί στο νομό Έβρου.

Άλλωστε ο ίδιος όταν ξέσπασε η υβριδική απειλή ήταν ένας εκ των ανώτατων στελεχών της τότε στρατιωτικής  ηγεσίας που είχε κληθεί να διαχειριστεί την κρίση εκείνη ως Διοικητής της 16ης ιεαρχίας.

Και ήταν αυτός που είχε ξεκινήσει, βάσει των πληροφοριών που έφταναν στην Αθήνα, τα έργα αποτροπής πριν από το ξέσπασμα των πρώτων επεισοδίων.

Πηγή: Directus.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *