ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: EΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΝΜΠΑΣ ΟΙ ΡΩΣΟΙ – ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΤΟΛΚΙΝ

Τον έλεγχο του Μετόλκιν, ενός χωριού στην περιφέρεια του Σεβεροντονέτσκ, την πόλη κλειδί του Ντονμπάς στο ανατολικό τμήμα της χώρας την οποία η Ρωσία προσπαθεί να θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της εδώ και εβδομάδες, έχασε σήμερα η Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η ίδια. 

«Δυστυχώς δεν ελέγχουμε πλέον το Μετόλκιν», δήλωσε ο Σέρχι Χαϊντάι, κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ σε ανακοίνωσή του.

Με την κατάληψη του χωριού αυτού, το οποίο πριν από τον πόλεμο μετρούσε περίπου 1.000 κατοίκους, οι Ρώσοι κάνουν ακόμη ένα βήμα στην προέλασή τους μέσα και γύρω από το Σεβεροντονέτσκ.

Τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν αργά στο Ντονμπάς, το οποίο αποτελείται από τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, όπου επικεντρώνουν πλέον τις προσπάθειές τους μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το χημικό εργοστάσιο Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες άμαχοι, βομβαρδίζεται «συνεχώς» από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Χαϊντάι.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Σεβεροντονέτσκ Ολεξάντρ Στριουκ δήλωσε σήμερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι η Μόσχα ελέγχει τις περισσότερες κατοικημένες περιοχές της πόλης.

 

«Αν μιλάμε για το σύνολο της πόλης, περισσότερο από το ένα τρίτο ελέγχεται από τις ένοπλες δυνάμεις μας. Οι Ρώσοι ελέγχουν το υπόλοιπο», επεσήμανε.

«Οδομαχίες μαίνονται 24 ώρες το 24ωρο», πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζονται τακτικά.

 

Εξάλλου εδώ και πολλές ημέρες είναι αδύνατο να γίνουν απομακρύνσεις αμάχων από το Σεβεροντονέτσκ, αφού η τελευταία γέφυρα που ένωνε την πόλη με τη γειτονική της Λισιτσάνσκ καταστράφηκε.

Στο μεταξύ οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν ένα ακόμη χωριό κοντά στο Σεβεροντονέτσκ, το οποίο βρίσκεται στον κεντρικό, νότιο δρόμο που οδηγεί στην πόλη.

Ο Βιτάλι Κισέλεφ, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, δήλωσε ότι ο στρατός της έχει καταλάβει το χωριό Τοσκίβκα, 25 χιλιόμετρα νότια του Σεβεροντονέτσκ.

Ο Χαϊντάι επεσήμανε ότι οι φιλορωσικές δυνάμεις προσπαθούν να σπάσουν τις γραμμές και να εισέλθουν στο Τοσκίβκα, ενώ το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού ανακοίνωσε χθες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τους Ρώσους από το χωριό αυτό όπως και άλλα κοντά στο Σεβεροντονέτσκ.

Photo: Οδομαχίες μαίνονται 24 ώρες το 24ωρο, καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν την προέλασή τους / AP Photo/George Ivanchenko

Πηγή: Cnn.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *