ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΘΕΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ενας νόμος που υποχρεώνει τα ουκρανικά εθνικά έντυπα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν στην επίσημη γλώσσα της χώρας τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η χρήση των ρωσικών.

Όλες οι εθνικές εφημερίδες και περιοδικά πρέπει να δημοσιεύονται στα ουκρανικά σύμφωνα με το νόμο. Δεν απαγορεύει τη δημοσίευση στα ρωσικά, αλλά ορίζει ότι πρέπει να δημοσιεύεται και μια παράλληλη ουκρανική έκδοση ίσης εμβέλειας και κυκλοφορίας.

Για τους εκδότες, η δημοσίευση διπλών εκδόσεων δεν θεωρείται κερδοφόρα επιλογή. Η τελευταία πανελλαδική ρωσόφωνη καθημερινή εφημερίδα Vesti άλλαξε στα ουκρανικά στις 10 Ιανουαρίου.

Η μετάβαση βασίζεται σε έναν αμφιλεγόμενο γλωσσικό νόμο του 2019 που ψηφίστηκε αμέσως μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Ο Ποροσένκο το υπέγραψε λίγο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του σημερινού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έκτοτε ίσχυε μια μεταβατική περίοδος.

Ο νόμος στοχεύει να απωθήσει την επιρροή της ρωσικής γλώσσας στη δημόσια σφαίρα.

Από τα μέσα Μαΐου, οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι που είναι εγγεγραμμένοι στην Ουκρανία πρέπει να προσφέρουν τουλάχιστον μια αντίστοιχη έκδοση άρθρων στην ουκρανική γλώσσα – και αυτή η έκδοση πρέπει να ανοίξει πρώτα.

16 Ιανουαρίου, 2022 12:00

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *