ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΤΑΡΑΧΩΝ

O επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε το Σάββατο τους Ιρανούς που διαδηλώνουν κατά του ισλαμικού καθεστώτος ότι αυτή είναι η τελευταία μέρα που βγαίνουν στους δρόμους. Δήλωση που δείχνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ενδέχεται να εντείνουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που σαρώνουν τη χώρα.

Το Ιράν σείεται από διαδηλώσεις μετά από τον θάνατο της 22χρονης, κουρδικής καταγωγής, Μάσα Αμίνι, κατά τη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών τον περασμένο Σεπτέμβριο. Διαδηλώσεις οι οποίες συνιστούν την πιο τολμηρή αμφισβήτηση της εξουσίας των μουλάδων από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

«Μη βγαίνετε στους δρόμους! Σήμερα είναι η τελευταία μέρα των ταραχών», δήλωσε ο διοικητής των Φρουρών, Χοσεϊν Σαλαμί. Σημειώνεται ότι το ισλαμικό καθεστώς της Τεχεράνης κατηγορεί το Ιράν και τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για την αναταραχή.

«Αυτό το απαίσιο σχέδιο, είναι ένα σχέδιο που εκπονήθηκε στον Λευκό Οίκο και από το Σιωνιστικό καθεστώς», ισχυρίστηκε ο Σαλαμί.

Οι Ιρανοί αψηφούν τις προειδοποιήσεις συνεχίζοντας τη λαϊκή εξέγερση, στην οποία οι γυναίκες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Υπήρξαν αναφορές για περαιτέρω αιματοχυσία το Σάββατο.

Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν μαθήτριες σε ένα σχολείο θηλέων στην πόλη Σακέζ. Σε άλλη ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οργάνωση ανάφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κουρδιστάν στην πόλη Σαναντάι. «Αρκετοί μαθητές τραυματίστηκαν, ένας εξ αυτών πυροβολήθηκε στο κεφάλι», σύμφωνα με τη Hengaw. Οι αναφορές δεν έχουν επαληθευτεί από το Reuters μέχρι στιγμής.

Οι διαβόητοι Φρουροί της Επανάστασης, που λογοδοτούν απευθείας στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, δεν έχουν ενεργό ρόλο στην καταστολή των ταραχών που έχουν ξεσπάσει εδώ και εβδομάδες. Αποτελούν τους πραιτωριανούς του καθεστώτος με ιστορικό συντριβής κάθε κίνησης αμφισβήτησης του θεοκρατικού καθεστώτος. 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *