ΕΥΡΩΠΗ
ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΕΚ

Η λίστα με τα ονόματα των ευρωβουλευτών που θα συμμετάσχουν στις δύο ειδικές επιτροπές για τη στέγαση και την Ευρωπαϊκή Ασπίδα Δημοκρατίας ήρθε στα χέρια του Euractiv πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Το ΕΚ ψήφισε στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου τη σύσταση δύο νέων ειδικών επιτροπών, μία για τη στέγαση και μία για τη δημοκρατική ανθεκτικότητα, καθώς και την αναβάθμιση των υποεπιτροπών άμυνας και υγείας σε πλήρεις επιτροπές.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, με λιγότερες έδρες και 33 ευρωβουλευτές, οι ειδικές επιτροπές θα λειτουργήσουν για 12 μήνες, αλλά μπορεί και να παραταθούν στους 18 μήνες.

Μετά από διαπραγματεύσεις, οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία για το ποιοι θα ενταχθούν στις νέες επιτροπές αυτή την εβδομάδα.

Το Euractiv έχει δει τα ονόματα που τελικα επιλέχθηκαν από τις πολιτικές ομάδες.

Ειδική επιτροπή για τη στέγαση (HOUS)

Η Επιτροπή Στέγασης έχει ως στόχο να παραδώσει μια τελική έκθεση με συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης της Ευρώπης. Βασική πρόκληση παραμένει το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει την αρμοδιότητα να νομοθετεί θέματα στέγασης. Παρά το γεγονός αυτό, κοινοβουλευτική πηγή δήλωσε στο Euractiv ότι υπάρχουν αρκετά βήματα που μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τον περασμένο Δεκέμβριο, η ομάδα του ΕΛΚ εξασφάλισε την ιδιότητα του εισηγητή για τις δύο νέες ειδικές επιτροπές. Πηγές της ομάδας του ΕΛΚ αναφέρουν ότι η Ισπανίδα νομοθέτης Alma Ezcurra θα είναι η εισηγήτρια, έχοντας επίσης διαδραματίσει ρόλο στη διαμόρφωση της θέσης της ομάδας σχετικά με το έργο της επιτροπής.

Στη νεοσύστατη ειδική επιτροπή για τη στέγαση (HOUS) το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών.

Εννέα νομοθέτες θα εκπροσωπήσουν το ΕΛΚ στην επιτροπή: Markus Ferber (DE), Jagna Kinga Marczułajtis-Walczak (PL), Alma Ezcurra (ES), Marco Falcone (IT), Sebastião Bugalho (PT), Dirk Gotink (NL), Regina Doherty (IE), David Casa (MT) και Isabelle Le Callennec (FR).

Οι Σοσιαλιστές θα έχουν έξι ευρωβουλευτές και κατάφεραν να εξασφαλίσουν την προεδρία της επιτροπής για την οποία πίεζαν σθεναρά.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Euractiv, η Ιταλίδα νομοθέτης Irene Tinagli αναμένεται να αναλάβει το ρόλο. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η ψηφοφορία θα γίνει πιθανότατα κατά τη διάρκεια της συστατικής συνεδρίασης της επιτροπής, που έχει προγραμματιστεί προσωρινά για τα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών Alicia Homes Ginel, Gaby Bischoff (DE), Isilda Gomes (PT), Nora Mebarek (FR) και Andreas Schieder (AT) θα απολαμβάνουν επίσης πλήρη συμμετοχή.

Η ομάδα Liberal Renew έχει προτείνει τέσσερις βουλευτές: Martin Hojsík (SK), Ciaran Mullooly (IE), Jana Toom (EE) και Brigitte van den Berg (NL).

Από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η Lara Magoni (IT), η Georgiana Teodorescu (RO), η Alessandra Sberna (IT) και η Nora Junco García (ES) θα ενταχθούν επίσης στην επιτροπή.

Από την ομάδα Πατριώτες για την Ευρώπη, θα συμμετάσχουν τέσσερις νομοθέτες Julie Rechagneux (FR), György Hölvényi (HU), Klára Dostálová (CZ) και Rachel Blom (NL).

Η ομάδα των Πρασίνων θα λάβει επίσης δύο έδρες, οι οποίες θα διατεθούν στον Ισπανό νομοθέτη Vicent Marzà και στη Φινλανδή ευρωβουλευτή Maria Ohisalo.

Τα ονόματα της ομάδας της Αριστεράς για πλήρη συμμετοχή στην HOUS περιλαμβάνουν τη γαλλίδα νομοθέτη Leila Chaibi και την ισπανίδα ευρωβουλευτή Irene Montero.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Irmhild Bossdorf θα είναι εκείνη που θα εκπροσωπήσει την ομάδα της «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών» στην επιτροπή στέγασης.

Ειδική επιτροπή για την Ευρωπαϊκή Ασπίδα Δημοκρατίας  (EUDS)

Η Ειδική Επιτροπή για την Ευρωπαϊκή Ασπίδα Δημοκρατίας αποσκοπεί στη δημιουργία νέων δυνατοτήτων και δομών σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση της ξένης παρέμβασης.

Οι Lena Dupont (DE), Bartłomiej Sienkiewicz (PL), Juan Ignacio Zoido Álvarez (ES), Fulvio Martusciello (IT), Tomas Tobé (SE), Mika Altoola (FI), Ioan-Rareș Bogdan (RO), Sandra Kalniete (LV), Tomáš Zdechovský (CZ) είναι τα εννέα μέλη του ΕΛΚ που θα εκπροσωπήσουν την ομάδα στη νέα ειδική επιτροπή.

Η ομάδα S&D θα έχει έξι έδρες, και αυτές θα κατανεμηθούν στους Dîncu Vasile (RO), Ana Caterina Mendes (PT), European VP Pina Picierno (IT), Csaba Molnár (HU), Kathleen Van Brempt (BE), Christel Schaldemose (DK).

Το Liberal Renew εξασφάλισε τέσσερα πλήρη μέλη και την προεδρία. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Nathalie Loiseau θα ηγηθεί της επιτροπής, μαζί με τα μέλη Helmut Brandstätter (AT), Sophie Wilmès (BE) και Bart Groothuis (NL).

Τέσσερις ευρωβουλευτές – ο Stefano Cavedagna (IT), η Assita Kanko (BE), η Beata Szydło (PL) και ο Cristian-Vasile Terheș (RO) – θα εκπροσωπήσουν το ECR.

Οι Πατριώτες για την Ευρώπη θα διαθέτουν επίσης τέσσερα μέλη: Fabrice Leggeri (FR), Ernő Schaller-Baross (HU), Jaroslav Bžoch (CZ), António Tânger Corrêa (PT).

Στη νεοσυσταθείσα ειδική επιτροπή θα υπάρχουν και Πράσινοι και μέλη της Αριστεράς. Οι Πράσινοι θα εκπροσωπηθούν από τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή Alexandra Geese και τον Ολλανδό πολιτικό Kim van Sparrentak, ενώ η Ομάδα της Αριστεράς θα εκπροσωπηθεί από τον Κωνσταντίνο Αρβανίτη (EL) και τον Danilo Della Valle (IT).

Η ομάδα «Ευρώπη των κυρίαρχων εθνών» θα έχει μόνο μία έδρα, η οποία θα διατεθεί στη Γερμανίδα πολιτικό Christine Anderson.

Πηγή: Εuractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Συναίνεση σε Cookie με το Real Cookie Banner