ΥΓΕΙΑ
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

Της Σήλιας Ακάσογλου

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί να φοράμε γυαλιά ηλίου και τι μας προσφέρουν στην πραγματικότητα. Συνήθως, τα γυαλιά ηλίου αντιμετωπίζονται ως αξεσουάρ παρά ως μέσο προστασίας των ματιών. Είναι λάθος να επιλέγουμε ένα φθηνό ζευγάρι γυαλιών μόνο για αισθητικούς λόγους και να αγνοούμε την αληθινή λειτουργία των γυαλιών, την προστασία!Η ηλιακή ακτινοβολία είναι εχθρός και οχι φίλος μας!

 

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι η εκπομπή και διάδοση ενέργειας με τη μορφή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, είτε στο κενό, είτε μέσα σε διαπερατό από την ακτινοβολία μέσο.Ο ήλιος εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με σωματιδιακή μορφή, δηλαδή, ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια (πρωτόνια- νετρόνια) και με κυματική μορφή.

Το ηλιακό φως αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα ακτινοβολιών, με διαφορετικά μήκη κύματος. Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα αποτελείται από τρεις περιοχές:

 

Υπέρυθρη ακτινοβολία

Ορατό φως

Υπεριώδης ακτινοβολία

 

Οι βλάβες που μπορούν να προκληθούν από την έκθεση στον ήλιο είναι πολλές.

Η έκθεσή στην ηλιακή ακτινοβολία κι ειδικότερα στην υπεριώδη, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Από αυτές, άλλες εμφανίζονται ευθύς αμέσως μετά την έκθεση στον ήλιο, και άλλες είναι αποτέλεσμα της αθροιστικής δράσης της κι εμφανίζονται έπειτα από επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αυτήν. Οι επιβλαβείς δράσεις της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό είναι οι εξής σύμφωνα με τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο, Στέφα Στέφανο.

  • Οξείες                                                                      

Πηγή : Σήλια Ακάσογλου

  •  Ηλιακό ερύθημα
  •  Ηλιακό έγκαυμα
  •  Φωτοδερματοπάθειες
  •  Φωτοευαισθητοποίηση
  •  Χρόνιες 
  • Φωτογήρανση
  • Φωτοκαρκινογένεση
  • Φωτοανοσοκαταστολή
  • Οφθαλμικές βλάβες
  • Καταστροφή του DNA

 

Όσο μικραίνει το μήκος κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας, τόσο   αυξάνεται η ενέργειά της, η ικανότητά της να διεισδύει στο δέρμα καθώς και η βλαπτική της ικανότητα, διότι από την διεισδυτικότητα της ακτινοβολίας εξαρτάται και το εύρος της βλάβης, που αυτή μπορεί να προκαλέσει.

 

Εικόνα χωρίς polarized φακό Πηγή : Σήλια ΑκάσογλουΕικόνα με polarized φακό Πηγή : Σήλια Ακάσογλου

 

Διάφοροι ακόμα παράγοντες μπορούν να επιτείνουν τη βλαπτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας κυρίως στο δέρμα που καθιστούν ορισμένες ομάδες ανθρώπων πιο ευπαθείς.

Α) το χρώμα του δέρματος :Οι ξανθοί άνθρωποι είναι περισσότερο ευαίσθητοι από τους σκουρόχρωμους

Β) η ηλικία : τα παιδιά κι οι ηλικιωμένοι πιο ευαίσθητοι στην επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας

Γ) το περιβάλλον :Άτομα που ζουν στην ύπαιθρο κι είναι ηλιοεκτεθειμένοι λόγω δραστηριότητας για μεγαλύτερο χρόνο (πχ αγρότες) είναι πιο επιρρεπείς σε βλάβες. Αντίστοιχα άτομα που ζουν σε περιβάλλοντα με έντονες ανακλάσεις του ηλιακού φωτός (πχ σε κυκλαδίτικα νησιά, σε χιόνι, κα) παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα.

Δ) η σύσταση της ατμόσφαιρας : Η μείωση του όζοντος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα, την αύξηση της προσπίπτουσας στο έδαφος υπεριώδους ακτινοβολίας. Επίσης η αραιότερη σύσταση του ατμοσφαιρικού αέρα σε μεγάλο υψόμετρο αυξάνει τη βλαπτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Ε) η θέση στο ημισφαίριο : Χώρες κοντά στον Ισημερινό όπου η γωνία πρόπτωσης των ηλιακών ακτινών είναι πιο κάθετη στο δέρμα κι έχουν περισσότερο καλοκαίρι είναι επιβαρυντικές.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο οφθαλμός είναι το πιο ευαίσθητο και πολύπλοκο όργανο του ανθρώπινου σώματος που έρχεται σε άμεση επαφή με το φως, τονίζει ο κ. Στέφας, Χειρουργός Οφθαλμίατρος .Από τη μία, οι ακτίνες του ορατού φάσματος σε μεγάλη ένταση δημιουργούν ένα εκτυφλωτικό αποτέλεσμα, που μπορεί να είναι ενοχλητικό και κουραστικό. Κι από την άλλη, οι αόρατες υπεριώδεις ακτίνες, είναι ιδιαίτερα βλαβερές, ιδίως για αυτούς που δε φοράνε γυαλιά.

Διάφορες μελέτες έχουν συσχετίσει πληθώρα οφθαλμολογικών παθήσεων με την ηλιοέκθεση. Ορισμένες  από τις παθήσεις είναι:

A) Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας 

B) Καταρράκτης και

Γ)Φωτοκερατίτιδα κι εκφυλιστικές παθήσεις του κερατοειδούς .

 

Ιδιαίτερα σήμερα, που η μείωση του όζοντος στην ατμόσφαιρα είναι γεγονός και οι ακτίνες του ήλιου κατευθύνονται στη γη αφιλτράριστες, έτσι ώστε οι βλαβερές για τα μάτια μας υπεριώδεις ακτίνες να μην απορροφώνται στο σωστό βαθμό, επιβάλλεται η χρήση –όχι απλών–, αλλά απορροφητικών γυαλιών ηλίου. Γυαλιών, δηλαδή, που να απορροφούν ή να αντανακλούν προς τα έξω τις βλαβερές ακτινοβολίες.

Η ηλιακή ακτινοβολία δρα αθροιστικά οπότε τα μάτια θα πρέπει να προστατεύονται από την παιδική κιόλας ηλικία.

Χάρτης

 

Γράφημα

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ UV

Ο Δείκτης UV είναι ένα διεθνές μέγεθος έκφρασης της επικινδυνότητας της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η μέγιστη τιμή του Δείκτη UV στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά τις μεσημεριανές ώρες μπορεί να φτάσει έως 10 ή 11. Οι τιμές αυτές απαιτούν την ανάγκη άμεσης προστασίας από τον ήλιο. Κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες ο Δείκτης UV έχει μικρότερες τιμές και κατά συνέπεια είναι μικρότερος ο κίνδυνος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όσο μεγαλύτερος είναι ο Δείκτης UV τόσο πιο εύκολα και πιο σύντομα μπορούν να εμφανισθούν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της υπεριώδους ακτινοβολίας.
index<2.9 Χαμηλός Δεν χρειάζεται προστασία.
3.0-5.9 Μέτριος Χρήση καπέλου και αντηλιακού για μεγάλες χρονικά εκθέσεις.
Αντηλιακό και προστασία για τα μικρά παιδιά.
6.0-7.9 Υψηλός Χρήση αντηλιακού (δείκτης >15) / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων.
Έξτρα προστασία των μικρών παιδιών – μικρές χρονικά εκθέσεις.
8.0-10.9 Πολύ υψηλός Χρήση αντηλιακού (δείκτης >15) / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων.
Προσπαθήστε να αποφύγετε τον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11π.μ. με 3 μ.μ.
Προστασία των μικρών παιδιών στη σκιά.
index >11 Ακραίος Χρήση αντηλιακού (δείκτης >15) / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων.
Αποφεύγετε τον ήλιο τις ώρες μεταξύ 10 π.μ. με 4 μ.μ.
Προστασία των μικρών παιδιών σε εσωτερικό χώρο.

Foto: Πηγή:meteo.gr/uv.cfm

 

 

 

 

 

Πηγή: Uuniviewgr.wordpress.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *