ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΦΛΩΡΙΔΗ: OI SLAPP ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΟΓΩ… ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣ

Εντάσεις αναμένονται στη σημερινή (και τελευταία πριν τις διακοπές του Αυγούστου) συνεδρίαση της Βουλής, όπου θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αιτία το ότι περιλαμβάνει διατάξεις για τις αγωγές SLAPP αλλά και την τροπολογία του Γιώργου Φλωρίδη που παρεμβαίνει στις θητείες των διοικήσεων των δικαστηρίων Αθήνας – Πειραιά, επικαλούμενη μία …μετακόμιση.

Η τροπολογία

Η ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης (ενσωματώθηκε ως άρθρο 37 στο νομοσχέδιο) δεν έχει προκαλέσει μόνον τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της έκανε λόγο για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο της δικαιοσύνης. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι η πολλοστή πλέον φορά, που αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε ότι αυτή η πρακτική της ανανέωσης των θητειών των διοικήσεων, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της εξαίρεσης και διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά ενός νέου κανόνα, ουσιαστικής κατάργησης του αυτοδιοίκητου. Το αυτοδιοίκητο των Δικαστηρίων, όμως, είναι ουσιώδες κεφάλαιο της δικαστικής ανεξαρτησίας».

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης πάλι σημειώνεται ότι από τα συγκεκριμένα δικαστήρια πρόκειται να «περάσουν» τον επόμενο (και προεκλογικό) χρόνο σημαντικές υποθέσεις. Κάποιες μάλιστα εξ αυτών πιθανόν να σχετίζονται και με ζητήματα που αφορούν κυβερνητικά σκάνδαλα με έμμεσο τρόπο

Το ζήτημα έχουν θίξει ήδη τα κόμματα στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ενδεικτικά η Ευαγγελία Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ) αναρωτήθηκε οργισμένα: «Το άρθρο 37, για την παράταση της θητείας των Συμβουλίων Διοίκησης των Δικαστηρίων και των Διευθυνόντων στις Εισαγγελίες. Τι κάνετε εδώ; Παίρνετε μία θητεία από διετή και την κάνετε τριετή μονομερώς μέχρι τις 30/09/2027. Πώς το κάνετε αυτό;».

Αντίστοιχα η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα σημείωσε ότι «επιλέγετε για άλλη μια φορά την επιμήκυνση της διάρκειας της θητείας των διοικήσεων των δικαστηρίων από τα 2 σε 3 έτη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επιμελώς αποφύγατε να βάλετε αυτή τη διάταξη στη διαβούλευση. Δεν σας ήρθε επιφοίτηση τελευταία στιγμή φαντάζομαι, το κάνατε γιατί ξέρετε ότι υπάρχει αντίδραση από τη μεριά των δικαστικών ενώσεων. Πρόκειται για αρνητική διάταξη, στην οποία έχουν τοποθετηθεί αναλόγως και οι δικαστικές ενώσεις αρνητικά, πλήττει το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων και αποσκοπεί στη βαθύτερη χειραγώγηση των διοικήσεων από την κυβέρνηση, για την εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής και στο χώρο της δικαιοσύνης».

Η δικαιολογία της μετακόμισης

Περισσότερο εντυπωσιακή όμως από τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης είναι η… δικαιολογία που επέλεξε η κυβέρνηση προκειμένου να υποστηρίξει την παρέμβασή της: Επικαλέστηκε την… μετακόμιση που πρόκειται να γίνει στις νέες εγκαταστάσεις του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπουγάς: «Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά. Η μεταφορά των δικαστηρίων του Πειραιά στο νέο δικαστικό μέγαρο και μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη ότι η τοπική αρμοδιότητα του Πειραιά διευρύνεται σε όλο το παραλιακό μέτωπο, είναι μία κατάσταση η οποία προϋποθέτει εγρήγορση όλων.

Υπάρχει ένα σχέδιο μεταφοράς όλων των δικαστηρίων και λειτουργίας τους σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, που απαιτεί ένταση δυνάμεων, εγρήγορση, συμμετοχή όλων και εισφορά κυρίως της εμπειρίας όλων. Εάν, λοιπόν, σε αυτήν την κρίσιμη για τον Πειραιά συνθήκη ερχόμασταν και λέγαμε αλλάζουν οι διοικήσεις των δικαστηρίων, αυτό είναι εγγύηση ή αντίθετα είναι συνθήκη η οποία οδηγεί στην αδυναμία μεταφοράς των δικαστηρίων ή στην καθυστέρηση τους και στην πρόκληση προβλημάτων;».

Επίσης επικαλέστηκε γενικόλογα την «εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη» μια και η ρύθμιση δεν αφορά μόνον το δικαστήριο του Πειραιά.

Οι αγωγές SLAPP

Όπως προαναφέραμε στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται και η ευρωπαϊκή οδηγία για τις αγωγές εναντίον δημοσιογράφων με στόχο τον περιορισμό της δημοσιογραφικής έρευνας (SLAPP). Το ζήτημα αυτό φαίνεται επίσης να εγείρει προβληματισμούς από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Επισημαίνεται ότι ο τρόπος που νομοθετεί η κυβέρνηση δεν επαρκεί για την προστασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Αντίθετα επιλέγεται μία εφαρμογή που θα δυσχεράνει την ουσιαστική στόχευση της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Η Ευαγγελία Λιακούλη ζήτησε να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για την  εφαρμογή της ρύθμισης που μπορούν να αλλοιώσουν το περιεχόμενο της οδηγίας. Επίσης ζήτησε ρυθμίσεις ώστε το βάρος της απόδειξης στην δικαστική διαδικασία να μην στρέφεται σε βάρος αυτού που μηνύεται.

Επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού επισήμανε ότι «η  προθεσμία των τριάντα ημερών, που ο εναγόμενος από την επίδοση της αγωγής μπορεί να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για SLAPP αγωγή, είναι εξαιρετικά περιορισμένη, διότι, εκτός από την αναγνώριση της SLAPP αγωγής, πρέπει να προετοιμαστεί για την αντίκρουση των όσων κατηγορείται». Ζήτησε έτσι τον διπλασιασμό του χρόνου.

Παράλληλα επισήμανε πως «η πρώιμη απόρριψη περιορίζεται στο προδήλως αβάσιμο» . Τονίζοντας ότι «πολλές SLAPP αγωγές δεν είναι προδήλως αβάσιμες ή επιφανειακά, αβάσιμες. Είναι νομικά περίτεχνες, στηρίζονται σε αποσπασματικές αναφορές και χρησιμοποιούν το κόστος και τη διάρκεια της δίκης ως μέσον εκβιασμού και εκφοβισμού.

Συνεπώς,  το νομοσχέδιο με τον τρόπο που εισάγεται, με τον τρόπο που περιλαμβάνει τη σχετική διάταξη, υπάρχει κίνδυνος να προστατεύει μόνον τις πιο χονδροειδή καταχρήσεις και όχι τις πιο επικίνδυνες και τις επαγγελματικά οργανωμένες».

Πηγή: Νews247.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *