ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Η κυβέρνηση της Νικαράγουα απέσυρε χθες Πέμπτη την άδεια εισόδου στην επικράτεια του διορισμένου νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στο κράτος της κεντρικής Αμερικής, του Ούγο Ροδρίγκες, τον οποίο κατηγόρησε για «ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της και «έλλειψη σεβασμού».

«Η νικαραγουανή κυβέρνηση, ασκώντας τις εξουσίες της και την εθνική κυριαρχία της, αποσύρει άμεσα την άδεια που είχε χορηγηθεί στον Ούγο Ροδρίγκες», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ο Ντένις Μονκάδα, ο ΥΠΕΞ της Νικαράγουας.

Η Μανάγουα δικαιολόγησε το μέτρο αυτό επικαλούμενη «δηλώσεις» του κ. Ροδρίγκες με τις οποίες φάνηκε κατ’ αυτή η πρόθεσή του να «αναμιχθεί» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και η «ασέβειά» του έναντι της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα, στην ακρόασή του ενώπιον της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Τον περασμένο Μάιο ο κ. Ροδρίγκες ονομάστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν νέος πρεσβευτής στη Μανάγουα, όμως ο διορισμός του υπόκειται στην έγκριση τόσο της Γερουσίας, όσο και του κοινοβουλίου της Νικαράγουας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Νικαράγουα είναι τεταμένες από το 2018, όταν ξέσπασαν μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ορτέγα στις οποίες, σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ), έχασαν τη ζωή τους 355 άνθρωποι.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την επανεκλογή πέρυσι του προέδρου Ορτέγα για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, που η Ουάσινγκτον δεν αναγνώρισε, κάνοντας λόγο για ψηφοφορία-απάτη, αφού πρακτικά όλοι οι σοβαροί αντίπαλοί του φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν.

Χθες Πέμπτη, καταθέτοντας στην επιτροπή της Γερουσίας, ο κ. Ροδρίγκες τόνισε πως η Νικαράγουα «γίνεται ολοένα περισσότερο κράτος-παρίας στην περιφέρεια».

Έκρινε εξάλλου ότι ο αποκλεισμός της Νικαράγουας από την CAFTA-DR, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου κρατών της κεντρικής Αμερικής, της Δομινικανής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, θα μπορούσε να είναι «δυνητικά πολύ ισχυρό εργαλείο και κάτι που θα έπρεπε να εξετάσουμε σοβαρά» για να τιμωρηθεί ο κ. Ορτέγα και να υπάρξει διαδικασία «αποκατάστασης της δημοκρατίας».

Ο κ. Ροδρίγκες δεν έχει δικαίωμα «να αναμιγνύεται σε εθνικές υποθέσεις που δεν αφορούν παρά μόνο τους Νικαραγουανούς», εξεμάνη ο ΥΠΕΞ Μονκάδα.

 

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *