Μεγάλο κύμα διαμαρτυριών έχει προκαλέσει στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο ο θάνατος του 47χρονου Αλεξέι Ναβάλνι, του μεγαλύτερου πολιτικού αντιπάλου του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όπως μεταδίδει το BBC οι αρχές σε όλη την Ρωσία προχωρούν σε επιχειρήσεις για να εξαφανίσουν από δρόμους και πλατείες κάθε τι που μπορεί να αποτίει φόρο τιμής στον Αλεξέι Ναβάλνι.
Οι αρχές έχουν εντολή να μην επιτρέπουν λουλούδια, σημειώματα αλλά και ειρηνικούς διαδηλωτές που έδειχναν αυθόρμητα την θλίψη τους σε δημόσια θέα.
Στην Μόσχα σε ένα βίντεο απεικονίζονται άνδρες με κουκούλες να μαζεύουν από το μνημείο Σολοβέτσκι δεκάδες αντικείμενα, φωτογραφίες και λουλούδια που άφησαν πολίτες στη μνήμη του Ναβάλνι. Το συγκεκριμένο μνημείο έχει φτιαχτεί στη μνήμη των θυμάτων που διώχθηκαν στην εποχή του Στάλιν. Η περιοχή πλέον έχει αποκλειστεί από την αστυνομία.
Γαρύφαλα και τριαντάφυλλα, φωτογραφίες και σημειώματα είχαν αφήσει πολίτες και σε ένα άλλο μνημείο στην Αγία Πετρούπολη. Τα εξαφάνισαν….
Και μια γυναίκα που επιβίωσε από την πολιορκία του Λένινγκραντ να φωνάζει στους αστυνομικούς ότι δεν τους φοβάται αλλά και ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να την σκοτώσουν.
Επίσης, άνδρες με πολιτικά και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους απομάκρυναν από γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο όσα είχαν αφήσει πολίτες στη μνήμη του Ναβάλνι. Το σημείο αυτό έχει την δική του ιστορία καθώς εκεί είχε δολοφονηθεί ο επίσης δημοφιλής πολιτικός της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσοφ το 2015.
Ήδη στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έχουν συλληφθεί πάνω από 100 άτομα.
Είδηση 28 δευτερολέπτων…
Η είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι μπορεί να κάνει από χθες (16/02/2024) το γύρο του κόσμου αλλά στην ρωσική τηλεόραση και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων μεταδόθηκε στα ψιλά και για μόνο 28 δευτερόλεπτα.
Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα – και μάλλον ούτε θα μάθουμε ποτέ – τι συνέβη στην φυλακή «Πολικός Λύκος» στον αρκτικό κύκλο που είχε μεταφερθεί ο Ναβάλνι.
Η επίσημη εκδοχή αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε μετά από σύντομο περπάτημα…
Διαδοχή
Η αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Ρωσίας είναι «κατακερματισμένη», λέει ο δρ. Νομπλ, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει μαζικές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, το όνομα του οποίου δυσφημίζεται στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, ενώ και η ελευθερία της έκφρασης είναι εξαιρετικά περιορισμένη στη χώρα. Ο ίδιος, σημείωσε ότι η ομάδα του αποθανόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης με έδρα τη Λιθουανία, αναμένεται να προσπαθήσει να συντονίσει τα επόμενα βήματα.
Η Σαμάνθα ντε Μπέντερν, συνεργάτης του think tank Chatham House, δήλωσε από την πλευρά της ότι κανένας θάνατος εξέχουσας προσωπικότητας της ρωσικής αντιπολίτευσης δεν έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι: «Το πλαίσιο σήμερα είναι διαφορετικό: Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο στην Ουκρανία και ένας νέος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Μπόρις Ναντέζντιν, έχει δημιουργήσει ένα εμβρυακό αντιπολεμικό κίνημα που διψά για αλλαγή στη Ρωσία».
Θα είναι ο Μπόρις Ναντέζντιν ο διάδοχος του Αλεξέι Ναβάλνι;
Όπως τόνισε ο δρ. Νομπλ, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος προφανής διάδοχος του Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει την αποτελεσματικότητα με την οποία το Κρεμλίνο, έχει “κάψει” το τοπίο της αξιόπιστης αντιπολίτευσης στον Βλάντιμιρ Πούτιν».
«Οι ρωσικές εκλογές έρχονται τον επόμενο μήνα και ο πρόεδρος Πούτιν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει», πρόσθεσε ο ίδιος.
Την ίδια ώρα, ο Μπόρις Ναντέζντιν, ο 60χρονος πολιτικός που έχει επιχειρήσει να κατέβει υποψήφιος εναντίον του Πούτιν στις επερχόμενες εκλογές, είναι ίσως πλέον η πιο προβεβλημένη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης μέσα στη Ρωσία.
Ο Ναντέζντιν έχει ζητήσει να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και προέτρεψε τη Ρωσία να ξεκινήσει διάλογο με τη Δύση. Ωστόσο, του έχει απαγορευτεί να θέσει υποψηφιότητα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
«Μια αισιόδοξη άποψη είναι ότι ο θάνατος του Ναβάλνι μπορεί να δώσει νέα πνοή στον Ναντέζντιν και να γεννήσει ένα πραγματικό κίνημα», σχολίασε η ντε Μπέντερν, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «μια απαισιόδοξη άποψη θα έβλεπε το Ναντέζντιν να φιμώνεται, είτε από φόβο είτε από πιο ριζοσπαστικές και δυνητικά μόνιμες μεθόδους».
Ο δρ. Νομπλ είπε ότι το Κρεμλίνο αρχικά ανέχθηκε τον Ναντέζντιν, αλλά «τρόμαξε» από την απήχηση που είχε στον κόσμο. «Νομίζω ότι τώρα θα είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην προοπτική ότι ο Ναντέζντιν να γίνει ένα ακόμη σημείο αβεβαιότητας, σε ένα σύστημα που όλο και περισσότερο δεν ανέχεται την αβεβαιότητα και την αντιπολίτευση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «Δεν νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε από τον Ναντέζντιν να επιχειρήσει να αναλάβει τη θέση του Ναβάλνι, κυρίως επειδή οι Αρχές απλά δεν θα το επιτρέψουν».
Πηγή: Vradini.gr
















Leave a comment