ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΛΙΝΚΕΝ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι πωλήσεις όπλων σε βασικούς εταίρους των ΗΠΑ όπως η Τουρκία και η Ινδία θα πρέπει να επισπευσθούν και να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.


Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolou, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στο Κογκρέσο τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν «για να μειώσει τη γραφειοκρατία για να βοηθήσει τη δουλειά μας με τους συμμάχους μας όπως η Τουρκία και η Ινδία», ο Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι οι διαδικασίες πρέπει να επισπευσθούν τόσο σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας όσο και σε επίπεδο Κογκρέσου.

«Πιστεύω ότι μπορούμε αλλά και πρέπει να τα πάμε καλύτερα στις πωλήσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ταχύτητα με την οποία είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγματα και να τα αναθεωρούμε. Νομίζω ότι αυτό εξαρτάται από εμάς, την εκτελεστική εξουσία αλλά και από το Κογκρέσο» είπε χαρακτηριστικά.

«Ορισμένες χώρες, όπως είπα νωρίτερα, επανεξετάζουν τις σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας αλλά και των χωρών που είχαν μακροχρόνιες αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία. Εάν είμαστε σε θέση να είμαστε εταίροι τους με τρόπους που ίσως δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πριν από μερικές δεκαετίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση», είπε.

«Φυσικά, αν δεν το κάνουμε, ξέρουμε ποιος είναι πιθανό να το κάνει στη θέση μας» τόνισε με νόημα

Σύμφωνα με το Anadolou, τα σχόλια έρχονται εν μέσω διμερών συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας σχετικά με την πώληση περίπου 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της. Η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε το αίτημα τον Οκτώβριο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στις 8 Απριλίου ότι οι συνομιλίες «προχωρούν θετικά».

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στην αλληλογραφία του Κογκρέσου ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και θα ενισχύσει την ενότητα του ΝΑΤΟ.

 

 

 

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *