ΑΠΟΨΕΙΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ PATRIOT ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ. ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Δύο επιμέρους υποσυστήματα του αντιαεροπορικού/ αντιπυραυλικού συστήματος Patriot της Ουκρανίας υπέστησαν ελαφρές ζημιές κατά τη διάρκεια σφοδρής αεροπορικής και πυραυλικής επίθεσης με Ρωσικούς πυραύλους.(ήσαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal, πύραυλοι κρουζ τύπου Kalibr ως και άλλα πυρομαχικά ) που ερρίφθησαν(πριν τρεις ημέρες) από στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Τ-95 και Τ-16 τα οποία απογειώθηκαν από βάση στην Κασπία. Οι ζημιές ήταν ελάχιστες στον εφοδιασμό του συστήματος καθώς και στα ηλεκτρονικά του , σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι(που επιθεώρησαν χθες την πυροβολαρχία ) με τον ένα μάλιστα να περιγράφει τα χτυπήματα ως “μικρά”

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα από Ουκρανική πηγή το σύστημα παρέμεινε λειτουργικό καθ’ όλη τη διάρκεια της μαζικής Ρωσικής επίθεσης και παραμένει ενεργό στο διαδίκτυο και στις επικοινωνίες. Οι ΗΠΑ έστειλαν επιθεωρητές να εξετάσουν το σύστημα προχθές ,αφού τους ανέφεραν οι Ουκρανοί ότι το σύστημα φαινόταν να έχει υποστεί κάποιες ζημιές. Αμερικανοί αξιωματούχοι (ειδικοί στα θέματα αντιπυραυλικής άμυνας) μετέβησαν από την Πολωνία σιδηροδρομικώς στο Κίεβο και αξιολογούν πώς ακριβώς υπέστησαν ζημιές τα εξαρτήματα του Patriot, καθώς κανένα από αυτά δεν δέχτηκε άμεσο χτύπημα από Ρωσικό πύραυλο Kinzhal ή άλλο πυρομαχικό. Μια πιθανότητα είναι ότι τα συντρίμμια ενός πυραύλου που καταρρίφθηκε από την Ουκρανική αεράμυνα έπεσε πάνω σε τμήματα του Patriot, αλλά οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξετάζουν και άλλες επιλογές.

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι στις 16 Μαΐου, το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot δέχθηκε επίθεση στο Κίεβο από «χτύπημα υψηλής ακρίβειας» πυραύλου Kinzhal. Η Ουκρανική πολεμική αεροπορία απάντησε ότι το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot δεν μπορεί να καταστραφεί με ένα μόνο χτύπημα, ακόμα και αν είναι πύραυλος υπερηχητικός Kinzhal. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πρόσθεσαν ότι, αντίθετα, ήταν οι Patriots που κατέρριψαν έξι πυραύλους Kinzhal περιφερειακά του Κιέβου στις 16 Μαΐου.

Βρετανο-Γαλλικοί πύραυλοι.

Μετά την ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι ήδη έστειλε πυραύλους κρουζ Storm Shadow στην Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα παράσχει σύντομα στο Κίεβο σχεδόν πανομοιότυπα όπλα που ονομάζονται SCALP-EGs. Ο Μακρόν ανακοίνωσε την απόφασή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυοTF1. Οι παραδόσεις Γαλλικών SCALP-EG θα διευρύνουν περαιτέρω την ακτίνα δράσης του Ουκρανικού στρατού. Με δηλωμένο βεληνεκές άνω των 155 μιλίων, αυτοί οι πύραυλοι παρέχουν στις δυνάμεις της Ουκρανίας πρόσθετα πυρομαχικά που υπερβαίνουν το βεληνεκές και τη διάτρηση των οποιονδήποτε πυραυλικών συστημάτων παρείχαν προηγουμένως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλοι διεθνείς εταίροι της χώρας(τουλάχιστον βάσει των όσων γνωρίζουμε). Οι πύραυλοι, οι οποίοι περιέχουν κεφαλές ικανές να διεισδύσουν σε σκληρούς στόχους, έχουν χαρακτηριστικά ως stealth και χρησιμοποιούν “προφίλ πτήσης” χαμηλός ύψους για να μειώσουν την πιθανότητα αναχαίτισης.

Η τελευταία επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Zελένσκι στη Μ. Βρετανία είχε ως αποτέλεσμα την προσφορά πυραύλων αεράμυνας ως και επιθετικών drones. Σε συνδυασμό με την απόφαση της περασμένης εβδομάδας να στείλει το Λονδίνο πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς ως και τα σχέδια για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και επιπρόσθετη συνδρομή για αποστολή αεροσκαφών F16 από άλλα κράτη ,οι τελευταίες προσφορές όπλων της Μ.Βρετανίας είναι οι πιο σημαντικές μέχρι σήμερα και υπερβαίνουν τα όρια του τι μπορούν να προσφέρουν άλλα κράτη .Η Μ Βρετανία επανειλημμένα έχει καθοδηγήσει άλλες χώρες σε υποστήριξη της Ουκρανίας , καθώς είναι η πρώτη που ενήργησε για ενίσχυση των εξοπλιστικών δυνατοτήτων του Κιέβου, η πρώτη που παρείχε άρματα μάχης, η πρώτη ηγεσία δυτικής χώρας που επισκέφθηκε το Κίεβο κατά τη διάρκεια της εισβολής, και από την περασμένη Παρασκευή,η πρώτη χώρα που παρείχε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να πλήξουν το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.

Αν μπορέσουν να επεκτείνουν τη διευκόλυνση της μεταφοράς πολεμικών αεροσκαφών, η Ουκρανία θα αποκτήσει επιτέλους τους ίσους όρους ανταγωνισμού που τους αξίζει και που χρειάζονται. Με τον πόλεμο να έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό στάσιμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα γύρω από καλά τραβηγμένες γραμμές μάχης, οι βρετανικοί πύραυλοι “Storm Shadow” είναι μια γνήσια ενίσχυση που αλλάζει το παιχνίδι για τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτή η σύγκρουση στην Ουκρανία (όπως συμβαίνει με όλους τους μακροχρόνιους πολέμους φθοράς) έχει γίνει μια μάχη εφοδιαστικής, όπου η ικανότητα εξάντλησης, διατάραξης ή καταστροφής της επιμελητείας των εχθρών γίνεται κρίσιμος στόχος. Μέχρι σήμερα, η Ρωσία απολάμβανε σε μεγάλο βαθμό μια ασφαλή πίσω περιοχή, απρόσβλητη από επίθεση από πυραύλους ή από αεροπορική βάση. Τώρα το Κίεβο διαθέτει Βρετανικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, όλος ο ρωσικός εξοπλισμός εντός της Ουκρανίας – συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας – βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τζόνσον κατά ΜακρόνΟ πρώην πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον περιέγραψε τον Εμανουέλ Μακρόν ως “προκαλούντα αηδία” όταν ταξίδεψε στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Πούτιν(στην αρχή του πολέμου), δήλωσε πρώην αναλυτής της Βρετανικής κυβέρνησης. Ο Τζόνσον περιέγραψε επίσης τον Μακρόν ως «το γλείψιμο του Πούτιν»(!). Ο αναλυτής εργαζόταν ως υπεύθυνος επικοινωνίας του Τζόνσον εκείνη την εποχή. Αυτός είπε: Υπήρξαν εντάσεις από νωρίς όταν άνθρωποι όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας πήγαν στη Μόσχα για να μιλήσουν με τον Πούτιν. Νομίζω ότι ο Μπόρις το περιέγραψε ιδιωτικά ως «ναυτικό». Και εν τω μεταξύ, νομίζω ότι ο Μακρόν ένιωθε την ένταση από τον Μπόρις που φαινομενικά έκανε το όλο “τρέξιμο” βοηθώντας στρατιωτικά την Ουκρανία.

*Ο Aθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικος Αναλυτής

Με πληροφορίες από:Αmbassadorsatlarge.com

 

 

 

 

 

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Αmbassadorsatlarge.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *