ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚOΣ ΟIΚΟΣ: ΑΝΑΚΡΙΒEΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣIΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚH ΧΡΗΜΑΤΟΔOΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠAΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

Κατηγορηματική ήταν η διάψευση του Λευκού Οίκου στο δημοσίευμα που έφερνε τον Ντόναλντ Τραμπ να ειχε ενημερωθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών για αμοιβές της Ρωσίας σε Αφγανούς μαχητές, προκειμένου να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες.

«Ούτε ο πρόεδρος, ούτε ο αντιπρόεδρος έχουν ενημερωθεί για τις λεγόμενες ρωσικές αμοιβές», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΈνανι, χαρακτηρίζοντας ανακριβές το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Την Παρασκευή, η New York Times επικαλέστηκε πληροφορίες που από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ οι οποίες 

θεωρούν ότι η Ρωσία προσέφερε διακριτικά χρήματα σε μαχητές προσκείμενους στους Ταλιμπάν για να σκοτώνουν αμερικανούς στρατιώτες ή στρατιώτες των κρατών μελών του NATO στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί σχετικά, ενώ οι σύμβουλοί του για ζητήματα εθνικής ασφαλείας είχαν συζητήσει το θέμα κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τους στα τέλη του Μαρτίου. Η Ουάσινγκτον μοιράστηκε τις πληροφορίες της με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι στρατιωτικοί του οποίου ήταν επίσης στόχοι, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στο συμπέρασμα αυτό είχαν καταλήξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήδη μήνες πριν, όταν ακόμη οι αφγανοί ισλαμιστές αντάρτες βρίσκονταν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον προκειμένου να δοθεί τέλος στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ στην ιστορία τους, ανέφερε η εφημερίδα.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους Ταλιμπάν, η οποία υπεγράφη την 29η Φεβρουαρίου, προβλέπει την προοδευτική πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και παράλληλα την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση στην Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν επίσης διέψευσαν το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι: «Ο ιερός πόλεμος που διεξάγει εδώ και 19 χρόνια το Ισλαμικό Εμιράτο (σ.σ. έτσι αποκαλούσε το Αφγανιστάν το καθεστώς των Ταλιμπάν από το 1996 ως το 2001) δεν έχει καμία σχέση με τα δώρα οποιασδήποτε υπηρεσίας πληροφοριών ή ξένης χώρας».

Αξιωματούχοι της αμερικανικής και της αφγανικής κυβέρνησης είχαν στο παρελθόν μιλήσει περί ρωσικής υποστήριξης στους Ταλιμπάν στο παρελθόν. Ο Επικεφαλής των Αμερικανικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγός Τζον Νίκολσον είχε υποστηρίξει ότι ειχε γίνει μάρτυρας «της αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας των Ρώσων». Η ρωσική κυβέρνηση έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι παρέχει οποιαδήποτε υλική ή οικονομική βοήθεια στους ισλαμιστές αντάρτες. Λέει πως διατηρεί επαφές με κάποια στελέχη των Ταλιμπάν προκειμένου να ασκεί πίεση για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *