ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: ΣΕ ΡΕΚΟΡ ΟΙ ΕΙΣΡΟΕΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ “ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ” ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι εισροές 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από άγνωστες πηγές κάλυψαν περισσότερο από το ήμισυ του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας το πρώτο εξάμηνο του έτους — και το ποσοστό θα μπορούσε να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζοντας πόσο έντονη έχει γίνει η ανάγκη της χώρας για ξένες επενδύσεις.

Το κενό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας διευρύνθηκε στα 32,4 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, κάτι που αντικατοπτρίζει την επιδείνωση της εμπορικής ανισορροπίας λόγω της παγκόσμιας αύξησης των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων πέρα ​​από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισροές ξένων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων άμεσων επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ήταν αρκετές για να χρηματοδοτήσουν μόνο το 8% του κενού, ενώ το 38% καλύφθηκε από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας και το τεράστιο 54% από εισροές άγνωστης προέλευσης. 

Σημαντικό μέρος αυτών των εισροών — που καταγράφονται στην κατηγορία “καθαρά σφάλματα και παραλείψεις” στο ισοζύγιο πληρωμών — προέρχεται από νόμιμα κεφάλαια σε ξένο νόμισμα που ο ιδιωτικός τομέας διατηρεί στο εξωτερικό για διάφορους λόγους και μεταφέρει στην πατρίδα λόγω ανάγκης ή για να εκμεταλλευτεί ορισμένες ευνοϊκές συνθήκες ή λόγω επιτακτικών κυβερνητικών μέτρων. Αυτή η κατηγορία αντικατοπτρίζει επίσης τις παράνομες διακινήσεις χρημάτων που αποκτήθηκαν από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά φυσικά το ποσό τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.

Κρίνοντας από τα κορυφαία στοιχεία εξωτερικού εμπορίου, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας παρουσίασε έλλειμμα περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο, γεγονός που θα ανέβαζε το σωρευτικό έλλειμμα σε τουλάχιστον 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους επτά μήνες του έτους. Είναι πιθανό να φτάσει τα 40 έως 45 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022 και οι εισροές άγνωστης προέλευσης φαίνεται ότι οδηγούν σε ποσοστό ρεκόρ στη χρηματοδότηση του κενού.

Τα ελλείμματα συναλλάγματος ή τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι ένα χρόνιο πρόβλημα της οικονομίας της Τουρκίας, η οποία βασίζεται σε ξένα κεφάλαια για να αναπτυχθεί. Στα χρόνια μετά από μια εκτεταμένη αναμόρφωση υπό την αιγίδα του ΔΝΤ μετά από μια σοβαρή οικονομική κρίση το 2001, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε γρήγορα και παρουσίασε μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών — αλλά οι άφθονες εισροές ξένων κεφαλαίων κάλυψαν εύκολα τα κενά. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο ανήλθε στην εξουσία το 2002, προώθησε την ανάπτυξη σε βάρος των αυξανόμενων ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Την πρώτη δεκαετία στην εξουσία του ΑΚΡ, τα ετήσια κενά του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν τουλάχιστον 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος(ΑΕΠ). Το μεγαλύτερο, που καταγράφηκε το 2011, ήταν 74,4 δισεκατομμύρια δολάρια — σχεδόν το 9% του ΑΕΠ. Ωστόσο, τα ξένα χρήματα που εισρέουν στην Τουρκία με τη μορφή άμεσων επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου, τραπεζικών καταθέσεων και δανείων μπόρεσαν να καλύψουν το 80% του ελλείμματος εκείνο το έτος. Οι εισροές άγνωστης προέλευσης κάλυψαν μόνο το 16% του κενού.

Αυτο, ωστόσο, άρχισε να αλλάζει αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια το 2013. Οι ξένοι επενδυτές έγιναν πιο προσεκτικοί όσο αφορά την τοποθέτηση χρημάτων στην Τουρκία, επίσης επειδή οι οικονομικοί δείκτες της ίδιας της χώρας άρχισαν να επιδεινώνονται. Κάπως έτσι τελείωσε η εποχή ευκόλως συντηρούμενων ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν τω μεταξύ, ήθελε να προωθήσει την ανάπτυξη για να διατηρήσει τη λαϊκή υποστήριξή του, αλλά αυτή η ανάπτυξη οδηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις κατασκευές και επικεντρώθηκε στην εγχώρια αγορά, αποτυγχάνοντας να ενισχύσει τα έσοδα σε ξένο νόμισμα της οικονομίας της Τουρκίας που βασίζεται στις εισαγωγές. Αυτή η τάση υψηλών δαπανών σε ξένο νόμισμα και χαμηλών κερδών σε ξένο συνάλλαγμα συνέχισε να διευρύνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ η χρηματοδότηση του χάσματος έπρεπε να βασίζεται όλο και περισσότερο στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας και στις εισροές ξένου συναλλάγματος άγνωστης προέλευσης. Οι παγκόσμιοι αντίθετοι άνεμοι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

Ο ρόλος των εισροών άγνωστης προέλευσης έχει αυξηθεί από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες το 2018 – μια περίοδος που θεωρείται ευρέως ως περίοδος αυταρχικής κυριαρχίας και ενός εκτεταμμένου one-man-show κατά την οποία η οικονομική διαχείριση του Ερντογάν αποθάρρυνε περαιτέρω τους ξένους επενδυτές. Τέτοιες εισροές κορυφώθηκαν στα 22,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, όταν η  κρίση με την Ουάσιγκτον για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον οδήγησε τη λίρα σε “ελεύθερη πτώση”.

Στα τεσσεράμισι χρόνια από το 2018 έως το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι εισροές άγνωστης προέλευσης έγιναν το κύριο μέσο χρηματοδότησης ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών συνολικού ύψους περίπου 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι εισροές αυτές κάλυψαν το 45% του κενού, ενώ το μερίδιο κάλυψης των εισερχόμενων ξένων κεφαλαίων μειώθηκε στο 23,5%. Το υπόλοιπο έλλειμμα καλύφθηκε σε βάρος της καύσης 31,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας. Κατά συνέπεια, η λίρα έχασε το 68% της αξίας της την ίδια περίοδο. Η τιμή του δολαρίου ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 15 λίρες το πρώτο εξάμηνο του 2022, από 4,8 λίρες το 2018. 

Με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να αναμένεται να διευρυνθεί πέρα ​​από τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, οι εισροές στην κατηγορία των καθαρών σφαλμάτων και παραλείψεων είναι πιθανό να καταλήξουν να καλύψουν περισσότερο από το 70% του κενού και να σημειώσουν νέο ρεκόρ. 

Η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι τα καθαρά λάθη και παραλείψεις προέρχονται κυρίως από τα έσοδα από τις εξαγωγές που διατηρούνται στο εξωτερικό και τις χρονικές καθυστερήσεις στα λογιστικά αρχεία και την έκδοση σχετικών στατιστικών, κάτι που, όντως, συμβαίνει στο ισοζύγιο πληρωμών κάθε χώρας. 

Τουρκικές εταιρείες που διατηρούν συμμετοχές σε ξένο συνάλλαγμα στο εξωτερικό για διάφορους λόγους θα έφερναν αυτά τα χρήματα άλλοτε λόγω λειτουργικών αναγκών και άλλοτε λόγω κινήτρων ή πιέσεων από την κυβέρνηση. 

Τα τελευταία χρόνια, η Άγκυρα επιδιώκει επίμονα τη μεταφορά τέτοιων περιουσιακών στοιχείων στη χώρα. Η κεντρική τράπεζα έχει εισαγάγει μέτρα με στόχο να αναγκάσει τις εταιρείες -κυρίως εξαγωγείς- να επαναφέρουν τις διαθέσεις τους σε ξένο νόμισμα. Υπήρξαν επίσης προφορικές νουθεσίες για το σκοπό αυτό, μερικές φορές με απειλητικό τόνο. 

Μιλώντας στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης στα τέλη Ιουλίου, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτζίογλου είπε: “Οι εταιρείες λέγεται ότι έχουν 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη εγγεγραμμένα χρήματα στο εξωτερικό. Ακόμα κι αν το 90% αυτού του ποσού είναι ψευδές και μόνο το 10% αληθές, αυτό μας κάνει 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα πρέπει να μετατρέψουν αυτά τα χρήματα”. Ο ισχυρισμός του μπορεί να έγινε δεκτός με χλευασμό, αλλά είναι σημαντικός όσον αφορά την ανάγνωση των προθέσεων της Άγκυρας.

Το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s στις 12 Αυγούστου, καθώς μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας κατά μία βαθμίδα σε Β3. Οι Standard & Poor’s και Fitch είναι πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Παρουσίαση: Πέτρος Κράνιας

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *