ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΓ/ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ ΠΟΛΥ….. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΗ WAGNER.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

 

 

 

Καθοριστικής σημασίας παρέμβαση ως και προειδοποίηση προς τους συμμάχους έκανε χθες στη διήμερη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο ΓΓ της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ.Στη Σύνοδο συμμετέχουν οι 31 αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ο ομόλογός τους της Σουηδίας,ο ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη(SACEUR) στρατηγός Κρις Καβόλι USA ως και ο επικεφαλής της Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ/SACT Γάλλος πτέραρχος.Φιλίπ Λαβίν.Μεταξύ άλλων ο ανώτατος Νατοϊκός αξιωματούχος επεσήμανε ότι :

“πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να κρατήσουμε τους πολίτες του ΝΑΤΟ (1 δισεκατομμύριο) ασφαλείς απέναντι σε αυξανόμενες απειλές “. Είπε στους στρατιωτικούς ηγέτες”Ο μετασχηματισμός της συμμαχίας μας την τελευταία δεκαετία είναι αξιοσημείωτος. Από τότε που η Ρωσία προσάρτησε παράνομα την Κριμαία και εισήλθε στην ανατολική Ουκρανία(Ντονμπάς) το 2014, έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεών μας. Έχουμε αναπτύξει μαχητικά στρατεύματα στα ανατολικά κράτη της συμμαχίας για πρώτη φορά στην ιστορία μας και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς έχουν ξοδέψει επιπλέον 350 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα. Όταν ο Πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία το 2022, ήμασταν έτοιμοι. Μέσα σε λίγες ώρες ενεργοποιήσαμε όλα τα αμυντικά μας σχέδια. Θέσαμε 40.000 στρατιώτες υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, με την υποστήριξη σημαντικών αεροπορικών και θαλάσσιων δυνάμεων, ενώ ενισχύσαμε την άμυνά μας από τη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτές οι ενέργειες μειώνουν τον κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού και κλιμάκωσης πέρα από την Ουκρανία, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ”.

Ο Νορβηγός ΓΓ του ΝΑΤΟ συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων , ότι προετοιμαζόμαστε για ένα πολύ πιο επικίνδυνο μέλλον, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να κρατήσουμε ασφαλείς το ένα δισεκατομμύριο πολίτες μας και να διατηρήσουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Ο πόλεμος υψηλής έντασης επιστρέφει στην Ευρώπη, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός αυξάνεται, τα αυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν τις αξίες, τα συμφέροντα και την ασφάλειά μας ενώ άλλες απειλές πολλαπλασιάζονται επίσης (από την τρομοκρατία ως τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, από τη διάδοση των πυρηνικών όπλων μέχρι την κλιματική αλλαγή. Χρειάζεται λοιπόν να δυναμώσουμε για αυτή τη νέα εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού).Η

χθεσινή σύνοδος ήταν επικεντρωμένη ειδικά στη στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Η Φινλανδία συμμετέχει επίσημα ως μέλος για πρώτη φορά. Ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι η Ρωσία βρίσκεται στον δέκατο πέμπτο μήνα ενός προγραμματισμένου πολέμου και ότι η Επιτροπή θα ακούσει απευθείας από την τρέχουσα κατάσταση από τα ίδια τα στόματα του Ουκρανικού στρατού.Σε μία εξ ίσου σοβαρή εξέλιξη που ενισχύει την περαιτέρω υποτροπή και χειροτέρευση στις σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα, η τελευταία πρόκειται άμεσα να «καταγγείλει» επισήμως τη συνθήκη για τις συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ευρώπη από την οποία αποχώρησε το 2015, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε χθες ο Πούτιν.Το διάταγμα διορίζει επίσημα τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ να εκπροσωπεί τον Πούτιν κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την καταγγελία της συνθήκης, η οποία είχε στόχο να ρυθμίσει τον αριθμό των αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων που αναπτύσσονταν από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και τις χώρες του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία ανακοίνωσε το 2015 ότι σταματά εντελώς τη συμμετοχή της στη συνθήκη, έχοντας ήδη αναστείλει τη συνεργασία της από το 2007. Η Ρωσία υποστηρίζει(αφού την ανασύρει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας) ότι (η συνθήκη, η οποία αποσκοπούσε στην εξισορρόπηση των συμβατικών δυνάμεων(CFE) προς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου,) ήταν de facto παραβιασμένη επειδή πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες όπως οι Βαλτικές ( η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία) αλλά και τα κράτη του τότε Συμφώνου της Βαρσοβίας, όπως η Βουλγαρία, η Σλοβακία,η Ρουμανία κα έγιναν πλήρη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Το Βρετανικό υπουργείο άμυνας σε χθεσινή του ανάλυση τονίζει ότι η παρέλαση για την “Ημέρας της Νίκης” στη Ρωσία «υπογράμμισε τις προκλήσεις και πολυδιάστατες ελλείψεις και αδυναμίες υλικού και στρατηγικών επικοινωνιών που αντιμετωπίζει ο στρατός της επί15 μήνες στην Ουκρανία». Μεταξύ άλλων (σε συνολικά 5σέλιδη έκθεση αναφέρονται τα εξής: Στις 9 Μαΐου 2023, η σύνθεση της ετήσιας παρέλασης της Ρωσικής Ημέρας της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία ανέδειξε τις προκλήσεις υλικού και στρατηγικών επικοινωνιών που αντιμετωπίζει ο στρατός 15 μήνες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πάνω από 8.000 άτομα φέρεται να συμμετείχαν στην παρέλαση, αλλά η πλειοψηφία ήταν βοηθητικές, παραστρατιωτικές δυνάμεις και δόκιμοι από στρατιωτικά ιδρύματα εκπαίδευσης. Το μόνο προσωπικό από αναπτυσσόμενους σχηματισμούς τακτικών δυνάμεων ήταν τμήματα των στρατιωτικών σιδηροδρόμων και η στρατιωτική αστυνομία. Ένα παλαιό άρμα T-34 από μια τελετουργική μονάδα ήταν το μοναδικό τανκ στην παρέλαση. Παρά τις βαριές απώλειες στην Ουκρανία, η Ρωσία θα μπορούσε να διαθέτει περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα. Οι αρχές μάλλον απέφυγαν να το κάνουν επειδή θέλουν να αποφύγουν την εγχώρια κριτική σχετικά με την προτεραιότητα στις παρελάσεις έναντι των πολεμικών επιχειρήσεων.

Η μισθοφορική WAGNER είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Η Γαλλία κάλεσε χθες την ΕΕ να χαρακτηρίσει την WAGNER ως τρομοκρατική οργάνωση Το Γαλλικό κοινοβούλιο κάλεσε την ΕΕ να χαρακτηρίσει επισήμως τη Ρωσική ομάδα μισθοφόρων ως τρομοκράτες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο. Ενέκρινε ομόφωνα ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα με στόχο να ενθαρρύνει τα 27 μέλη της ΕΕ να βάλουν τη μισθοφορική οργάνωση στον επίσημο κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. «Όπου κι αν εργάζονται, τα μέλη της σκορπίζουν αστάθεια θάνατο και βία», είπε ο βουλευτής Μπέντζαμιν Χαντάντ χθες στ κοινοβούλιο. «Σκοτώνουν και βασανίζουν. Σφαγιάζουν και λεηλατούν. Εκφοβίζουν και χειραγωγούν σχεδόν με απόλυτη ατιμωρησία». Είπε ότι δεν είναι απλοί μισθοφόροι που οδηγούνται από την «όρεξη για χρήματα», αλλά ακολουθούν μια ευρεία στρατηγική, από το Μάλι μέχρι την Ουκρανία, υποστήριξης των επιθετικών πολιτικών του καθεστώτος Πούτιν εναντίον των δημοκρατιών μας.

Η ένταξη της WAGNER ως τρομοκρατική οργάνωση σημαίνει ότι τα μέλη της ΕΕ θα μπορούν να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία του ομίλου και των μελών του, ενώ Ευρωπαϊκές εταιρείες και πολίτες απαγορεύεται να συναλλάσσονται με την ομάδα. Του αρχηγού της οργάνωσης Γεβγένι Πριγκόζιν έχουν δεσμευτεί τα περιουσιακά του στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, ενώ τέθηκε σε “μαύρη λίστα” βίζας λόγω της ανάπτυξης μαχητών του στην κατεστραμμένη από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβύη.. Η Γαλλίδα υπεξ Κατρίν Κολονά τόνισε ότι “δεν πρέπει να υποτιμούμε τη συμβολική σημασία ενός τέτοιου χαρακτηρισμού, ούτε την αποτρεπτική επίδραση που θα μπορούσε να έχει στα κράτη που μπαίνουν στον πειρασμό να στραφούν στην WAGNER” . Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η “μαύρη λίστα’ την καθιστά ποινικό αδίκημα αν ανήκεις στον μισθοφορικό όμιλο , αν παρακολουθείς τις συνεδριάσεις του, αν ενθαρρύνεις την υποστήριξή του ή αν φέρεις το λογότυπό του δημόσια, Θα επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στον όμιλο, δεν θα μπορεί να συγκεντρώσει χρήματα αν τυχόν κεφάλαια περνούσαν από Βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

*Ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Με πληροφορίες από: Αmbassadorsatlarge.com

 

 

 

 

 

 

 

(Tο άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Αmbassadorsatlarge.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *