ΥΓΕΙΑ
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ: ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟ ΚΟΚΤΕΙΛ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ REGENERON

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα νέα από την επιστημονική κοινότητα στο μέτωπο της αναχαίτισης του κορονοϊού, καθώς αποτελεί γεγονός, ότι έχουμε πλέον -αν και σε περιορισμένη έκταση- αποτελεσματική θεραπεία και στην Ελλάδα, ενώ αναμένονται και εμβόλια.

Χθες ο πρόεδρος του ΕΟΦ αποκάλυψε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων, γνωστό και ως “θεραπεία Τραμπ” έχει έρθει ήδη στη χώρα αν και για περιορισμένο αριθμό ασθενών. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά την χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, όταν η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφεραν ότι σε 5-6 κέντρα στην Ελλάδα θα διεξαχθούν κλινικές δοκιμές για το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron.

Ειδικότερα στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron και μάλιστα η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι έχει κατατεθεί αίτημα για κλινική μελέτη, σημειώνοντας βέβαια ότι όταν γίνεται μία κλινική μελέτη δε είναι μεγάλος ο αριθμός των ασθενών που μετέχουν σε αυτή. Η καθηγήτρια ανέφερε ότι γνωρίζει πως το Αττικό θα συμμετάσχει σίγουρα σε αυτήν ενώ ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, συμπλήρωσε ότι στη μελέτη θα συμμετάσχουν 5 – 6 κέντρα.

Ο κ. Μαγιορκίνης συμπλήρωσε ότι το κοκτέιλ ακόμα δεν έχει πάρει άδεια και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες για να μπορούν στη συνέχει να το πάρουν όλοι ασθενείς.

REGN-COV2

Το φάρμακο της Regeneron, REGN-COV2, ένας συνδυασμός των μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivimab και imdevimab, το οποίο έχει λάβει άδεια έκτακτης χρήσης από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), θα είναι η πρώτη θεραπεία της κατηγορίας που θα χορηγηθεί σε ασθενείς στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ o πρόεδρος του ΕΟΦ, το φάρμακο αυτό θα χορηγηθεί σε ασθενείς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα συμμετέχουν σε σχετική κλινική μελέτη και αφορά ασθενείς με ήπια έως μέτρια μορφή της νόσου Covid-19, άνω των 12 ετών, που κρίνονται υψηλού κινδύνου για επιδείνωση ή/και νοσηλεία.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για φάρμακο νοσοκομειακής χρήσης. Κατ’ επέκταση αν και αφορά ασθενείς των οποίων η νόσος Covid-19 δεν έχει εξελιχθεί στη σοβαρή της μορφή, είτε νοσηλεύονται είτε παρακολουθούνται κατ’ οίκον, η χορήγηση του φαρμάκου σε κάθε περίπτωση θα πρέπει γίνεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ως ασθενείς υψηλού κινδύνου θεωρούνται όσοι είναι παχύσαρκοι, με δείκτη μάζας σώματος άνω του 35, άτομα άνω των 65 ετών ή πάσχοντες από χρόνια νοσήματα όπως νεφρική νόσος, διαβήτης, καρδιαγγειακή νόσος ή αναπνευστικά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή φαίνεται να έχουν παγώσει οι προσπάθειες χορήγησης σε ασθενείς στην Ελλάδα άλλων δύο θεραπειών κατά της Covid-19, που έχει αναπτύξει η Eli-Lilly και έχουν λάβει άδεια έκτακτης χρήσης από τον FDA.

Η μια εξ αυτών είναι το bamlanivimab, που μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια νόσο Covid-19, αλλά και για άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό SARS-COV-2, πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και έως και 10 ημέρες αφού παρουσιαστεί και σαφώς πριν κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία τους και η υποστήριξη της αναπνοής τους.

Πηγή: News247.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *