ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ! ΤΟ “ΞΕΓΥΜΝΩΜΑ” ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ
Της Λιάνας Μυστακίδου
Την Πρωτοχρονιά είθισται να γίνεται ένας απολογισμός πεπραγμένων. Ο φετινός απολογισμός  για τον Ερντογάν δεν είναι τόσο κολακευτικός όπως παλιά.  Από την εποχή που ήταν Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης, επιδόθηκε στην κατασκευή μεγαλεπήβολων, φαραωνικών έργων.  Την πρακτική αυτή ακολούθησε και κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας και της προεδρίας του.

Έφτιαξε μεγάλους αυτοκινητόδρομους, υπερταχεία σιδηροδρομική γραμμή που μείωσε το ταξίδι Άγκυρας –Εσκίσεχηρ στη 1,5 ώρα, Μετρό, αεροδρόμια σε κάθε πόλη και κωμόπολη.
Ο λαός πίστεψε στο παραμύθι του θαύματος. Όμως, όλα τα έργα είναι κακότεχνα. Οι δρόμοι καταρρέουν, τα σιδηροδρομικά ατυχήματα αυξάνονται και πολλά από τα αεροδρόμια μετατράπηκαν σε σκουπιδότοπους.
Με τα λαμπερά έργα αφενός θέλουν να κερδίσουν τους ψηφοφόρους αφετέρου να αυξήσουν τα κέρδη των φίλων τους. Δεν τηρούν τις σωστές προδιαγραφές, δεν σέβονται ούτε τους νόμους της φύσης, ούτε της φυσικής.
Ο νόμος για τις δημοπρασίες δημοσίων έργων άλλαξε 186 φορές μέσα σε 16 χρόνια. Ακριβώς για να εξυπηρετούνται οι φίλοι, ανάλογα με τις περιστάσεις.
Στο πρόσφατο σιδηροδρομικό ατύχημα στο Τσόρλου, όπου έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι λόγω έλλειψης σηματοδότησης, ο υπουργός Μεχμέτ Τζαχί Τουρχάν , αναγκάστηκε να δηλώσει ότι δεν είναι απαραίτητη η σηματοδότηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο…. Έτσι οι άνθρωποι σκοτώνονται και οι υπεύθυνοι παραμένουν ατιμώρητοι .
Η Τουρκία παρουσιάζει την εικόνα μιας χώρας υπό κατάρρευση και η εξουσία πανικόβλητη φιμώνει τον Τύπο και φυλακίζει κάθε ελεύθερη φωνή που τολμά να ασκήσει κριτική.
Ο σουλτάνος  αναφερόμενος στην  “επιτυχημένη” εξωτερική πολιτική του , δήλωσε ότι “γράψαμε έπος στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής”.  Ο δημοσιογράφος Σαμπαχαττίν Οζκιμπαρ δεν άφησε ασχολίαστη αυτή την επική επιτυχία .
Επιγραμματικά ανέφερε:
”Με την εσφαλμένη πολιτική στη Συρία καταφέραμε να δημιουργήσουμε τακτικό στρατό Κούρδων που αποτελείται από 60.000 άνδρες.
-Πραγματικό έπος η υποδοχή 4,5 εκατ. προσφύγων.
-Εκατοντάδες φαντάροι έχασαν τη ζωή τους σε έναν αγώνα που στοίχισε  πάνω από 100 δις.
-Έπος δεν είναι η διακοπή των σχέσεων με την Αίγυπτο;
-Από τη δημιουργία ισλαμικού στρατού φτάσαμε να κατηγορούμε τον διάδοχο Σαλμάν δολοφόνο.
-Συνεργαζόμαστε με το Ιράν που το κατηγορούσαμε για επεκτατισμό.
-Προσφέραμε στους Κυπρίους και το Ισραήλ τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
-Μοναδικός φίλος μας διεθνώς το Κατάρ.”
Το θέμα των Σύρων προσφύγων, η αλλοίωση του πληθυσμού , η απομάκρυνση από τα πρότυπα της δυτικής κοινωνίας και η στροφή στον αραβικό τρόπο ζωής ενοχλεί αφάνταστα μεγάλη μερίδα του κόσμου.
Τα κοινωνικά δίκτυα εξέφρασαν την οργή του κόσμου για την εικόνα που παρουσίαζε η Πλατεία Ταξίμ τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, όπου συγκεντρώθηκαν οι πρόσφυγες για να υποδεχθούν το νέο έτος.
Το μίσος, ο ρατσισμός και οι  ύβρεις ήταν τέτοιες που η δημοσιογράφος Μπιχτέρ Οκουτάν αφιέρωσε το άρθρο της στο θέμα αυτό και τόνισε ότι ,
“Η μόνη λύση είναι να κάνουμε μια Γενοκτονία των Σύρων, σαν αυτή των Αρμενίων για να λύσουμε το ζήτημα.  Σφάξαμε τους Αρμένιους που δεν αγαπούσαμε, ας κάνουμε τα ίδια και στους Σύρους”.
Οι κατακτητές στη Μέση Ανατολή δεν βλέπουν ποτέ μακριά. Αρκούνται πάντα με τη μέθη της νίκης και τη λαφυραγωγία.  Ο Ερντογάν ονειρεύτηκε να αποκτήσει μια έκταση μήκους 911χλμ σε βάθος 40 χλμ στο συριακό έδαφος, δηλαδή να αποκτήσει εδάφη 32.880χλιμ2.
Ακόμα και αν καταφέρει να τα αποκτήσει θα μπορέσει να τα διατηρήσει; Η Μέση Ανατολή δεν είναι Κύπρος. Η μόνη χώρα που απέκτησε εδάφη στη Συρία  και θέλει μάλιστα να τα επεκτείνει είναι η Τουρκία. Η Ρωσία και το Ιράν βρίσκονται στη Συρία μετά από πρόσκληση της Δαμασκού και φυσικά δεν κατέχουν σπιθαμή γης.
Στόχος του σουλτάνου  στον Εμφύλιο της Συρίας  ήταν μια περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση σε συντονισμό με τους Αμερικανούς και η  κατάληψη ενός τμήματος της χώρας.
 Όταν ο Τράμπ, αποφάσισε να αποσύρει τα στρατεύματα του από τη Συρία , του είπε “ορίστε αφού το επιθυμείς τόσο προχώρα”. Που να τολμήσει  να έρθει αντιμέτωπος με τις ενισχυμένες δυνάμεις των Κούρδων , τις οποίες πολεμά εδώ και 30 χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα;
Επίσης, πώς να τα βάλει με τη Ρωσία και το Ιράν που υποστηρίζουν την νόμιμη ηγεσία της Δαμασκού και εγείρουν ζήτημα νομιμότητας της παραμονής των ξένων στρατευμάτων στη Συρία.
 Φυσικά η μόνη χώρα που εισέβαλε παράνομα είναι η Τουρκία…  Πέρα από όλα αυτά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και μια συσπείρωση των Αράβων.
Ο υπουργός προεδρίας αρμόδιος  για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Σουδάν Ουσάμε Φαϊσάλ κάλεσε στις 16 Δεκεμβρίου τους δημοσιογράφους στο Αεροδρόμιο του Χαρτούμ και τους ανακοίνωσε τα εξής:
“Ο Πρόεδρος της χώρας Ομάρ Ελ Μπεσίρ πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στη Δαμασκό και είχε μια ιστορική συνάντηση με τον Πρόεδρο Άσαντ. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη ηγέτη αραβικής χώρας που πραγματοποιείται μετά το 2011”.
Στη συνέχεια το επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων της Συρίας SANA , ανακοίνωσε ότι ο Άσαντ υποδέχτηκε τον Σουδανό ομόλογο του στο Αεροδρόμιο .
Στις κοινές δηλώσεις τους ο Μπεσίρ τόνισε
“η αποδυνάμωση της Συρίας  είναι αποδυνάμωση της υπόθεσης των Αράβων. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε  ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας”.
Ο Ομαρ Ελ Μπεσίρ έφθασε στη Δαμασκό με ρωσικό αεροσκάφος, γεγονός που ενόχλησε τον Τράμπ. Η επίσκεψη του φυσικά σηματοδοτεί την έναρξη διπλωματικών σχέσεων με τις αραβικές χώρες. Αποτελεί, επίσης, μια επικύρωση της νίκης του Άσαντ από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που είναι οι χρηματοδότες του Μπεσίρ.
Οι πρίγκιπες  Σαλμάν και Ζάγιεντ έστειλαν το μήνυμα τους , για συμμετοχή  στην ανοικοδόμηση της Συρίας ,στον Άσαντ. Δεν αποκλείεται να δούμε τη Συρία να επανέρχεται στον Οργανισμό της Αραβικής Ένωσης και να συμμετέχει στην επικείμενη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Λίβανο εντός του τρέχοντος έτους.
Το Σουδάν δεν είναι μια χώρα που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Προφανώς ο Πρόεδρος της χώρας ενήργησε ως  Πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας και των Αραβικών Εμιράτων.
Ο Ερντογάν απομάκρυνε από τα καθήκοντα του τον Αρχηγός της 2ης Στρατιάς , Στρατηγός Ισμαήλ Μετίν Τεμέλ , ο οποίος συνέβαλε στις δυο επιτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις , Ασπίδα του Ευφράτη και Κλάδου Ελαίας στη Συρία.
 Ο δημοσιογράφος Ντενίζ Ζεϊρέκ υποστηρίζει ότι αιτία της ανάκληση του Στρατηγού είναι η διαφωνία του με τον υπουργό άμυνας Ακάρ και τον Γενικό Επιτελάρχη Γιασάρ Γκιουλέρ.
 Κατά τον δημοσιογράφο ο έμπειρος Στρατηγός φέρεται να είπε:
“Η απειλή που έχουμε απέναντι μας διαφέρει από την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη και Κλάδου Ελαίας. Τώρα είναι εκπαιδευμένοι, εξοπλισμένοι και έχουν τη βοήθεια των ΗΠΑ”.
Υποστήριξε ότι τη φορά αυτή δεν έχουν την στήριξη των ΗΠΑ. Η Ρωσία και το Ιράν στέλνουν αντιφατικά μηνύματα. Η εποχή και οι γεωγραφικές συνθήκες είναι αντίξοες για τον τουρκικό Στρατό.
Τέλος, ο Τεμέλ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να φορτώσουν τον πόλεμο εναντίον του ISIS στην Τουρκία.  Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να διεξάγουμε αυτό τον πόλεμο  και μάλιστα μακριά από τα σύνορα της χώρας μας.
Βαρύς ο απολογισμός για τον σουλτάνο και βαρύτερο το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει, γιατί η Ιστορία είναι αμείλικτη  και δεν συγχωρεί κανέναν.
(Σημ, Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις) 
Πηγή: Militaire News.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *