ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΛΑΚΑΣΑ ΤΗΝ «ΠΛΗΡΩΣΑΝ» ΞΑΝΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Του Γιάννη Σιδέρη*

Στα χωριά της βορείου Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στον Εχίνο, με τους μουσουλμάνους κατοίκους, αποδέχτηκαν και εφήρμοσαν ασμένως την καραντίνα που τους επέβαλε η Πολιτεία, όταν εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού. Στο Κρανίδι όταν εντοπίστηκαν ανάλογα κρούσματα στο ξενοδοχείο που διέμεναν οι πρόσφυγες, αυτοί δυσανασχέτησαν και έκαναν διαδήλωση με τη διαβεβαίωση ότι δεν κινδύνευαν από τον κορωνοϊό και η καραντίνα τους επεβλήθη για ρατσιστικούς λόγους. Αλλωστε είχαν και τα ματζούνια από τα γύρω βουνά, που με τις δικές τους τελετουργίες θα ξόρκιζαν το κακό!

Στη Μαλακάσα όταν εντοπίστηκαν κρούσματα στη δομή μεταναστών, και εκεί οι μετανάστες εξαγριώθηκαν και αποφάσισαν μόνοι τους – ή κάποιοι αλληλέγγυοι τους το υπέβαλαν – ότι δεν κινδυνεύουν. Η καραντίνα ήταν απόρροια της ρατσιστικής αντιμετώπισης των ελληνικών Αρχών. Κάποιοι μάλιστα το έσκασαν από τη δομή, με κίνδυνο να σκορπίσουν τον ιό εάν ήταν μολυσμένοι, γράφοντας στα παλαιά τους υποδήματα τις εντολές του κράτους που τους φιλοξενεί (την ίδια ώρα οι Έλληνες έτρωγαν πρόστιμα εάν έσπαζαν την καραντίνα). Αλλοι άναβαν φωτιές μέσα στο δάσος να ψήσουν, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Μια εβδομάδα πριν ομάδα μεταναστών είχε κατακλύσει την πλατεία της Μαλακάσας και υπό την επήρεια μέθης συνεπλάκησαν σε αιματηρό καβγά μεταξύ τους, την ώρα που στην πλατεία έπαιζαν παιδιά. Παράλληλα έκλεισαν τον κεντρικό δρόμο και χτυπούσαν με καδρόνια τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Οι κάτοικοι φοβήθηκαν, η αστυνομία όντως έσπευσε, έκανε συλλήψεις, αλλά οι συλληφθέντες δεν τέθηκαν σε διαδικασία απέλασης πάραυτα.

Την ίδιες ημέρες (24/5) στη Μόρια 21χρονος Αφγανός βρέθηκε στην εντατική διασωληνομένος, όχι όμως από κορωνοϊό αλλά από μαχαίρωμα 18χρονου ομοεθνή του. Δύο ημέρες πριν 23χρονη Αφγανή δολοφονήθηκε από συνομήλικη ομοεθνή της κατά τη διάρκεια καυγά – με μαχαίρια επίσης. Η δολοφόνος διέφυγε στο βουνό. Από την αρχή της χρονιάς στον καταυλισμό έχουν δολοφονηθεί πέντε συνολικά, ενώ έχουν νοσηλευτεί περισσότεροι από δέκα – όλοι μαχαιρωμένοι.

Η καλόπιστη εξήγηση αριστερών αλληλέγγυων και κοσμοπολιτών φιλελευθέρων που αντιμετωπίζουν σαν “ικέτες” τους μετανάστες, είναι ότι οι δύσκολες συνθήκες ζωής τους εξαγριώνουν με αποτέλεσμα να παραφέρονται. Αυτή όμως είναι μια εντελώς δυτική άποψη καλοζωισμένων και αταξίδευτων (εκτός Δύσης) ανθρώπων, που κρίνουν τις συμπεριφορές με τα δυτικά μέτρα, μη κατανοώντας ότι οι μετανάστες έρχονται από άλλους πολιτισμούς. Να το πούμε απλά: Όσοι διερμηνεύουν την αγριότητα συμπεριφοράς ως αποτέλεσμα των δύσκολων συνθηκών ζωής, ας απαντήσουν εάν οι ίδιοι βρεθούν σε δύσκολη θέση και τσακωθούν με κάποιον, θα τραβήξουν μαχαίρι και θα θεωρούν φυσικό να σφάξουν ομοεθνείς ή αλλοεθνείς;

Εχοντας βρει καταφύγιο στην ταμπέλα του ρατσισμού, αρνούνται να κατανοήσουν ότι οι άνθρωποι αυτοί μεγάλωσαν σε διαφορετικό περιβάλλον, με διαφορετικές αξίες ζωής, με διαφορετικά ήθη και έθιμα, τα οποία διαμορφώθηκαν στο διάβα των αιώνων. Σε μέρη όπου θεωρείται φυσικό και αναγκαίο για την προσωπική σου τιμή να σκοτώσεις έστω και για λόγους που στη Δύση θα τους προσπερνούσες με ένα σήκωμα των ώμων ή ένα συγγνώμη. Οι μετανάστες έχουν απλώς άλλους κώδικες τιμής, που σε μας φαίνονται και είναι βάρβαροι, διαμορφωμένους σε ένα σκληρό σκηνικό ζωής.

Οι μετανάστες από Ασία και Αφρική μεγάλωσαν σε κράτη όπου η ζωή είναι πραγματικός αγώνας. Σε κράτη διαλυμένα εκ της συστάσεώς τους, όπου δεν υπάρχει καμία προστασία, και κοινωνική μέριμνα για τους πολίτες. Σε κράτη με αρχαϊκούς τρόπους οργάνωσης και σε κοινωνίες με αρχαϊκούς τρόπους ζωής. Παράλληλα σε κράτη όπου η διαφθορά είναι καθεστώς και οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως εχθρούς δουλοπάροικους. Ξεκίνησαν και πέρασαν μύριες όσες δυσκολίες για να έρθουν στο Ελντοράντο της Ευρώπης. Η διαδικασία αυτή τους σκλήρηνε περισσότερο. Οντας εδώ, μετέφεραν και τους δικούς τους κώδικες ζωής.

Οι κρατικές υπηρεσίες, και εν προκειμένω το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα πρέπει να κατανοήσουν το είδος των ανθρώπων που υπάρχουν στους καταυλισμούς και να συμπεριφερθούν ανάλογα. Δεν έγιναν ρατσιστές ούτε τρελάθηκαν ξαφνικά οι κάτοικοι της Μαλακάσας που διέκοψαν την κυκλοφορία της εθνικής οδού για να διαμαρτυρηθούν επειδή υφίστανται την επιθετική συμπεριφορά των ξένων. Πολύ περισσότερο που όταν οι μετανάστες έκλειναν δρόμους, η αστυνομία περίμενε υπομονετικά πότε θα ευαρεστηθούν να αποχωρήσουν. Αυτό είναι ο πιο σύντομος δρόμος για την ανάπτυξη του ρατσισμού και της δυσανεξίας.

*Ο Γιάννης Σίδερης είναι δημοσιογράφος στο liberal.gr και στο Φιλελεύθερο ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο του skai και κείμενα του έχουν δημοσιευτεί στο protagon.gr.

 

(Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις)

Πηγή: Liberal.gr 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *