ΕΥΡΩΠΗ
ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Οι Βούλγαροι αγρότες θα συμμετάσχουν σε ένα κύμα ταυτόχρονων διαδηλώσεων στις Βρυξέλλες και στα κράτη μέλη της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν από τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο Ilia Prodanov, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών.

«Η ιδέα είναι να έχουμε μια μεγάλη διαδήλωση τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στα κράτη στις 4 Ιουνίου», δήλωσε ο Prodanov στη βουλγαρική διαδικτυακή εφημερίδα Mediapool.

Ο Prodanov δήλωσε ότι η απόφαση για τη διοργάνωση των διαδηλώσεων ελήφθη σε κοινή συνάντηση των ευρωπαϊκών οργανώσεων αγροτών στις Βρυξέλλες στις 9 και 10 Απριλίου και ότι αγρότες από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα θα συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία μαζί με τους Βούλγαρους την παραμονή των ευρωεκλογών.

«Επί πέντε χρόνια στην εξουσία, οι ευρωβουλευτές σε αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις στη γεωργία, δεν άκουσαν τη φωνή των αγροτών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γίναμε μάρτυρες τόσων πολλών διαμαρτυριών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που αγωνίζονται ενάντια στις παράλογες απαιτήσεις της ΕΕ», δήλωσε ο Prodanov.

Από βουλγαρικής πλευράς, η ηγεσία της Βουλγαρικής Εθνικής Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να αποφασίσει πώς θα συμμετάσχει στις κοινές διαμαρτυρίες στις Βρυξέλλες και τα σχέδιά της για τη Βουλγαρία, δήλωσε η ένωση στο Euractiv.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες έχουν τρία βασικά αιτήματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η αναθεώρηση της δέσμευσης της ΕΕ να μειώσει στο μισό τη χρήση φυτοφαρμάκων έως το 2030, όπως ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Το δεύτερο βασικό αίτημα, ιδίως από τους αγρότες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, είναι η ρύθμιση των ουκρανικών εισαγωγών γεωργικών προϊόντων. Τρίτον, οι αγρότες ζητούν επίσης την αναβολή ή την πλήρη αναθεώρηση του νόμου της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος θα επηρεάσει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τη βόσκηση των ζώων μέχρι το 2050.

Στα μέσα Μαρτίου, ο Boyko Borissov, ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος GERB (ΕΛΚ) της Βουλγαρίας, μίλησε για την πρόθεση του ΕΛΚ να προωθήσει την πλήρη αναθεώρηση του συστήματος αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ, τερματίζοντας τις άμεσες ενισχύσεις για την αρόσιμη γη και προχωρώντας προς μια βιώσιμη οικονομία με βάση την αγορά.

«Ένας νέος αγρότης μου λέει ότι αναγκάζεται να πουλάει τα προϊόντα του φθηνότερα από το κόστος παραγωγής. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η ασφάλεια του βιοπορισμού μας εξαρτάται από την ασφάλεια του βιοπορισμού των αγροτών μας», δήλωσε ο Borissov σε συνέδριο στη Φιλιππούπολη στις 15 Μαρτίου, όπου παρουσίασε τις θέσεις του ΕΛΚ για τη γεωργία ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο τερματισμός των άμεσων ενισχύσεων για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα πλήξει περισσότερο τους μεγάλους γαιοκτήμονες που ασχολούνται με την παραγωγή δημητριακών – ορισμένοι μάλιστα βρέθηκαν στο επίκεντρο των περσινών διαδηλώσεων των αγροτών, καθώς ζητούσαν τον τερματισμό των εισαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία και τιμές πάνω από την αγορά για τις καλλιέργειες ηλίανθου.

Τα στατιστικά στοιχεία του Κρατικού Γεωργικού Ταμείου για το 2022 δείχνουν ότι οι 20 μεγαλύτεροι δικαιούχοι άμεσων στρεμματικών ενισχύσεων είναι σχεδόν όλοι αγρότες σιτηρών.

Ο Borissov δήλωσε ότι το ΕΛΚ θα πιέσει για πραγματική μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ στην επόμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση του διοικητικού φόρτου, τη χαλάρωση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων και τον τερματισμό της αρχής «ο προϋπολογισμός ακολουθεί τη γη».

«Λιγότερη γραφειοκρατία, ευκολότερες και ταχύτερες διαδικασίες, μεγαλύτερη προσοχή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της αγοράς. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν την ελευθερία να καινοτομούν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας. Όλα αυτά ισχύουν επίσης για τους αγρότες και τις αγροτικές περιοχές, στις οποίες επικεντρώνεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», δήλωσε ο Borissov.

Όσον αφορά τις εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία, ο Borissov δήλωσε ότι το GERB υποστηρίζει την Ουκρανία με στρατιωτική βοήθεια, αλλά οι κανόνες της αγοράς της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστοί για τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων.

Πηγή: Εuractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *