ΕΥΡΩΠΗ
ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ BREXIT ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ NΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τα ζητήματα που αφορούν το Brexit και το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν «εμποδίσει» την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Micheál Martin σε κοινοβουλευτική επιτροπή την Πέμπτη.

Ζητώντας από την πολιτική ηγεσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, είπε ότι «η πολιτική ηγεσία – από όλους όσοι έχουν ρόλο και ευθύνη – είναι επίσης θεμελιώδης για να ξεπεράσουμε τα ζητήματα γύρω από το Brexit και το πρωτόκολλο που εμπόδισαν την ειρηνευτική διαδικασία τα τελευταία έξι χρόνια».

Τα σχόλια του Martin ήρθαν μία ημέρα αφότου ο πρώην διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, Lord David Frost, δήλωσε ότι το Πρωτόκολλο άφησε τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής σε «μηχανική υποστήριξη», επικρίνοντας το Δουβλίνο ότι «επέλεξε να ρίξει το βάρος του πίσω από τα συμφέροντα της ΕΕ και να δώσει προτεραιότητα στην ενιαία αγορά» αντί να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ελπίζω η Ιρλανδία να αισθάνεται ότι εκτιμήθηκε πολύ από την ΕΕ για να ενεργήσει έτσι», είπε, κατηγορώντας τη χώρα ότι «διαταράσσει την ισορροπία στη Βόρεια Ιρλανδία χρησιμοποιώντας συνεχώς ασαφή και αποσταθεροποιητική γλώσσα για τεκτονικές μετατοπίσεις στο Βορρά». Μια εβδομάδα νωρίτερα, δημοσιεύματα από το Λονδίνο αποκάλυψαν ότι η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθεσία που θα της έδινε την εξουσία να εγκαταλείψει το πρωτόκολλο.

Σε απάντηση στα σχόλια του Frost, εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών δήλωσε στα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο για την εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα που σχετίζονται με το πρωτόκολλο.

Ο Martin κάλεσε επίσης την Πέμπτη τα πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν κοινοβουλευτικές εκλογές, για να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία για τη σύσταση κυβέρνησης, λέγοντας ότι «πρέπει να επιστρέψουμε την εστίαση στη συλλογική εργασία για να υποστηρίξουμε την πρόοδο και την ευημερία για όλους στη Βόρεια Ιρλανδία και σε ολόκληρο το νησί».

Το Sinn Féin, το οποίο υποστηρίζει μια ενωμένη Ιρλανδία, φαίνεται ότι επί του παρόντος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αναδειχθεί το μεγαλύτερο κόμμα στο Στόρμοντ. Ωστόσο, ο επακόλουθος σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει αβέβαιος, καθώς εξαρτάται από το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, πιθανότατα το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), που θα συμφωνήσει να επιστρέψει στην εκτελεστική εξουσία και να αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή πρώτου υπουργού.

Ο ηγέτης του DUP, Jeffrey Donaldson, πρότεινε νωρίτερα φέτος ότι το κόμμα θα μπορούσε να αρνηθεί να επανέλθει στη συμφωνία κατανομής της εξουσίας, εάν τα ζητήματα που σχετίζονται με το Brexit και το πρωτόκολλο παραμείνουν άλυτα.

«Είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας και για τις σχέσεις σε αυτά τα νησιά να λάβουν τα πολιτικά κόμματα τις εντολές τους από τις εκλογές της Συνέλευσης και να προχωρήσουν γρήγορα στο σχηματισμό μιας νέας εκτελεστικής εξουσίας», δήλωσε ο Martin.

«Αυτό είναι που θέλει ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας», πρόσθεσε.

Photo: Είπε ότι «η πολιτική ηγεσία – από όλους όσοι έχουν ρόλο και ευθύνη – είναι επίσης θεμελιώδης για να ξεπεράσουμε τα ζητήματα γύρω από το Brexit και το πρωτόκολλο που εμπόδισαν την ειρηνευτική διαδικασία τα τελευταία έξι χρόνια». [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

 

 

 

 

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *