ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ: ΠΡΟΘΥΜΗ ΝΑ «ΣΥΝΔΕΘΕΙ» ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΟΥ SWIFT

Οι ινδικές αρχές εξετάζουν πρόταση από τη Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιήσουν τη ρωσική εναλλακτική λύση στο SWIFT στο διμερές εμπόριο – το Σύστημα Μεταφοράς Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων (SPFS) – για διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο πηγές.


Σύμφωνα με το προτεινόμενο καθεστώς, τα ρούβλια θα τοποθετούνται σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της Ινδίας και στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε ρουπίες – και αντίστροφα. Το αν το επιτόκιο θα είναι σταθερό ή κυμαινόμενο δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις και υποτίθεται ότι το θέμα θα συζητηθεί από τους εκατέρωθεν επικεφαλής των τμημάτων εξωτερικών υποθέσεων, δήλωσαν πηγές στο Bloomberg.

Η Ινδία ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας με τη Ρωσία, καθώς και για την αγορά πετρελαίου με έκπτωση στις παγκόσμιες τιμές, σημειώνει το πρακτορείο.

«Έχουμε αναπτύξει την εσωτερική χρηματοοικονομική υποδομή, επομένως θα λειτουργεί ομαλά. Έχουμε ένα σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων που μπορεί να αντικαταστήσει το SWIFT εντός της χώρας. Συμμετέχοντες από το εξωτερικό μπορούν να ενταχθούν σε αυτό», είχε ανακοινώσει στις 28 Φεβρουαρίου η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, ως απάντηση στις σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τη Δύση.

Το SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) είναι ένα σύστημα μετάδοσης οικονομικών μηνυμάτων (εντολές πληρωμής, οδηγίες μεταφοράς της Κεντρικής Τράπεζας, πληροφορίες αναφοράς) για την εκτέλεση συναλλαγών στην αγορά πληρωμών, χρεογράφων, παράγωγων χρηματοοικονομικών μέσων. Το σύστημα «ενώνει» περισσότερα από 11 χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες. Ορισμένες ρωσικές τράπεζες που υπέστησαν κυρώσεις αποκλεισμού έχουν ήδη αποσυνδεθεί από το SWIFT.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *