ΔΙΕΘΝΗ
ΙΔΟΥ ΤΑ ”ΕΡΓΑΛΕΙΑ” ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Από το 2018, το Πεκίνο έχει ψηφίσει πέντε νέους ή τροποποιημένους νόμους που επεκτείνουν την ικανότητά του να επιβάλλει τις λεγόμενες απαγορεύσεις εξόδου, ανεβάζοντας το σύνολο σε 15, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων Safeguard Defenders που εδρεύει στη Μαδρίτη.

«Από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία το 2012, η Κίνα έχει επεκτείνει το νομικό τοπίο για τις απαγορεύσεις εξόδου και τις χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο, μερικές φορές εκτός νομικής δικαιολογίας», ανέφερε η ομάδα σε έκθεσή της.

Μεταξύ 2016 και 2020, σημειώθηκε οκταπλάσια αύξηση στον αριθμό των υποθέσεων όπου αναφέρθηκαν απαγορεύσεις εξόδου στη νομική βάση δεδομένων του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κίνας, ανέφερε η έκθεση.

«Οι απαγορεύσεις εξόδου έχουν γίνει ένα από τα πολλά εργαλεία που χρησιμοποιεί το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ως μέρος των ευρειών προσπαθειών για αυστηρότερο έλεγχο σε όλες τις πτυχές της ζωής των ανθρώπων», πρόσθεσε.

«Πολλοί αγνοούν την απαγόρευση εξόδου τους μέχρι να βρεθούν στα σύνορα προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα».

Οι τοπικοί νόμοι που διέπουν τη χρήση των απαγορεύσεων εξόδου είναι «ασαφείς, διφορούμενοι, περίπλοκοι και επεκτατικοί», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι συχνά ήταν «αδύνατο» να ασκηθεί έφεση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα ενίσχυσε τον νόμο περί αντικατασκοπείας, επιτρέποντας την επιβολή απαγορεύσεων εξόδου σε οποιονδήποτε, Κινέζο ή αλλοδαπό, που βρίσκεται υπό έρευνα.

Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις στη βάση δεδομένων που αναφέρονται σε απαγορεύσεις εξόδου είναι αστικές και όχι ποινικές.

Μια έρευνα του Reuters δεν εντόπισε κανένα που να αφορούσε ξένους ή πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα υπονόμευσης ή εθνικής ασφάλειας.

Ενώ τονίζει ότι η έλλειψη επίσημων στοιχείων καθιστά δύσκολο να βρεθούν συγκεκριμένα στοιχεία, η έκθεση εκτιμά ότι δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι υπήκοοι βρίσκονταν ανά πάσα στιγμή υπό απαγόρευση εξόδου.

Η ομάδα για τα δικαιώματα είπε ότι ανέκδοτα στοιχεία από «δικηγόρους δικαιωμάτων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα» υποδηλώνουν επίσης ότι «το πρόβλημα των πολιτικά στοχευμένων απαγορεύσεων εξόδου έχει επιδεινωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια».

Ανέφερε επίσης ότι δεκάδες αλλοδαποί είχαν αποτραπεί να φύγουν από την Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ αυτών που στοχοποιήθηκαν ήταν δικηγόροι, δημοσιογράφοι και στελέχη ξένων επιχειρήσεων.

Τα ξένα επιχειρηματικά λόμπι έχουν προειδοποιήσει ότι οι αλλαγές στον νόμο περί αντικατασκοπείας του Πεκίνου που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο αυθαίρετων απαγορεύσεων εξόδου σε άτομα.

«Ο πρόσθετος έλεγχος των εταιρειών που παρέχουν βασικές επιχειρηματικές υπηρεσίες αυξάνει δραματικά τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας» στην Κίνα, δήλωσε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: Directus.gr

Tag

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *