Γράφει ο Μιχάλης Ψυλός*
Η «μάχη» του ΜακΚάρθι
Ο ΜακΚάρθι εξαρτάται από τις ψήφους των υποστηρικτών του Τραμπ και των μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών. Αν και πολλοί από τους υποψηφίους του Ντόναλντ Τραμπ απέτυχαν στις εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο, η επιρροή των Τραμπιστών στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει αυξηθεί, λόγω της οριακής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών.Πολλοί βουλευτές είναι μέλη του λεγόμενου House Freedom Caucus, μιας ομάδας δεξιών συντηρητικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ζητούν αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ρεπουμπλικανών. Ο 57χρονος ΜακΚάρθι μπόρεσε να αλλάξει παπντως ορισμένους από τους αντιπάλους του υποσχόμενος ότι θα τους τοποθετήσει σε επιτροπές.
«Στην Αμερική αρέσει το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών,όταν κυβέρνηση και κοινοβούλιο δεν βρίσκονται στα ίδια πολιτικά χέρια» ισχυρίστηκε ο Κέβιν Μακάρθι .Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από την Καλιφόρνια αν εκλεγεί πρόεδρος θα είναι ο τρίτος τη τάξει παράγοντας στην ιεραρχία της χώρας, μετά τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο. «Θα τερματίσω την ανεξέλεγκτη κατασπατάληση των χρημάτων των φορολογουμένων, θέλω αλλαγές στις ενεργειακές και μεταναστευτικές πολιτικές!», είπε ο ΜακΚάρθι.
Εξεταστικές επιτροπές
Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν άφησαν ποτέ καμία αμφιβολία ότι θα χρησιμοποιούν με συνέπεια τη δύναμη που απέκτησαν τον Νοέμβριο για να εμποδίσουν ανεπιθύμητα γι αυτούς νομοθετικά έργα. Χωρίς πλειοψηφία στη Γερουσία, ωστόσο, δεν έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν τη δική τους ατζέντα.Αλλά αυτό που μπορούν να κάνουν στο μέλλον είναι να παρακολουθούν στενά την κυβέρνηση: με τη μορφή εξεταστικών επιτροπών. «Από τις 3 Ιανουαρίου θα διεξαγάγουμε έρευνα για το πώς θα μπορούσε να έχει προκύψει η κατάσταση στα σύνορα», ανακοίνωσε ο μελλοντικός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Η υποτιθέμενη ανεξέλεγκτη μετανάστευση κατά μήκος των νότιων συνόρων είναι ένα από τα κεντρικά θέματα των Ρεπουμπλικανών. Θέλουν επίσης το Κογκρέσο να διερευνήσει τη χαοτική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και τις επιχειρηματικές σχέσεις του γιου του προέδρου, Χάντερ Μπάιντεν, με την Κίνα και την Ουκρανία.Ειδικά για το Κίεβο μάλιστα, η βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποσχέθηκε ο Μπάιντεν, πρέπει τώρα να ξεπεράσει ένα υψηλότερο κοινοβουλευτικό εμπόδιο..
Όχι λευκή επιταγή στην Ουκρανία
«Δεν υπάρχουν λευκές επιταγές για τίποτα», έχει ήδη διευκρινίσει ο Μακάρθι αναφερόμενος στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «αυτά είναι χρήματα των φορολογουμένων που κερδίζονται με κόπο».
Η διελκυστίνδα μεταξύ Λευκού Οίκου και Καπιτωλίου, μεταξύ των κομμάτων και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου γίνεται όλο και πιο σκληρή.Ο Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, το γνωρίζει αυτό. Παρακαλεί τους συναδέλφους του: «Αγαπητοί μου συμπολίτες Δημοκρατικοί: Δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε όλα όσα θέλουμε!». Γι’ αυτό στράφηκε στο άλλο μισό της Γερουσίας: «Λέω στους Ρεπουμπλικάνους: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας!».Μένει να δούμε πόσο θα είναι δυνατή η συνεργασία για την ασφάλεια των συνόρων και την προστασία του κλίματος. Ειδικά από τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλέον ένα άλλο «ξίφος» στη διάθεσή τους: μπορούν να ξεκινήσουν παραπομπές: Μετά από δύο διαδικασίες παραπομπής εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αναζητούν εκδίκηση. Ίσως η συνεργασία να αλλάξει λίγο χάρη στην αλλαγή στη σύνθεση του Κογκρέσου : Από σήμερα, οι Δημοκρατικοί θα έχουν τον πρώτο βουλευτή της γενιάς “Z”, τον 25χρονο Μάξουελ Φροστ, «Δεν έβαλα υποψηφιότητα για να σημειώσω ρεκόρ», λέει ο Φροστ, «αλλά για να εκπροσωπήσω τη Φλόριντα στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε μια περίοδο βαθύτερου διχασμού». Η υπέρβαση αυτού του διχασμού σε κάποιο βαθμό είναι όλο και περισσότερο καθήκον μιας νεότερης γενιάς στο Κογκρέσο, όπου ο μέσος όρος ηλικίας ήταν μέχρι πρόσφατα τα 58 χρόνια.
*Ο Μιχάλης Ψύλος είναι δηµοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και σπούδασε Γεωλογία στο Πανεπιστήµιο Πατρών.
(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)
Πηγή: Naftemporiki.gr
















Leave a comment