Γράφει ο Αποστολόπουλος Απόστολος*
Ο Αμερικανός (Μπλίνκεν) προειδοποιεί ότι «η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να επεκταθεί». Ο Ευρωπαίος (Μπορέλ “Υπουργός Εξωτερικών” της ΕΕ) λέει ότι «θα πρέπει να υπάρχει κι άλλος τρόπος για να νικηθεί η Χαμάς», εννοεί άλλος από την εξόντωση των Παλαιστινίων. Ο Ισραηλινός (Νετανιάχου) επιμένει ότι «στόχος είναι η εξάλειψη της Χαμάς». Μας δουλεύουν. Αλλά λένε, με τον τρόπο τους, και κάποιες αλήθειες.
Ο Ευρωπαίος ομολογεί δημοσίως και ανερυθρίαστα ότι οι χώρες που εκπροσωπεί έχουν πιάσει πάτο: Είναι ανίκανες να προτείνουν λύσεις στις δυσκολίες και πολύ περισσότερο να τις επιβάλλουν. Η ΕΕ που βλέπουμε είναι απλώς ένα προτεκτοράτο των ΗΠΑ – το έλεγε ο Μπρεζίνσκι πριν από χρόνια. Ο Αμερικανός “ομολογεί” τις φανερές και κρυφές προθέσεις στο γνωστό μας στυλ “διατί να το κρύψωμεν άλλωστε;”! Λέει σε όλους, φίλους, υποτακτικούς και αντιπάλους: ή θα γίνει το δικό μας (όπως το διατυπώνει ο επιτόπιος φίλος Νετανιάχου) ή θα υποφέρετε έως ότου γίνει αυτό που θέλουμε όπως το θέλουμε. Διότι μετά το Αφγανιστάν και την Ουκρανία δεν αντέχουμε άλλη ήττα.
Όλα αυτά είναι καλά και άγια. Υπάρχουν, όμως, απορίες. Για παράδειγμα: Ποιον πολεμάει τόσο καιρό το Ισραήλ –υπό την επωνυμία Χαμάς– και υπόσχεται την απόλυτη καταστροφή του; Το πανίσχυρο κράτος του Ισραήλ πολεμάει εδώ και τρεις μήνες, από τον Οκτώβρη, μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν μπορεί να την κάνει ζάφτι; Τα διεθνή ΜΜΕ θα μας πουν επιτέλους τι σόϊ φάντασμα είναι αυτή η Χαμάς;
Η Ουκρανία με τον Ζελένσκι, το καταλαβαίνει ο καθένας, είναι 40 εκατομμύρια και αγωνίζονται για την πατρίδα τους. Η Χαμάς είναι μια Οργάνωση και η λωρίδα της Γάζας δεν είναι ούτε δυόμιση εκατομμύρια, πεινασμένοι και δυστυχείς. Και τόσο επίφοβοι ώστε ο Μπλίνκεν, εκπρόσωπος της υπερδύναμης, να απειλεί με επέκταση της κρίσης; Γιατί να επεκταθεί η κρίση; Περιμένει να τρέξουν σε βοήθεια (της Χαμάς) η Χεζμπολάχ, ίσως και κράτη π.χ. το Ιράν για να γίνει το αληθινό μπάχαλο;
Ένα συμπέρασμα: Η ευρεία Μέση Ανατολή (μέσα και το Ιράν) είναι πολύτιμη λεία, γεωπολιτικά και οικονομικά (πρώτες ύλες), που χάθηκε αλλά παραμένει αναντικατάστατη. Αν επεκταθεί η κρίση οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα ξανακερδίσουν χαμένο έδαφος π.χ. την Σαουδική Αραβία με το άφθονο και φτηνό πετρέλαιο και θα ελέγξουν και πάλι αυτή την τόσο κρίσιμη, γεωπολιτικά και οικονομικά, περιοχή στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Αυτό είναι το περίγραμμα. Η συντριβή των Παλαιστινίων είναι το στενό συμφέρον του Ισραήλ. Για το ευρύτερο συμφέρον της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ δεν έχει βρεθεί ακόμα σωτήρας.
















Leave a comment