ΔΙΕΘΝΗ
Η ΜΟΣΧΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ CASPIAN PIPELINE CONSORTIUM

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας και του Καζακστάν μέσω του Caspian Pipeline Consortium (CPC) από τη Μαύρη Θάλασσα ενδέχεται να μειωθούν έως και κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd), ή 1% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, λόγω των κατεστραμμένων αγκυροβολίων από τις καταιγίδες. δήλωσε την Τρίτη Ρώσος αξιωματούχος.

Ο Πάβελ Σορόκιν, αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, είπε ότι το δεύτερο αγκυροβόλιο μπορεί επίσης να αποδειχθεί ότι έχει υποστεί ζημιές μετά από τις πρώτες πληροφορίες για ένα από τα τρία που υπέστη ζημιά από καταιγίδα.

Ο Sorokin είπε ότι η συντήρηση μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των εξαγωγών έως και 1 εκατομμύριο bpd.

Μια καταιγίδα στο ρωσικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας προκάλεσε ζημιές στον εξοπλισμό φόρτωσης του CPC, ενός από τους μεγαλύτερους αγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, ο οποίος μεταφέρει αργό από το Καζακστάν στις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ο χειριστής του.

Ο αγωγός CPC βρίσκεται στο επίκεντρο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία περιόρισε τις ρωσικές εξαγωγές και οδήγησε σε άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είπαν ότι οι ροές από το Καζακστάν μέσω της Ρωσίας θα πρέπει να εκτελούνται αδιάκοπα.

Ο αγωγός αποστέλλει περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή το 1,2% της παγκόσμιας ζήτησης. Οποιαδήποτε σημαντική διαταραχή στις ροές του θα επιβαρύνει περαιτέρω την παγκόσμια αγορά πετρελαίου που αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα προβλήματα εφοδιασμού από το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου στη δεκαετία του 1970.

Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου στον αγωγό ανήκει στη Ρωσία, το Καζακστάν και διεθνείς μεγάλες εταιρείες πετρελαίου όπως η Chevron. Εξάγει πετρέλαιο από το λιμάνι Novorossiisk της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας.

 

Ένας εκπρόσωπος της Chevron είπε ότι η εταιρεία “αξιολογεί αυτήν τη στιγμή την κατάσταση”.

 

Ο χειριστής του αγωγού CPC είπε αρχικά ότι ένα από τα τρία σημεία πρόσδεσης έχει καταστραφεί από την καταιγίδα και ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να επισκευαστεί όσο περιμένει ένα σκάφος. Είπε ότι ελπίζει ότι οι εξαγωγές δεν θα επηρεαστούν, καθώς δύο άλλες θέσεις ελλιμενισμού θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

“Λόγω της καιρικής ανωμαλίας, οι εγκαταστάσεις του CPC υπέστησαν ζημιές… Υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί και (μια δεύτερη κουκέτα)”, είπε σε βίντεο που δημοσίευσε το υπουργείο Ενέργειας.

Μεγάλοι παγκόσμιοι εμπορικοί οίκοι όπως ο Vitol και ο Trafigura δήλωσαν την Τρίτη ότι εκτιμούν ότι η τρέχουσα διακοπή του ρωσικού πετρελαίου είναι 2 έως 3 εκατομμύρια bpd. Είπαν ότι ο κόσμος μετά βίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια διαταραχή που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια bpd επειδή θα οδηγούσε σε περαιτέρω άνοδο των τιμών και οικονομική ύφεση.

Η Ρωσία έχει πει ότι οι δυτικές κυρώσεις για την Ουκρανία ισοδυναμούν με οικονομικό πόλεμο εναντίον της. Αξιωματούχοι είπαν ότι η Μόσχα θα καταφύγει σε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να αμυνθεί, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού περιορισμού των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είπε την Παρασκευή στους αγοραστές να είναι προσεκτικοί εάν πιστεύουν ότι τα πιστοποιητικά που αναφέρουν ότι το αργό από το CPC δεν είναι ρωσικής προέλευσης έχουν παραποιηθεί.

 

 

 

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *