ΕΛΛΑΔΑ
Η ΚΡΗΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ

Tις πληγές της συνεχίζει να μετράει η Κρήτη από την κακοκαιρία που χτύπησε το νησί τα προηγούμενα 24ωρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες,περίπου 50 χωριά στην περιοχή των Χανίων αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρά προβλήματα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές, ορισμένοι οικισμοί δεν είναι καν προσεγγίσιμοι με μηχανήματα ενώ σε ορισμένα σημεία έχουν εξαφανιστεί ή χαλάσει οι δρόμοι με αποτέλεσμα η διαδρομή προς τα Χανιά να έχει διακοπεί.

Τα μηχανήματα του δήμου αλλά και της Περιφέρειας συνεχίζουν την προσπάθεια για να ανοιχτούν όσοι περισσότεροι δρόμοι είναι δυνατόν αλλά υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες.

Παράλληλα οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη στείλει δύο αναπτυσσόμενες γέφυρες στο νησί, οι οποίες αναμένεται να τοποθετηθούν σε κομβικούς άξονες, δεδομένου ότι επτά γέφυρες και γεφύρια έχουν καταρρεύσει μερικώς ή ολικώς. Δύο ακόμα αντίστοιχες γέφυρες είναι διαθέσιμες εάν κριθεί αναγκαίο.

Σημειώνεται πως στις πληγείσες περιοχές πραγματοποίησε αυτοψία την Τρίτη το πρωί και κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Ο υπουργός σε δηλώσεις του τόνισε πως πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές στην Κρήτη, ενώ επισήμανε πως ακόμα δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση για το συνολικό κόστος των ζημιών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι βροχές του τελευταίου τετραημέρου ήταν τόσο έντονες που ορισμένες περιοχές της δυτικής Κρήτης έχουν λάβει περίπου το ένα τρίτο της βροχόπτωσης που κανονικά λαμβάνουν σε βάθος ενός ολόκληρου έτους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου:  «Ο αθροιστικός υετός που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων από την 01/02 έως και το πρωί της Δευτέρας 26/02 έφτασε στα 1202 χιλιοστά. Το προηγούμενοι ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή άνηκε στο Grøndalen της Νορβηγίας με 1190 χιλιοστά, ρεκόρ που κρατούσε από το 1989.

Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής, έφερε όμως η “Ωκεανίς” και στην υπόλοιπη Δυτική Κρήτη από το Σάββατο 23/02 έως και το πρωί της Τρίτης 26/02. Πλημμύρες, κατολισθήσεις, καταστροφές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, κλειστά σχολεία, δυσκολίες στις μετακινήσεις και τις μεταφορές, και ένας αγνοούμενος άνδρας συνθέτουν μια εικόνα αμέτρητων προβλημάτων στην περιοχή.

Όπως προκύπτει από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το Σάββατο 23/02 έως το πρωί της Τρίτης 26/02 στην περιοχή του Σέμπρωνα Χανίων έπεσε το 40.9% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης. Πολύ υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και για τον υπόλοιπο νομό Χανίων, ξεπερνώντας στο 31% στο οροπέδιο Ασκύφου, στις Βρύσες, στους Άγιους Πάντες και στον Αλικιανό. Στον Χάρτη 1 φαίνονται οι θέσεις των παραπάνω σταθμών και τα σχετικά ύψη βροχής.»

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά έφτασε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, προκειμένου να συζητήσουν για τις γέφυρες που θα τοποθετηθούν και τη συνδρομή του στρατού.

Ο Υπουργός επίσης έχει επαφές και με τοπικούς φορείς στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων , ώστε να σχηματίσει μία πρώτη εικόνα των προβλημάτων και των καταστροφών, που έχουν προκληθεί στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού.

Πηγή: Zougla.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *