ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Η ΕΝΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΡΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Η Λίλη Δεληγιάννη, ο Γιώργος Χρήστου και ο Μάνος Μαυρικάκης είναι οι τρεις Έλληνες επιστήμονες που στις 2 Απριλίου στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της Ένωσης Αμερικανών Χημικών θα παραλάβουν βραβείο για την έρευνά τους.

Συνολικά 61 επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ θα βραβευτούν από την Ένωση Αμερικανών Χημικών.

Στην Λίλη Δεληγιάννη θα απονεμηθεί το βραβείο E.V. Murphree για τη Βιομηχανική Χημεία και τη Χημική Μηχανική. Το έργο της εστιάζει στις μικροηλεκτρονικές συσκευές και στο πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κλινικό επίπεδο σε ασθενείς με χρόνιες νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές. «Για τις σύνθετες νευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον και η επιληψία είναι δύσκολο να υπάρξει φροντίδα, και ως συνέπεια υπάρχει ανάγκη για πιο προηγμένα εργαλεία και μεθόδους για να βοηθήσουμε τους γιατρούς. Νανοαισθητήτες σε συνδυασμό με τη μικροηλεκτρονική και τη τεχνητή νοημοσύνη είναι εργαλεία που θα αναπτύξουμε για να παρέχουμε βελτιωμένες διαγνώσεις και θεραπείες», αναφέρει περιγράφοντας τους στόχους της ομάδας της για την επόμενη δεκαετία.

Ο Γιώργος Χρήστου, από την άλλη, θα παραλάβει το Βραβείο της ACS για την Ανόργανη Χημεία. Η έρευνά του είναι πάνω στις μαγνητικές συστάδες και στην ανακάλυψη μονομοριακών μαγνητών πολλοί από τους οποίους έχουν σημαντικές φυσικές ιδιότητες.

Τέλος, ο Μάνος Μαυρικάκης θα τιμηθεί με το Gabor A. Somorjai Award για τη Δημιουργική Έρευνα στην Κατάλυση, και συγκεκριμένα για τον δημιουργικό συνδυασμό του μοριακού μοντέλου μικροκινητικής και πειραμάτων για να διασαφηνίσει τη φύση του ενεργού πεδίου για τις ετερογενείς καταλυτικές αντιδράσεις, και να ταυτοποιήσει βελτιωμένους καταλύτες.

Πηγή: Pontos-news.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *