ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΕΛΛΑΔΑ «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ», ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ !

Γράφει ο Απόστολος Τσιμογιάννης*

Στις 17-18 Νοεμβρίου ο επίτροπος εξωτερικών της ΕΕ, Ζοζέφ Μπορέλ, επισκέφθηκε το Καζακστάν και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Ουζμπεκιστάν για να συναντήσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Κεντρικής Ασίας και να παρακολουθήσει μια διάσκεψη για την προώθηση νέων δεσμών μεταξύ Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.

Η ΕΕ έχει προγραμματίσει να διαθέσει 300 εκατομμύρια ευρώ στη περιοχή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και επιδιώκει να αναπτύξει, μέσω της Κεντρικής Ασίας, μια διαδρομή μεταφορών που ονομάζεται «Μεσαίος Διάδρομος», παρακάμπτοντας τη Ρωσία και διασχίζοντας την Κασπία Θάλασσα.

Το Καζακστάν επιδιώκει επίσης να αποφύγει το ρωσικό στραγγαλισμό, για αυτό αναζητά διεξόδους μέσω ΕΕ και Κίνας, ενώ έχει αρνηθεί να υποστηρίξει τη Ρωσία στο πόλεμο στην Ουκρανία. Ως επιβεβαίωση της γεωπολιτικής στροφής, ο πρόσφατα επανεκλεγείς, πρόεδρος Τοκάγιεφ, στα τέλη Νοεμβρίου, μετά την επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, ταξίδεψε στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Μακρόν επισήμανε ότι το Καζακστάν είναι στρατηγικός εταίρος της Γαλλίας.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο κύκλος των επισκέψεων αξιωματούχων της ΕΕ, έκλεισε με την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Δένδια, ο οποίος πραγματοποίησε τη πρώτη επίσκεψη στην ιστορία Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Καζακστάν και συναντήθηκε με το πρόεδρο Τοκάγεφ και τον ομόλογό του.

Το Καζακστάν αποτελεί τον πρώτο προμηθευτή της Ελλάδος σε αργό πετρέλαιο (23% του συνόλου των εισαγωγών για το 2021), η οποία είναι ο πέμπτος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου μέσω του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου/TAP, αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου για την Ευρώπη, ιδίως για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Να επισημάνουμε ότι στο νότιο τμήμα της χώρας διαβιούν περί τους 10.000 ομογενείς μας, ενώ φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος-Καζακστάν.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στο παρόν γεωπολιτικό πλαίσιο, καθώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, το Καζακστάν αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο ως διαμετακομιστικός κόμβος μέσω της δημιουργίας του λεγόμενου μεσαίου διαδρόμου που συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη (ενέργεια και μεταφορές) και παρακάμπτει τη Ρωσία.

Στην Ελληνική ατζέντα συμπεριλαμβάνεται και η προοπτική χρήσης του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδος για τη σύνδεση του Καζακστάν με την ΕΕ μέσω του Διαδρόμου Orient East Mediterranean και του Middle Corridor (Μεσαίου Διαδρόμου) που συνδέει την Κίνα με την ΕΕ.

Κατά την επίσκεψη αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδος στην περαιτέρω προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Καζακστάν, στον εμπορικό, ενεργειακό αλλά και πολιτικό τομέα, όπως επισήμαναν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνεται ότι το Καζακστάν στηρίζει με συμφωνία αμοιβαίας υποστήριξης της υποψηφιότητας της Ελλάδας, ως μη μόνιμου μέλους, για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (διετία 2025-2026), αλλά και του ΟΑΣΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο οργανισμός τουρκογενών κρατών, στη πρόσφατη σύσκεψή του στη πρωτεύουσα του Καζακστάν, κάλεσε ως παρατηρητή το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία από τη δική μας πλευρά . Ως εκ τούτου η προσέγγιση με τη χώρα έχει άλλο ένα σκοπό, καθώς θα είναι δυνατή η ενημέρωση και ανάλυση του θέματος, από Ελληνοκυπριακής σκοπιάς.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, βιάστηκε να προκαταλάβει τις εξελίξεις, ειρωνευόμενος τη πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δένδια στο Καζακστάν, υποστηρίζοντας ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πηγαίνει όπου έχει ήδη πάει η Τουρκία.

Η ανησυχία της Τουρκίας είναι εμφανής, καθώς η Ελλάδα ασκεί πλέον μια εξωστρεφή, επιθετική πολιτική και «χώνει τη μύτη της» σε χωράφια που η Τουρκία θεωρεί δικά της.

Ελπίζουμε να συνεχιστεί και ενταθεί η διπλωματική αυτή «επίθεση», καθώς η χώρα μας ενεργεί με γνώμονα το αμοιβαίο συμφέρον, ενώ αυξάνει την αξιοπιστία της προωθώντας τη συνεργασία με την ΕΕ.

*Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι Υποστράτηγος ε.α, με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Mε πληροφορίες από: Ambassadorsatlarge.com

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Ambassadorsatlarge.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *