ΕΥΡΩΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ

Η πρόταση θα επιταχύνει την επιστροφή των μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ παράνομα και θα αναγκάζει τις χώρες να δέχονται αιτούντες άσυλο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.Oι νομοθέτες της ΕΕ έδωσαν την Πέμπτη το «πράσινο φως» σε σχετικές νομοθετικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των πολιτικών για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Το μέτρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίνει νέους κανόνες που επιδιώκουν να επιταχύνουν την επιστροφή των μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη παράνομα και να εμποδίσουν αυτούς τους μετανάστες να αξιδέψουν σε άλλες χώρες εντός της ΕΕ.

Η μεταρρύθμιση, σύμφωνα με το POLITICO, βρίσκει μια μέση λύση στο επίμαχο ερώτημα εάν θα ζητηθεί από τις χώρες να υποδεχτούν αιτούντες άσυλο από άλλα μέλη της ΕΕ – ένα βήμα που οι συνοριακές χώρες της ΕΕ προτιμούν παραδοσιακά, αλλά άλλες συχνά αντιτίθενται. Το εγκεκριμένο κείμενο προβλέπει τέτοιες «υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις» μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τις οποίες θακαθόριζαν οι Βρξέλλες, ενώ όλες οι άλλες μετεγκαταστάσεις είναι εθελοντικές.

«Αυτή είναι η πιο σημαντική αλλαγή για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τα κράτη μέλη», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Tomas Tobé, ένας από τους νομοθέτες που ηγούνται της νομοθεσίας για το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), αναφερόμενος στον τελικό συμβιβασμό.

Στροφή προς τα δεξιά

Η ψηφοφορία αντικατοπτρίζει τη σταδιακή στροφή του Κοινοβουλίου προς τα δεξιά σχετικά με τη μετανάστευση. Η αλλαγή έρχεται εν μέσω μιας έξαρσης τόσο της νόμιμης όσο και της παράνομης μετανάστευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις μη εξουσιοδοτημένες διελεύσεις των συνόρων το 2022 να φθάνουν σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2016 – το αποκορύφωμα της τελευταίας μεταναστευτικής κρίσης της ΕΕ.

«Το Κοινοβούλιο είχε μέχρι πρόσφατα μια πολύ πιο φιλελεύθερη γραμμή από το Συμβούλιο», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, αναφερόμενος στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί μεμονωμένες κυβερνήσεις στις Βρυξέλλες. «Αυτό εξακολουθεί να ισχύει, αλλά (οι πρόσφατες ψηφοφορίες από το Κοινοβούλιο δείχνουν) ότι υπάρχει επίσης μια αυστηρότερη γραμμή στο Κοινοβούλιο που μπορεί να καταστήσει πιο δυνατή την επίτευξη κοινής θέσης».

Πράγματι, η υπογραφή του Συμφώνου Μετανάστευσης την Πέμπτη έρχεται μετά από δύο πρόσφατες ψηφοφορίες που έδειξαν την ολοένα και πιο αυστηρή γραμμή του Κοινοβουλίου για τη μετανάστευση.

Προστασία των συνόρων με ευρωπαϊκά κονδύλια

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για την υποστήριξη της προστασίας των συνόρων, μια αμφιλεγόμενη κίνηση καθώς πλησιάζει τις Βρυξέλλες πιο κοντά στην άμεση χρηματοδότηση των κάποτε απεχθών συνοριακών τειχών. Οι νομοθέτες παραλίγο να εγκρίνουν μια ξεχωριστή τροπολογία που καλούσε ρητά την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τους φράχτες στα σύνορα. Αυτό το κείμενο ελάχιστα απέτυχε παρά την υποστήριξη σχεδόν των τριών τετάρτων των βουλευτών από την ομάδα του ΕΛΚ, τη μεγαλύτερη του Κοινοβουλίου.

Και την Πέμπτη, οι τρεις πιο ισχυρές ομάδες του Κοινοβουλίου – το ΕΛΚ, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και οι κεντρώοι με το Renew – ψήφισαν όλοι υπέρ του συμφώνου για τη μετανάστευση στα σύνορα. Το πακέτο έλαβε επίσης την υποστήριξη Ιταλών ακροδεξιών ευρωβουλευτών που ευθυγραμμίζονται με την αντιμεταναστευτική πολιτικής της Giorgia Meloni.

Το κείμενο που εγκρίθηκε την Πέμπτη προβλέπει ένα πιο αυστηρό σύστημα καταγραφής προκειμένου να επιταχυνθεί η επιστροφή των μεταναστών.

Πηγή: Ta Nea.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *