ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ;

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται ταχύτατα» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ύστερα από την συνάντηση με τον ομόλογο του από το Λάος, ενώ  δεν έκρυψε την ανησυχία του. Για πρώτη φορά από το 1989 οπότε τελείωσε ο δεκαετής πόλεμος μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Αφγανιστάν, η Μόσχα απειλεί ανοικτά με αεροπoρικούς βομβαρδισμούς τους Ταλιμπάν.

Όπως υποστήριξε, ο κ. Λαβρόφ «η Μόσχα παρακολουθεί στενά όλα όσα διαδραματίζονται στο Αφγανιστάν, με την κατάσταση να τείνει να επιδεινωθεί και εξαιτίας της βιαστικής αποχώρησης αμερικανικών και άλλων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ».

Υπενθυμίζεται πως για την θερμή κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών με τους προέδρους του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν, ενώ βρίσκεται σε διαρκή επαφή και με τους ηγέτες των υπολοίπων κρατών της Κεντρικής Ασίας.

Ενδεικτικό της τεταμένης κατάστασης είναι το γεγονός πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Μόσχα να χρησιμοποιήσει και στρατιωτικά μέσα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «η Ρωσία θα πράξει τα πάντα για να σταματήσει κάθε επιθετικότητα των Ταλιμπάν εναντίον των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης της στρατιωτικής της βάσης στα σύνορα Τατζίκιστάν-Αφγανιστάν»

Με πληροφορίες από: ΕΡΤ

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *