Uncategorized
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΕΝΩ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ!

Το εκρηκτικό σκηνικό που διαμορφώνει η γειτονική χώρα στο Αιγαίο και την Κύπρο δεν υποχώρησε, παρά το αυστηρό μήνυμα που της έστειλε η ΕΕ την Παρασκευή

Με αμηχανία και συγκεχυμένη αντίληψη για τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν, αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη ένταση, που προκαλεί η Άγκυρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση.

Παρότι την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε αυστηρό μήνυμα στη γειτονική χώρα, το εκρηκτικό σκηνικό που διαμορφώνει η   Τουρκία στο Αιγαίο και την Κύπρο, δεν υποχώρησε.

Τουναντίον οι νέες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γκιλντιρίμ ότι «το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας έχει τη δύναμη να εξαφανίσει κάθε είδους “κίνδυνο” στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο υπό οποιαδήποτε συνθήκη και συγκυρία», προκαλεί νέες ανησυχίες για τις στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας.

«Κανείς να μην κάνει λάθος υπολογισμούς» πρόσθεσε ο κ. Γκιλντιρίμ, δήλωση που ερμηνεύτηκε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως «τελική προειδοποίηση προς τους Έλληνες».

Είχε προηγηθεί ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ.

Κι ενώ η Τουρκική κυβέρνηση επιμένει στους υψηλούς τόνους και κάνει τις ανάλογες κινήσεις, όπου το επιλέγει, η Αθήνα είναι μάλλον σε διπλωματική σύγχυση.

Από τη μία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας αποκλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες και απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι δημιουργείται ένα ευρωπαϊκό μέτωπο σε σχέση με την Τουρκία, κάτι που θα κάνει την κατάσταση διαχειρίσιμη στο μέλλον.

«Με αποφασιστικότητα προασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι δεν έχει ακούσει κάποια σοβαρή πολιτική πρόταση για τη διαχείριση της προκλητικότητας της Τουρκίας.

Από την άλλη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας δήλωσε (στον ΣΚΑΪ) ότι η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή στρατιωτικά και με αναβαθμισμένο τον διεθνή της ρόλο και προειδοποίησε την Τουρκία ότι «οποιοσδήποτε κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο, πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές».

Το Σάββατο το μεσημέρι είχε συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να εκτιμήσει την κατάσταση, μετά και την ευρωπαϊκή στήριξη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, για την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του. Το μόνο όμως που ανακοίνωσε ουσιαστικά είναι ότι αποφάσισε την ενεργοποίηση 4 υποπρογραμμάτων υλικοτεχνικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ρrotothema.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *