ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΠΡΟΣ ΔΕΝΔΙΑ: ΝΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

Επίθεση εναντίον της Ελλάδας και συγκεκριμένα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του, εξαπολύει ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χάμι Ακσόι.

Στην ανακοίνωσή τους οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία αποκαλούν “τουρκική” μέμφονται τη χώρα μας για το γεγονός ότι κλείνουν σχολεία στη Θράκη την ώρα το τουρκικό κράτος “άνοιξε σχολείο στην Πρίγκιπο για χάρη τεσσάρων Ελληνορθοδόξων μαθητών” και καλεί τον κ. Δένδια να κοιτάξει την καμπούρα του πριν μιλήσει για την Τουρκία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

“Είναι τραγικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας, που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζεται στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, επικρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες.

Στη χώρα μας, έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Μειονότητας σε συνεργασία με τους Έλληνες Ορθόδοξους πολίτες μας τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ και βλέπει τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά οπισθοδρόμηση.

Η Ελλάδα παραβιάζει διαρκώς τα δικαιώματα της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις πολυμερείς συμφωνίες. Εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας της μειονότητας. Πρόσφατες πρακτικές σχετικά με τα μαντράσα στη Δυτική Θράκη δείχνουν ότι όχι μόνο ο όρος “Τούρκος”, αλλά και η λέξη “μειονότητα” δεν είναι ανεκτή στην Ελλάδα.

Ενώ η Τουρκία, μετά από τα αιτήματα των Ελληνορθόδοξων πολιτών μας άνοιξε σχολεία στην Πρίγκιπο για τέσσερις μαθητές, η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει τα σχολεία μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη. Η μείωση του αριθμού των σχολείων μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη από 231 σε 115 από την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια είναι ο πιο αποκαλυπτικός δείκτης της οπτικής των δύο χωρών έναντι των μειονοτήτων. Πριν κάνει τόσο άσχημες δηλώσεις, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη και να σκουπίσει πρώτα το δικό του σπίτι (σ.σ. να κοιτάξει πρώτα την καμπούρα του).

Ακολουθώντας τα εποικοδομητικά βήματα που έκανε η χώρα μας προς τις μειονότητες, η Ελλάδα πρέπει να λύσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ιδίως τις θρησκευτικές ελευθερίες, την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας και την εκπαίδευση, σε διάλογο με τους συνειδητούς μας”

 

 

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *