ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ: ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γράφει ο Αθανάσιος Ε Δρούγος*

Οι πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές του 2022 θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην προεδρική αναμέτρηση του 2024. Τα κέρδη των Ρεπουμπλικανών ήταν πολύ μικρότερα απ’ ό,τι αναμενόταν και ενώ δείχνει πιθανό το να αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής (με σχετικά μικρή πλειοψηφία), αναφορικά με τον έλεγχο της Γερουσίας όλα είναι ανοικτά μέχρι τις εκλογές της Τζόρτζια στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ ορισμένες προεκτάσεις τους για το 2024 δεν είναι πιθανό να αλλάξουν καθώς καταμετρώνται οι τελευταίες ψήφοι στην Αριζόνα και τη Νεβάδα.

1 Οι προοπτικές στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα θα παραμείνουν πολύ καλές και εποικοδομητικές σε όλους τους επιμέρους τομείς και ιδιαίτερα σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό πλαίσιο. Σε γενικές γραμμές οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ ενισχύουν και ευνοούν τις ελληνικές θέσεις, αφού η κυβέρνηση στην Αθήνα ρεαλιστικά παραμένει ένθερμος υποστηρικτής των δυτικών θέσεων, του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, ενώ στα πολύ θετικά καταγράφεται η συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil στα ενεργειακά σχέδια και παραμένουμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας στα θέματα της Ουκρανίας.

Οι πολλαπλές αποτυχίες των τραμπικών υποψηφίων και γνωστών φιλότουρκων ειδικά σε Πενσυλβάνια και Αριζόνα τροφοδοτούν ακόμα πιο δυνατά το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων με την Ουάσιγκτον. Η ελληνική κυβέρνηση με τη διαχρονικά εύστοχη διπλωματία της καλείται επίσης να προσεγγίσει τον νεοεκλεγέντα γερουσιαστή Τζον Φέτερμαν που υποστηρίζει την Ορθοδοξία, τις ελληνικές θέσεις, την Αγιά Σοφιά, το εκ νέου άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και άλλα θέματα. Εκτιμάται ότι η στενή συνεργασία των ΗΠΑ με τη χώρα μας θα συνεχιστεί με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

2 Ο αντίκτυπος της αναμέτρησης. Αν οι Δημοκρατικοί είχαν υποστεί μεγάλη ήττα, η πίεση στον πρόεδρο Μπάιντεν να παραιτηθεί υπέρ ενός νέου προσώπου θα ήταν έντονη. Αντίθετα, η επιλογή ανήκει πλέον στον πρόεδρο και τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών θα λύσουν πιθανώς τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να είχε σχετικά με την επανεκλογή του. Ο αντίκτυπος στη μάχη των Ρεπουμπλικανών είναι ακόμη μεγαλύτερος. Με τη συντριπτική του νίκη και επανεκλογή, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις κέρδισε το 57% των Ισπανολατίνων ενώ σάρωσε ακόμη και την ιστορικά δημοκρατική κομητεία του Μαϊάμι-Ντέιντ. Η επιτυχία του θα πείσει πολλούς Ρεπουμπλικάνους ότι θα είναι ο ισχυρότερος προεδρικός υποψήφιος το 2024 και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν θα ρισκάρει. Οπως είπε ο Βρούτος στον Ιούλιο Καίσαρα: «Υπάρχει μια παλίρροια στις υποθέσεις των ανθρώπων, η οποία, κατά την πλημμύρα, οδηγεί στην επιτυχία». Είναι παλίρροια για τον Ντε Σάντις και αν χάσει τώρα την ευκαιρία, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει μια δεύτερη.

 

 

3 Αντίθετα, οι εκλογές του 2022 έχουν αποδυναμώσει το χέρι του προβληματικού Ντόναλντ Τραμπ. Σε γενικές γραμμές, οι επιλεγμένοι υποψήφιοι δεν τα πήγαν καθόλου καλά και αυτές θα μπορούσαν να είναι οι δεύτερες συνεχόμενες εκλογές στις οποίες η παρέμβασή του στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών κοστίζει στο κόμμα του την πλειοψηφία στη Γερουσία. Σίγουρα, ο Τουρκοαμερικανός Μεχμέτ Οζ έχασε ξεκάθαρα από τον Τζον Φέτερμαν στην Πενσυλβάνια και ο Χέρσελ Γουόκερ υπολείπεται του Ραφαέλ Γουόρνοκ στην Τζόρτζια και λογικά στις επαναληπτικές της 6ης Δεκεμβρίου θα είναι ο χαμένος (κανένας από τους υποψηφίους της Τζόρτζια δεν έλαβε το 50% των ψήφων). Στην Αριζόνα, σημείο μηδέν για τον ρεπουμπλικανισμό αποτελεί ο Μπλέικ Μάστερς που υπολείπεται του νυν γερουσιαστή Mαρκ Kέλι κατά 6 μονάδες, με σχεδόν το 88% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί και ο Kαρλ Λέικ βρίσκεται πίσω από την Kέιτ Xoμπς κατά 2 μονάδες στην κούρσα για τη θέση του κυβερνήτη.

4 Οι Δημοκρατικοί τα κατάφεραν καλά στις επιμέρους μάχες για τους κυβερνήτες των πολιτειών που θα διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές του 2024. Οι δημοκρατικοί βουλευτές επικράτησαν στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν και ο Τζος Σάπιρο κέρδισε μια όμορφη νίκη στην Πενσυλβάνια. Ναι, ο Ρεπουμπλικανός νυν κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ κατατρόπωσε τη Στέισι Αμπραμς σε μια ρεβάνς της αντιπαράθεσης του 2018, αλλά έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να αντέξει την πίεση του Ντόναλντ Τραμπ να διαστρεβλώνει τα εκλογικά αποτελέσματα. Εν ολίγοις, οι ενδιάμεσες εκλογές έθεσαν το σκηνικό για μια τιτάνια μάχη μεταξύ Τραμπ και Ντε Σάντις για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων και έχουν κάνει πιο πιθανό ότι ο νικητής αυτού του διαγωνισμού θα αντιμετωπίσει έναν εν ενεργεία Δημοκρατικό πρόεδρο που έχει αποφύγει μια επιζήμια πρόκληση  στην εκ νέου του υποψηφιότητα. Τα επόμενα δυο χρόνια -εκτός απρόοπτων εξελίξεων- θα είναι πολύ κρίσιμα.

*Ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Με πληροφορίες από:Eleftherostypos.gr

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *