ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΝΑ DRONE ΧΑΛΑΣΕ ΤΗ ΦΙΕΣΤΑ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη έπληξε χθες με drone η Ουκρανία (προκαλώντας τον τραυματισμό 5-6 ατόμων σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό του ναυτικού στη βάση), ανήμερα της Ημέρας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ από το ναύσταθμο της Αγίας Πετρούπολης ο Πούτιν υπέγραψε το κείμενο του νέου ναυτικού δόγματος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα, το νέο ναυτικό δόγμα επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η Ρωσία. Το έγγραφο αποτελείται από 55 σελίδες και καθορίζει τους γενικούς στρατηγικούς στόχους του Ναυτικού της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοδοξιών του ως μιας «μεγάλης θαλάσσιας δύναμης» που εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο(!). Ο Πούτιν ήταν από το βράδυ του Σαββάτου στην Κροστάνδη/Αγία Πετρούπολη, που φιλοξενεί την έδρα του ρωσικού στόλου στη Βαλτική.

Η κύρια απειλή για τη Ρωσία, λέει το δόγμα, είναι «η στρατηγική πολιτική των ΗΠΑ να κυριαρχούν στους ωκεανούς του κόσμου» και οι κινήσεις της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ που έχουν πλησιάσει πολύ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη κατάλληλα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στους ωκεανούς του κόσμου, εάν εξαντληθούν άλλες ήπιες δυνάμεις, όπως τα διπλωματικά και οικονομικά «εργαλεία». Επικαλούμενος τον Μεγάλο Πέτρο και έναν εκ των «πατέρων» του πυρηνικού στόλου της πρώην ΕΣΣΔ, ναύαρχο Σεργκέι Γκεόργκιεβιτς Γκόρσκοφ, το νέο δόγμα αναφέρει ότι «η σημερινή Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς έναν ισχυρό στόλο και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στους ωκεανούς του κόσμου σταθερά και με αποφασιστικότητα». Επιπλέον, ο Πούτιν δήλωσε ότι άμεσα θα εφοδιαστούν πλοία του ρωσικού στόλου με καταστροφικούς υπερηχητικούς πυραύλους Κρουζ νεότερης γενιάς.

Η Ρωσία νωρίς χθες το πρωί ισχυρίστηκε ότι το αρχηγείο του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα στη Σεβαστούπολη χτυπήθηκε από επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, τραυματίζοντας 5-6 άτομα και ωθώντας τους αξιωματούχους να ακυρώσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Ημέρα του Ναυτικού. Η επίθεση αναφέρθηκε από τον Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ, επικεφαλής της τοπικής ρωσικής ναυτικής διοίκησης στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, η οποία ήταν ουκρανική, κατελήφθη και στη συνέχεια προσαρτήθηκε από τη Μόσχα τον Φεβρουάριο/Μάρτιο του 2014.

Χαρακτηριστικά ανακοίνωσε ότι «νωρίς σήμερα το πρωί, (η Ουκρανία) αποφάσισε να χαλάσει την Ημέρα του Ναυτικού μας. Ενα άγνωστο αντικείμενο πέταξε στην αυλή του αρχηγείου του στόλου που, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ήταν drone. Τραυματίστηκαν πέντε έξι άτομα. Πρόκειται για υπαλλήλους του αρχηγείου στόλου. Ολες οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί για λόγους ασφαλείας. Σας ζητώ να μείνετε ήρεμοι και να παραμείνετε στο σπίτι αν είναι δυνατόν».

Η ουκρανική επίθεση αναγκάζει τη Ρωσία να ενισχύσει τα στρατεύματά της στον κατεχόμενο Νότο (Χεβρώνα, τμήμα της Ζαπορίζια). Εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης της Ουκρανίας (η Νατάλια Γκουμενιούκ) δεν επιβεβαίωσε άμεσα την εμπλοκή της Ουκρανίας στην επίθεση. Ωστόσο, είπε ότι η Ουκρανία διεξάγει επιχειρήσεις για την απελευθέρωση περιοχών που κατέχονται από τη Ρωσία στοχεύοντας ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός της Ουκρανίας και ότι θεωρεί την Κριμαία ως μέρος της Ουκρανίας από το 1954. «Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποιούν στρατιωτικές δραστηριότητες για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας, χρησιμοποιώντας τα όπλα που είναι διαθέσιμα για αυτόν το σκοπό. Οι στόχοι μας είναι αποκλειστικά οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Κριμαία είναι Ουκρανία», τόνισε. Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο λογαριασμό του Ραζβοζάγιεφ έδειχναν κηλίδες αίματος και σπασμένα γυαλιά στην είσοδο ενός κεντρικού στρατιωτικού κτιρίου. Ενας δημοφιλής ρωσικός στρατιωτικός λογαριασμός στο twitter ανέφερε ότι η τοποθεσία ήταν η είσοδος ενός χώρου 40 με 50 μέτρα από την κυρίως εσωτερική αυλή. Δεν δόθηκαν τα ονόματα ή οι βαθμοί των τραυματιών της επίθεσης.

Βάσει αναλύσεων του υπογράφοντα, το χτύπημα είναι το τελευταίο σειράς χτυπημάτων για το στόλο της Μαύρης Θάλασσας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας που διαρκεί 5-6 μήνες. Η Ουκρανία βύθισε τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό «Moskva», σε μια πυραυλική επίθεση τον Απρίλιο. Οι Αρχές χρειάστηκαν μέρες για να επιβεβαιώσουν την επίθεση, με αποτέλεσμα οι οικογένειες των στρατεύσιμων ναυτικών να απευθυνθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τη μοίρα των αγαπημένων τους. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι ναύτες σκοτώθηκαν στην επίθεση στη ναυαρχίδα.

Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει μόνο ένα θάνατο(!) στο πλοίο, ενώ δεκάδες ναύτες αναφέρονται ως αγνοούμενοι. Το ρωσικό Ναυτικό έχασε επίσης το αποβατικό πλοίο κλάσης Saratov Alligator σε πυρκαγιά που φέρεται να προκλήθηκε από ουκρανικό πυραυλικό χτύπημα στο λιμάνι Μπερντιάνσκ της Αζοφικής τον Μάρτιο, καθώς και ένα σκάφος υποστήριξης, ως και μια σειρά περιπολικών σκαφών σε επιθέσεις με drones κοντά στο νησί Snake/Φιδονήσι.

Στους εορτασμούς της Ημέρας του Ναυτικού της Ρωσίας, επρόκειτο να περιλάβουν χθες μια ξενάγηση στα πλοία που είναι ελλιμενισμένα στον Κόλπο της Σεβαστούπολης από τον διοικητή του στόλου, καθώς και μια συναυλία και πυροτεχνήματα, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης. Η Σεβαστούπολη βρίσκεται στο νότιο άκρο της Κριμαίας και είναι εκατοντάδες μίλια από τις γραμμές του μετώπου, καθιστώντας πιο πιθανό ότι η επίθεση ξεκίνησε από κατεχόμενα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

*Ο Δρ Αθάνασιος Ε. Δρουγος είναι Διεθνολόγος και Στρατιωτικός Αναλύτης

Με πληροφορίες από: Eleftherostypos.gr

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Eleftherostypos.gr 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *