ΔΙΕΘΝΗ
ΕΜΦΥΛΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: “ΓΚΙΟΥΛΕΝΙΣΤΕΣ” ΟΣΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ – ΚΑΛΕΙ “ΤΟ ΕΘΝΟΣ” ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η τουρκική οικονομία παραπαίει και τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε δεν δείχνουν να πείθουν πολίτες και επενδυτές, προχώρησε στο επόμενο μέτρο, που στην Τουρκία δεν είναι άλλο από τη δημιουργία εμφυλιακού κλίματος. Την ίδια πρακτική είχε ακολουθήσει και κατά τις τελευταίες εκλογές, όταν οι κακές γλώσσες της Τουρκίας λένε ότι είχε απειλήσει την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ώστε να τους εξαναγκάσει να δεχτούν την ήττα, την ώρα που το πρακτορείο Anadolu είχε παγώσει και για πάνω από 5 ώρες δεν μετέδιδε αποτελέσματα. Έτερες φήμες που έλεγαν ότι μοιράστηκαν όπλα σε διάφορες παραθρησκευτικές οργανώσεις, την νύχτα των εκλογών και του πραξικοπήματος, ήρθαν να επιβεβαιωθούν πολύ αργότερα, από τον Τούρκο αρχιμαφιόζο Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος τοποθέτησε στη θέση του οργανωτή του όλου σχεδίου, τον ισχυρό υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού. 

Επιτέθηκε σε όσους διαδηλώνουν κατά των πολιτικών του και παρομοίασε όσους θέλουν να διαδηλώσουν με τους δράστες του υποτιθέμενου αποτυχημένου πραξικοπήματος, καθώς αυξάνεται η οργή για τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντείνουν την κριτική τους για την οικονομική πολιτική.

Σε μια τηλεοπτική ομιλία στην Άγκυρα την Τρίτη, ο Ερντογάν είπε ότι οι υποστηρικτές του Κόμματός Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) και του ακροδεξιού, εθνικιστή συμμάχου του, παραμένουν ενωμένοι και μάλιστα ώθησε τους οπαδούς του να λάβουν δράση εναντίον των διαμαρτυρομένων.

“Υποτίθεται ότι θα βγουν στους δρόμους χωρίς καμία ντροπή”, είπε. “Όπου κι αν πάτε, αυτό το έθνος θα σας διδάξει ένα μάθημα όπως έδωσε ένα μάθημα σε αυτούς που βγήκαν στους δρόμους στις 15 Ιουλίου”. 

Στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος, η Τουρκία συνέλαβε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κατηγόρησε ότι είχαν σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Παρουσίαση: Πέτρος Κράνιας

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *