ΕΛΛΑΔΑ
ΕΚΤOΞΕΥΣΗ ΚΡΟΥΣΜAΤΩΝ ΚΑΙ Η ΡΑΓΔΑIΑ ΕΞAΠΛΩΣΗ ΕΞΑΝΤΛΟYΝ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧEΣ ΤΟΥ ΕΣΥ

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Στο πιο κρίσιμο σημείο βρίσκεται η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, που την τελευταία εβδομάδα ακολουθεί εκρηκτική πορεία, με αποκορύφωμα το χθεσινό “μαύρο” ρεκόρ των 1.690 νέων κρουσμάτων σε σύνολο τριάντα χιλιάδων διαγνωστικών ελέγχων και των 128 διασωληνωμένων ασθενών που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ήδη οι αντοχές των νοσοκομείων, που τα τελευταία εικοσιτετράωρα υποδέχονται όλο και μεγαλύτερο όγκο ασθενών με συμπτώματα, αρχίζουν να εξαντλούνται, με επίκεντρο τις δομές της Περιφέρειας, ενώ περιορίζονται ώρα με την ώρα οι διαθέσιμες κλίνες Covid-19 για νοσηλεία, καθώς και οι μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι πληρότητες των μονάδων εντατικής θεραπείας ασθενείς με CoViD-19 σε Αττική και Θεσσαλονίκη κινούνται πάνω από το 60%. Στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα άγγιξε 100%. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων, όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ είναι τα 65 έτη. Την ίδια προβληματίζει το γεγονός πως αυξάνονται τα κρούσματα μεταξύ και των υγειονομικών.

Η πίεση στα νοσοκομεία της Περιφέρειας αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη όσο ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων. Κρίσιμη είναι η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, όμως και η Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης. Κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, οι ασθενείς με κορονοϊό που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία ενδέχεται ίσως να φτάνουν και τους χίλιους πλέον, σε θαλάμους απλής νοσηλείας. Σύμφωνα δε με την τελευταία γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν:

 

-422 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 540 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

-60 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

-89 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

-33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 34 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

-32 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

-24 κρούσματα στην  Π.Ε. Ιωαννίνων

– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

 

Εν αναμονή των νέων μέτρων

Κομβική είναι η χρονική στιγμή και για την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων με χρονικό ορίζοντα ενός μήνα που αναμένεται από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (υπενθυμίζεται πως οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τα μέτρα που θα ληφθούν για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού ήταν προγραμματισμένες για το μεσημέρι της Παρασκευής, όμως λόγω του σεισμού στη Σάμο το διάγγελμα ακυρώθηκε, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ούτε η καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας). Ο χρόνος για την αντιμετώπιση της διασποράς μετρά αντίστροφα: τόσο επειδή το δημόσιο σύστημα περίθαλψης πιέζεται αφόρητα, όσο και επειδή μπαίνουμε στο Νοέμβριο, με χαμηλότερες θερμοκρασίες, αναπνευστικές λοιμώξεις και μετατόπιση προς τους εσωτερικούς χώρους.

Στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν, μετά και από την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε την Πέμπτη , περιλαμβάνονται σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τα εξής:

-Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη την επικράτεια και ανεξάρτητα από τη θέση κάθε περιοχής στον Υγειονομικό Χάρτη και το επίπεδο του συναγερμού.

-Αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τον επαγγελματικό αθλητισμό.

-Απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00:30, το πιθανότερο για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο τρία και τέσσερα, ίσως και από τις δέκα το βράδυ.

-Παρεμβάσεις θα υπάρχουν και όσον αφορά το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις παραπάνω περιοχές. Το τελευταίο σενάριο θέλει το κλείσιμο της εστίασης, με εξαίρεση το take away και το delivery. Σημειώνεται πως αρχικά, και σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών, εξεταζόταν το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ μισή ώρα νωρίτερα από την απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας, όμως το ολικό κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ φανερώνει την κρισιμότητα της κατάστασης.

-Επέκταση της τηλεργασίας, ακόμα και στο ποσοστό του 50%, με στόχο να μην προκαλούνται φαινόμενα συγχρωτισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Για να αποδώσουν τα μέτρα, απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες, όπως σημειώνουν οι ειδικοί. Αν όμως ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις.

 

 

Πηγή:Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *