ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΑΤΟΜΜYΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟI ΧAΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠIΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ – ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Tα επιδόματα ανεργίας για εκατομμύρια Αμερικανούς που αγωνίζονται να καλύψουν τα κέρδη τους έληξαν εν μία νυκτί, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να υπογράψει ένα νομοσχέδιο ανακούφισης από τον κορωνοϊό Covid στα τέλη του έτους που είχε θεωρηθεί ολοκληρωμένη συμφωνία πριν από τις ξαφνικές αντιρρήσεις του.

Παράλληλα, απειλούνται με διακοπή της χρηματοδότησης οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, οι οποίες θα υποχρεωθούν να μπουν σε καθεστώς μερικής αναστολής από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Ειδικότερα, η μοίρα του διμερούς πακέτου παρέμενε μετέωρη την Κυριακή, καθώς ο Τραμπ συνέχισε να απαιτεί μεγαλύτερες επιταγές ανακούφισης Covid και παραπονέθηκε για τις περιττές δαπάνες.

«Είναι ένα παιχνίδι σκάκι και είμαστε τα πιόνια», δήλωσε η Λανέτρις Χάινς (Lanetris Haines), μια αυτοαπασχολούμενη ανύπαντρη μητέρα τριών παιδιών στο South Bend της Ιντιάνα, η οποία χάνει το εβδομαδιαίο επίδομα ανεργίας των $129, εκτός εάν ο Τραμπ υπογράψει το πακέτο σε νόμο ή πετύχει την απίθανη επιδίωξή του για αλλαγές.

Η Ουάσιγκτον παραπαίει από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε τη συμφωνία αφού είχε κερδίσει σαρωτική έγκριση και από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου και αφού ο Λευκός Οίκος είχε διαβεβαιώσει τους Ρεπουμπλικανούς ηγέτες ότι ο Τραμπ θα το υποστήριζε.

Αντίθετα όμως κατηγόρησε το σχέδιο του νομοσχεδίου να μοιράσει $600 σε επιταγές στους περισσότερους Αμερικανούς – επιμένοντας ότι θα έπρεπε να είναι $2.000. Οι Ρεπουμπλικανοί του Σώματος απέρριψαν γρήγορα αυτήν την ιδέα κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας συνάντησης την παραμονή των Χριστουγέννων. Ωστόσο, ο Τραμπ δεν έχει μεταπειστεί παρά το γεγονός ότι το έθνος βρίσκεται σε μέγγενη της πανδημίας.

«Θέλω απλώς να δώσω στους σπουδαίους ανθρώπους μας $2000, αντί για τα μίζερα $600 που είναι τώρα στο νομοσχέδιο», ανέφερε ο Τραμπ το Σάββατο από το Παλμ Μπιτς της Φλόριδας, όπου περνά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. «Επίσης, σταματήστε τα $δισ. περιττών δαπανών».

Εν τω μεταξύ, η βουλευτής Ντέμπι Ντίνγκελ (Debbie Dingell), Δημοκρατική του Μίσιγκαν, δήλωσε πως «έχω μιλήσει με ανθρώπους που φοβούνται ότι θα διωχθούν από τα σπίτια τους, κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων».

Η Λόρεν Μπάουερ (Lauren Bauer), οικονομολόγος στο Brookings Institution, υπολόγισε ότι 11 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν βοήθεια από τα προγράμματα αμέσως χωρίς πρόσθετη ανακούφιση και εκατομμύρια ακόμη θα εξαντλήσουν άλλα επιδόματα ανεργίας εντός εβδομάδων.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την επομένη των Χριστουγέννων για τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα έχει για εκατομμύρια Αμερικανούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η άρνηση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να υπογράψει το τεράστιο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης που ενέκρινε το Κογκρέσο.

«Αυτή η παραίτηση από τις ευθύνες θα έχει καταστροφικές συνέπειες», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος κυρίως στο γεγονός ότι θα σταματούσαν το Σάββατο τα επιδόματα ανεργίας για εκατομμύρια ανθρώπους.

Να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, που μεταβιβάζει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, δεν αντιτάχθηκε στους όρους της συμφωνίας πριν από την ψήφισή της στο Κογκρέσο το βράδυ της Δευτέρας.

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η βοήθεια που προσφέρεται με το νομοσχέδιο είναι πολύ μικρή, αλλά επισημαίνουν ότι η άμεση στήριξη συνεχίζει να είναι καλοδεχούμενη και απαραίτητη.

Πηγή με γνώση της κατάστασης δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις του Τραμπ στο νομοσχέδιο αιφνιδίασαν πολλούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο. Αν και η στρατηγική του απερχόμενου προέδρου αναφορικά με το νομοσχέδιο για την τόνωση της οικονομίας παραμένει ασαφής, ο Τραμπ δεν έχει ασκήσει βέτο στα μέτρα και συνεχίζει να είναι πιθανό να το υπογράψει τις επόμενες ημέρες.

Το Σάββατο, ήταν προγραμματισμένο να παραμείνει στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου έχει σταλεί το νομοσχέδιο εν αναμονή της απόφασής του. Ο Μπάιντεν, του οποίου την εκλογική νίκη στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει ο Τραμπ, περνά τις ημέρες των εορτών στη γενέτειρά του, την πολιτεία Ντελαγουεάρ, και δεν έχει στο πρόγραμμά του δημόσιες εκδηλώσεις.

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *