ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ: ΚΟΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΑΦΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΡΚΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον είναι η μόνη λύση στα διαρκή προβλήματα των Δυτικών Βαλκανίων και η Σερβία αναμένεται να σεβαστεί πραγματικά τις αξίες της ΕΕ, καθώς ένας νέος πόλεμος ανατέλλει στην Ευρώπη, δήλωσαν διπλωμάτες σε διάσκεψη στο Βελιγράδι την Πέμπτη.

Το συνέδριο με τίτλο «Προς το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων: Ιστορικές και σύγχρονες απόψεις για την περιφερειακή συνεργασία» ξεκίνησε στο Βελιγράδι την Πέμπτη (9 Ιουνίου), με τους συμμετέχοντες να συζητούν για τη συνεργασία και την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ένταξη στην ΕΕ.

«Η συμφιλίωση και η συνεργασία μπορεί να ακούγονται παράδοξες την ώρα που ο πόλεμος επιστρέφει στην ήπειρό μας με την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αυτή η σύγκρουση, στο κατώφλι μας, τροφοδοτεί την ένταση και την πόλωση στην ήπειρό μας”, δήλωσε ο πρέσβης της Γαλλίας στη Σερβία, Pierre Cochard, στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο.

Ο Cochard επεσήμανε επίσης αυτό που είδε ως πόλωση μεταξύ του λαού της Σερβίας, σημειώνοντας ότι ορισμένοι επιστρέφουν στον «τρόπο σκέψης της δεκαετίας του 1990», κάτι που, όπως είπε, ελπίζει ότι θα ξεπεραστεί.

«Η εξύμνηση των εγκληματιών πολέμου είναι ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να υπάρχει σε αυτή την περιοχή και είναι απαραίτητο να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις που σημάδεψαν την ιστορία των Βαλκανίων. Υπάρχει μία λύση που στέκεται μπροστά στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, και αυτή είναι το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον – το μόνο πράγμα που δίνει απάντηση στα προβλήματα της περιοχής και δίνει μια καινοτόμο απάντηση για την υπέρβαση του παρελθόντος», δήλωσε επίσης ο Giaufret.

Ο επικεφαλής της αποστολής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Βελιγράδι, Tobias Flessenkemper, συμμετείχε επίσης στη συζήτηση. «Υπάρχει χώρος για όλους να ενταχθούν στο πολυμερές πλαίσιο, το οποίο είναι πολύ επωφελές για την περιοχή και για την αντιμετώπιση των δύσκολων θεμάτων που δεν έχουν ακόμη κλείσει», δήλωσε.

 

Photo: Το συνέδριο με τίτλο «Προς το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων: Ιστορικές και σύγχρονες απόψεις για την περιφερειακή συνεργασία» ξεκίνησε στο Βελιγράδι την Πέμπτη (9 Ιουνίου), με τους συμμετέχοντες να συζητούν για τη συνεργασία και την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ένταξη στην ΕΕ. [Shutterstock/JPstock]

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *