ΕΥΡΩΠΗ
ΓΕΡΜΑΝIΑ: ΜΕΓAΛΗ ΕΠΙΧΕIΡΗΣΗ ΓΙΑ ΞEΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έφοδο σε τουλάχιστον 81 κτίρια στη Δυτική Γερμανία έκανε η αστυνομία σε περισσότερες από 20 πόλεις σε όλη την Κάτω Σαξονία, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (NRW) και τη Βρέμη σε μια μαζική επιχείρηση με στόχο τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και το οργανωμένο έγκλημα που περιελάμβανε υπαλλήλους των ειδικών δυνάμεων, της κρατικής ασφάλειας και ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου οικονομικών.

Στόχος της έρευνας ήταν ένα διεθνές κύκλωμα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. «Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο πράγμα σήμερα, το οποίο δουλέψαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπό αυστηρή μυστικότητα», δήλωσε ο Herbert Ruel, υπουργός Εσωτερικών, όπως αναφέρει η DW.

Ο συνάδελφός του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας, Πέτερ Μπίσενμπαχ, μίλησε για «βόμβα» κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Η εισαγγελία του Ντίσελντορφ δήλωσε ότι κατάσχεσε 800.000 ευρώ και 500.000 ευρώ σε μετρητά σε ξεχωριστές περιπτώσεις, καθώς και ένα σπορ αυτοκίνητο και ένα πολυτελές σύστημα Hi-Fi.

Οι μυστικές έρευνες είχαν ξεκινήσει το 2020 αποκάλυψε 300.000 ευρώ σε μια αθλητική τσάντα, αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο παράνομο δίκτυο μεταφοράς χρημάτων από πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή που ονομάστηκε «Hawala-banking».

Οι τραπεζίτες θα έπαιρναν μετρητά στη Γερμανία ή την Ολλανδία και θα επικοινωνούσαν μέσω WhatsApp με τους συνεργούς τους, οι οποίοι θα πλήρωναν στη συνέχεια ντόπιους στην Τουρκία ή τη Συρία.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι μερικά από τα χρήματα που προέρχονται από αυτήν την σκιώδη τραπεζική υπηρεσία χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Με πληροφορίες από: (Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de | EurActiv.com

Photo: Στόχος της έρευνας ήταν ένα διεθνές κύκλωμα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. [EPA-EFE/CLEMENS BILAN]

 

 

 

 

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *