ΔΙΕΘΝΗ
“ΒΟΥΛΙΑΞΕ” Η ΒΕΝΕΤΙΑ

Τις πληγές της μετράει η Βενετία, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έπειτα από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, θα αποδεσμευτεί το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι πιο επείγουσες ανάγκες της πόλης.

Ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο έδωσε σήμερα εντολή να κλείσει η διάσημη πλατεία του Αγίου Μάρκου, η οποία απειλείται από νέα μεγάλης έκτασης πλημμύρα.

«Είμαι υποχρεωμένος να κλείσω την πλατεία του Αγίου Μάρκου για να προστατεύσω τους πολίτες της Βενετίας από κάθε υγειονομικό κίνδυνο, από μια καταστροφή» ανέφερε.

Στη Βενετία αναμένεται να σημειωθεί σήμερα νέα επικίνδυνη πλημμυρίδα, τρεις ημέρες μετά τις πλημμύρες ρεκόρ που οδήγησαν την ιταλική κυβέρνηση να κηρύξει την Πόλη των Δόγηδων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας φυσικής καταστροφής.

Το αρμόδιο κέντρο της δημαρχίας ανακοίνωσε πως η στάθμη του νερού θα φθάσει το 1,50 μέτρο. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ισχυρές βροχοπτώσεις και σφοδροί άνεμοι αναμένονται σε όλη την περιοχή.

Το βράδυ της Τρίτης, η πόλη γνώρισε τη χειρότερη πλημμυρίδα μέσα σε 53 χρόνια. Τα νερά μπήκαν σε εκκλησίες, καταστήματα, μουσεία και ξενοδοχεία αυτής της πόλης-κόσμημα που έχει περιληφθεί στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Οι 50.000 κάτοικοι του ιστορικού κέντρου επωφελήθηκαν την Πέμπτη από μια βελτίωση του καιρού για να προσπαθήσουν να στεγνώσουν τα σπίτια τους ή το περιεχόμενο των καταστημάτων τους. Η πρωινή πλημμυρίδα ήταν μάλλον μέτρια, καθώς έφθασε το 1,13 μ. (στις 10.30), μακράν του 1,87 μ. που ήταν το βράδυ της Τρίτης, δεύτερου ιστορικού ρεκόρ έπειτα από εκείνο της 4ης Νοεμβρίου 1966 (1,94 μ.).

Χάρη σ’ αυτήν την ανάπαυλα, η διάθεση ήταν μάλλον εύθυμη, καθώς οι τουρίστες διασκέδαζαν περιδιαβαίνοντας την τεράστια πλατεία του Αγίου Μάρκου φορώντας πορτοκαλί, μπλε ή κίτρινες γαλότσες ή πίνοντας έναν καφέ με τα πόδια μέσα στο νερό στα λιγοστά μπαρ ή εστιατόρια που ήταν ανοικτά.

Σημειώνεται πως η Βενετία δέχεται 36 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και το 90% αυτών είναι ξένοι.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου μόνο με σκάφη

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου έχει καλυφθεί πλέον από νερά, με τη στάθμη συνεχώς να αυξάνεται. Μέχρι χθες το απόγευμα τουρίστες και ντόπιοι μπορούσαν να περπατήσουν στην πλατεία φορώντας μπότες. Από χθες το βράδυ όμως κυκλοφορούν μόνο αστυνομικά σκάφη. Η Βενετία πλήττεται από τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και 50 χρόνια. Μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του.

Τα νερά εισχώρησαν μέχρι και στην διάσημη εκκλησία της πόλης, τον Άγιο Μάρκο
Τα νερά εισχώρησαν μέχρι και στην διάσημη εκκλησία της πόλης, τον Άγιο Μάρκο

Με ομπρέλα, γαλότσες και κινητό

Οι Αρχές της Βενετίας έχουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση πλημμυρών. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Γαληνοτάτη αντιμετωπίζει συχνά πλημμύρες. Η κλιματική αλλαγή ωστόσο επιδεινώνει την κατάσταση. Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει συνεχώς απειλώντας να σκεπάσει έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Πηγή: Zougla.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *