ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΦΓΑΝΙΣΤAΝ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΟI ΣΤΡΑΤΗΓΟI ΖΗΤΟYΝ ΑΝΟΙΧΤH ΣΥΖHΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΚO

Του Δρ Αθανάσιου. Ε. Δρούγου*

Η υλοποίηση της συμφωνίας της Ντόχα του Φεβρουαρίου 2020 για την αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, μετά από δύο δεκαετίες αδιάλειπτης διπλωματικής και στρατιωτικής παρουσίας εκεί, άνοιξε ήδη αρκετά και γνωστά στόματα, που επιθυμούν να αναλυθεί η επιτάχυνση των επιχειρήσεων εκκένωσης του προηγούμενου μήνα, οι λόγοι καθίζησης των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν, ενώ ζητείται να λάβουν χώρα ελεύθερες, ανοικτές και εμπεριστατωμένες συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων, καθώς και εξαγωγή διδαγμάτων/LESSONS LEARNED.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του Σώματος των Πεζοναυτών (USMC), στρατηγός Ντέιβιντ Μπέργκερ ζήτησε επίσημα χθες τη διεξαγωγή μίας ανοικτής, ελεύθερης, έντιμης και συνάμα επικριτικής συζήτησης ανάμεσα στους κορυφαίους στρατιωτικούς ηγέτες (και όχι μόνο) των ΗΠΑ αναφορικά με την πιεστική αναχώρηση των Αμερικανών από την κεντροασιατική χώρα, ποιοι και υπό ποιες συνθήκες την αποφάσισαν και πρότειναν, ως επίσης ποιες θα μπορούσαν να είναι οι τυχόν εναλλακτικές επιλογές απέναντι στη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Επίσης ζήτησε να συγκεντρωθούν τα διάφορα συμπεράσματα από την 20ετή εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν (και ειδικά σε ορισμένες δύσκολες επαρχίες του όπως στη Νουριστάν, στη Λάγκμαν, στην Κονάρ και στη Ναγκαράρ κ.α.), ως και να κληθούν βετεράνοι των επιχειρήσεων της ISAF (ανώτατοι και ανώτεροι) και της αποστολής RESOLUTE SUPPORT ΜΙSSΙΟΝ (από το 2014 ως το 2021) και να εκθέσουν τις απόψεις και εμπειρίες τους.

Σε ένα άλλο ζήτημα -χωρίς να υφίσταται επίσημη συμφωνία δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί με Ειδικές Δυνάμεις και αεροσκάφη να «συνεργαστούν» με ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν για καίρια πλήγματα σε βάρος τρομοκρατικών και ακραίων ισλαμικών ομάδων, π.χ. ISIS-Κ/Χορασάν ή παρακλάδια της Αλ Κάιντα.

Κάτι τέτοιο δεν απέκλεισε και ο αρχηγός του διακλαδικού επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μίλεϊ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις σχέσεις της συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης με ορισμένα ριζοσπαστικά δίκτυα που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην Καμπούλ.

Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει μία τέτοια «συνεργασία» των ΗΠΑ με Ταλιμπάν (με την εμπλοκή-συνδρομή του Κατάρ, της Τουρκίας και του Πακιστάν, που διατηρούν στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν).

Τέλος, κορυφαίοι αναλυτές που είναι ενταγμένοι στο Πεντάγωνο (σε διαβαθμισμένη μελέτη τους 118 σελίδων) επισημαίνουν την ήδη κλιμακούμενη κινεζική παρουσία, με γεωγραφική έμφαση στις ανατολικές επαρχίες του Αφγανιστάν (Μπανταχσάν-Κονάρ-Νουριστάν), που είναι πλούσιες σε σπάνιες γαίες, πολύτιμους λίθους και υλοτομία.

Eιδικά η ανατολική επαρχία Μπανταχσάν είναι πολύ πλούσια σε χρυσό, χαλκό και άλλα πανάκριβα μέταλλα, ενώ η ορεινή επαρχία Κονάρ (διεξήχθησαν οι πιο δύσκολες μάχες για δέκα χρόνια) -βόρεια της Καμπούλ– έχει τεράστιες δασικές περιοχές.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *