ΕΥΡΩΠΗ
ΑΥΣΤΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Η Αυστρία άσκησε εκ νέου πίεση για την υποστήριξη της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέροντας πιθανούς τομείς πολιτικής για την προώθηση της «σταδιακής ολοκλήρωσης», σύμφωνα με ένα μη επίσημο έγγραφο που ετοιμάστηκε για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Γρανάδα την επόμενη εβδομάδα, το οποίο είδε το Euractiv.

Στην Ισπανία την ερχόμενη Παρασκευή (6 Οκτωβρίου), οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις το μπλοκ θα μπορούσε να διευρυνθεί στο μέλλον και αν θα πρέπει να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και, ενδεχομένως, με τη Μολδαβία μέχρι το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg και η υπουργός Ευρώπης Karoline Edtstadler κατέθεσαν ήδη τον Μάιο του 2022 μια αρχική πρόταση για τη σταδιακή ένταξη των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων – Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο και Σερβία.

Σε έγγραφο, το οποίο παρουσιάστηκε στους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων την Τετάρτη (27 Σεπτεμβρίου), η Βιέννη συνέταξε έναν κατάλογο τομέων πολιτικής στους οποίους οι υποψήφιες χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να συνεργαστούν στο πλαίσιο της ΕΕ, ακόμη και πριν ενταχθούν στο μπλοκ ως πλήρη μέλη.

Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται τομείς πολιτικής που κυμαίνονται από ορισμένες πτυχές της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, όπως «βιομηχανικά και καταναλωτικά αγαθά, δημόσιες συμβάσεις, ηλεκτρονικό εμπόριο», «περαιτέρω εμπόριο μέσω τελωνειακής συνεργασίας», υποδομές ενέργειας και μεταφορών και ενισχυμένη συνεργασία με τον οργανισμό Frontex και την Ευρωπόλ της ΕΕ για τα σύνορα.

Η Αυστρία ανανέωσε επίσης την ιδέα να «αυξηθεί η τακτική άτυπη συμμετοχή της ΠΒ6 στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, με βάση το παράδειγμα της τακτικής πρόσκλησης της Ουκρανίας στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων», να πραγματοποιηθούν περισσότερες «άτυπες συνεδριάσεις του Συμβουλίου στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων» και να «διερευνηθούν οι επιλογές για περαιτέρω άτυπη συμμετοχή των 6 Δυτικών Βαλκανικών χωρών σε φόρουμ της ΕΕ», όπως οι συνεδριάσεις των πρεσβευτών της ΕΕ και οι ομάδες εργασίας.

Η προσέγγιση της «σταδιακής ενσωμάτωσης» δεν είναι εντελώς νέα και προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επικαιροποίηση της μεθοδολογίας διεύρυνσης το 2019.

Ωστόσο, η πολιτική βούληση από τα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν σε επιλογές έχει λείψει μέχρι στιγμής.

Ερωτηθείς τον Αύγουστο σχετικά με την προσέγγιση, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Oliver Várhelyi δήλωσε στο Euractiv ότι η ιδέα είναι να «επισπεύσουμε την πραγματική ολοκλήρωση επί του εδάφους, πριν [οι υποψήφιες χώρες της ΕΕ] ενταχθούν, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες τους μπορούν ήδη να αρχίσουν να απολαμβάνουν τα οφέλη της ένταξης, η οποία θα τους φέρει ευημερία και μακροπρόθεσμη ασφάλεια και θα τους κάνει να αρχίσουν να παίζουν με τους κανόνες μας και στο κλαμπ».

«Η έγκαιρη ενσωμάτωση σε έναν τομέα πολιτικής, θα σημαίνει επίσης ότι η αντίστοιχη χώρα θα πρέπει να προσαρμοστεί στο κεκτημένο της ΕΕ, θα πρέπει να εφαρμόσει τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζουμε εμείς και με αυτό θα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να ενταχθεί και να είναι ενεργό μέλος από την πρώτη ημέρα», πρόσθεσε.

Μην ξεχνάτε τα νοτιοανατολικά της Ευρώπης

Τόσο η ετήσια δέσμη μέτρων διεύρυνσης της Κομισιόν όσο και μια σειρά «ουσιαστικών προτάσεων» αναμένεται να υποβληθούν έως τα τέλη Οκτωβρίου.

«Αντί να περιμένουμε να εφαρμοστεί κάθε κόμμα του κεκτημένου, ας ενσωματώσουμε τις υποψήφιες χώρες νωρίτερα σε τομείς πολιτικής όπου αυτό είναι εφικτό», δήλωσε ο Schallenberg στο Euractiv.

«Με όλη τη δέουσα προσοχή στην Ανατολή, δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να ξεχάσουμε τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι η Αυστρία «παραμένει σταθερός υποστηρικτής μιας επιταχυνόμενης, σταδιακής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων».

«Χρειάζονται απτά βήματα και ένα λογικό σύστημα κινήτρων για μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά θα χάσουμε τους ανθρώπους στην περιοχή», πρόσθεσε ο Edstadler.

Σε ξεχωριστή επιστολή προς τον επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Josep Borrell και τον Várhelyi, την οποία είδε το Euractiv, οι δύο Αυστριακοί υπουργοί κάλεσαν την ΕΕ «να δημιουργήσει ‘ίσους όρους ανταγωνισμού’ με άλλες υποψήφιες και επίδοξες χώρες που απολαμβάνουν ήδη οφέλη με βάση τις ζώνες ελεύθερων συναλλαγών σε βάθος και συνολική κλίμακα».

«Ενώ αναγνωρίζουμε τη σημασία της συζήτησης των μεταρρυθμίσεων εντός της ΕΕ και του μέλλοντος της ΕΕ, πιστεύουμε ότι αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να καθυστερήσει η διαδικασία διεύρυνσης των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία συζητάμε εδώ και χρόνια και δεκαετίες», έγραψαν.

Πηγή: Εuractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *